Uzvrati četvrtfinala

LIGA PRVAKA Mogu li “buntovni kopljanici” i “vragovi” prirediti novo velikog iznenađenje?

Marko Cvijanović

Barcelona je favorit na Camp Nou, ali.../Foto REUTERS

Barcelona je favorit na Camp Nou, ali.../Foto REUTERS

Barcelona zaslužuje status favorita protiv »vragova«, u prvom redu zbog načina na koji je stekla rezultatsku prednost u »teatru snova«. Ajax prijeti »crno-bijelima«



RIJEKA Večeras se u Barceloni i Torinu igraju prve uzvratne utakmice četvrtfinala nogometne Lige prvaka, uoči kojih je u rezultatskom smislu još uvijek sve otvoreno. Barcelona protiv Manchester Uniteda ima minimalnu prednost (1:0) s Old Trafforda, Juventus je u amsterdamskom remiju protiv Ajaxa (1:1) stekao gostujući gol prednosti. Tako to izgleda na papiru, iako većina favoritima doživljava katalonsku i torinsku momčad.


Barcelona apsolutno zaslužuje status favorita protiv »vragova«, u prvom redu zbog načina na koji je stekla rezultatsku prednost u »teatru snova«. Rutinskom igrom bez prevelike energetske potrošnje, ne dopustivši Solskjaerovoj momčadi više od povremenih prijetnji, uglavnom iz prekida. Navijači barce uoči uzvratne utakmice ukazuju i na još jednu, njima bitnu značajku, a tiče se Smallingova neoprezna nasrtaja na Lionela Messija. Argentinac nije pretrpio ozbiljnije posljedice i sigurno će biti u momčadi, između ostaloga i da bi se »osvetio« Smallingu.


– Nemamo osobito veliku prednost uoči uzvrata, ali jednako tako nemamo niti namjeru braniti taj gol prednosti. Želimo pokazati da smo bolji od Manchester Uniteda, želimo pobijediti i napraviti to na naš način. Važno je ne primiti gol, naravno, ali jednako takoje bitno da igramo na naš način, kao i uvijek, i da dominiramo – rekao je uoči utakmice vratar Barcelone Marc ter Stegen.




Zna Ter Stegen što govori, poučeni lošim iskustvima i ispadanjem u četvrtfinalu elitnoga natjecanja posljednjih triju sezona, u Barceloni pušu i na hladno. To se prvenstveno odnosi na posrtaj u dvobojima s Romom prošle sezone, kada su Katalonci poslije prvog susreta imali ogromnu prednost (4:1), a onda u uzvratu na »olimpicu« sve prokockali (0:3).


– Poraz od Rome je bio težak udarac, ali sada je drukčija situacija. Ne želimo da nam se tako nešto opet dogodi – zaključuje Ter Stegen.


Ernesto Valverde ništa nije htio prepustiti slučaju, u prvenstvenoj utakmici protiv Huesce (0:0) odmarao je većinu igrača koji će večeras nastupiti, uključujući i hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića.


U Torinu će »buntovni kopljanici« tražiti još jedan europski uzlet, nakon što su ove sezone već potvrdili kvalitetu superiornom eliminacijom Reala u osmini finala. Juventus zahvaljujući Cristianu Ronaldu ima pogodak prednosti, ali svatko tko je gledao utakmicu u Amsterdamu jasno mu je koliko je izražena bila dominacija mlade i poletne nizozemske momčadi.


– Napredujemo iz utakmice u utakmicu, Juventus jest favorit, pogotovo zbog rezultata u Amsterdamu, ali ako budemo igrali kako znamo možemo proći dalje – rekao je trener Ajaxa Erik Ten Hag.