Prvi susreti polufinala

LIGA PRVAKA Kopljanici od 21 sati prijete novim iznenađenjem u Londonu, veliki obračun na Camp Nou

Ivana Vaupotić

Ivan Rakitić (Barcelona)/Foto REUTERS

Ivan Rakitić (Barcelona)/Foto REUTERS

 Igramo pred svojim navijačima u Londonu i moramo ići po pobjedu, bez obzira na izostanke u momčadi. Bilo bi idealno da to ostvarimo bez primljenog gola – kaže Fernado Llorente, čiji je gol u uzvratu četvrtfinala s Manchester Cityjem odveo Tottenham do ove utakmice. Barcelona na Praznik rada dočekuje Liverpool



ZAGREB Tottenham i Ajax te Barcelona i Liverpool u utorak i srijedu od 21 sat igraju prve utakmice polufinala Lige prvaka, odnosno traže što bolji rezultat za uzvrat koji bi im mogao popuniti 1. lipnja. U tom terminu će, naime, biti odigrano finale na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.


– Igramo pred svojim navijačima u Londonu i moramo ići po pobjedu, bez obzira na izostanke u momčadi. Bilo bi idealno da to ostvarimo bez primljenog gola – kaže Fernado Llorente, čiji je gol u uzvratu četvrtfinala s Manchester Cityjem odveo Tottenham do ove utakmice.


»Pijetlovi« su prošlog vikenda doživjeli neugodan domaći poraz u srazu s gradskim rivalom West Hamom (0:1), a u utorak će nastupiti bez ozlijeđenog Harryja Kanea i kartoniranog Heung-Mina Sona.




– Zadnja prvenstvena utakmica bila je poziv za buđenje u pravom trenutku. Odigramo li s Ajaxom na razini koju smo imali s West Hamom, nećemo imati nikakve šanse. Vjerujem da ćemo biti bolji jer ovo je polufinale Lige prvaka, a za takve utakmice nije potrebna dodatna motivacija – dodaje 34-godišnji Bask.


Naravno, i »kopljanici« imaju izražene ambicije.


– Tottenham je favorit, ali mi nismo slučajno stigli u polufinale. Na tom putu smo izbacili Real Madrid i Juventus, a to nam daje pravo na san o plasmanu u finale. Osim toga, još uvijek se nadamo trostrukoj kruni. Ne znamo hoćemo li na kraju osvojiti prvenstvo, nizozemski kup i Ligu prvaka, ali zato znamo da je ta opcija otvorena – poručuje Frankie de Jong, koji je već dogovorio transfer u Barcelonu za 75 milijuna eura na kraju ove sezone.


U slučaju da Ajax izbaci Tottenham, taj 21-godišnji veznjak mogao bi u Madridu igrati protiv svog budućeg kluba. Naravno, pod uvjetom da Barcelona eliminira prošlogodišnjeg finalista. Katalonci utakmicu na svom terenu dočekuju u odličnom raspoloženju jer im je subotnja pobjeda nad Levanteom (1:0) matematički osigurala novi naslov prvaka Španjolske.


– Sretni smo zbog toga, ali znamo da nas očekuju veliki izazovi u dvije utakmice s Liverpoolom. Osvojili smo prvenstvo, a sada tome želimo dodati Ligu prvaka i Kup Kralja. Naš cilj je trostruka kruna – objašnjava Ernesto Valverde, trener Barcelone.


U Liverpoolu, pak, sanjaju dvostruku krunu. Dok u Premier ligi ne ovise isključivo o sebi, Liga prvaka je sasvim druga priča.


– Ovo je odlično razdoblje za nas. Kada idem na spavanje, u mislima mi je nogomet, a nakon buđenja u glavi su mi naši igrači. Glava mi je prepuna pozitivnih misli. To je tako u nogometu. Kada se nižu pobjede, nije teško zamisliti pozitivan ishod i u idućoj utakmici – zaključuje Jürgen Klopp, trener Liverpoola.


Tottenham – Ajax


LONDON Stadion Tottenham Hotspur. Sudac: Antonio Lahoz (Španjolska).


TOTTENHAM: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies – Eriksen, Dier, Alli, Rose – Llorente, Lucas.


AJAX: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Mazraoui – Schone, De Jong – Ziyech, Van Beek, Neres – Tadić.


Barcelona – Liverpool


BARCELONA Stadion Camp Nou. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska).


BARCELONA: Ter Stegen – Sergio, Roberto, Pique, Lenglet, Alba – Rakitić, Busquets, Arthur – Messi, Suarez, Coutinho.


LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Milner – Salah, Firmino, Mane.