Kako izmjeriti brutalnost

Kulušić ne poznaje pravila nogometne igre: Crveni karton daje se već i za pokušaj nasilnog starta

Ivana Vaupotić

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Sve bi bilo u redu da ne postoji brošura "Pravila nogometne igre 2016./17." koju je u lipnju prošle godine izdala Komisija nogometnih sudaca HNS-a



Zadnjih šest dana donijelo je i jedno vrlo žalosno saznanje za hrvatski nogomet, u obliku činjenica da Ante Kulušić, povjerenik za suđenje ne poznaje pravila.


Naime, u razgovoru za za naš list Kulušić je potrošio dosta riječi za opisivanje događaja sa stadiona u Kranjčevićevoj.


– Pejin trebao Soudaniju dodijeliti najmanje žuti karton za onu reakciju. Morao mu je dati žuti, ali da mu je pokazao crveni karton ne bih zamjerio Pejinu. Ali, opomena obavezno – izjavio je Kulušić.




I sve bi bilo u redu da ne postoji brošura “Pravila nogometne igre 2016./17.” koju je u lipnju prošle godine izdala Komisija nogometnih sudaca HNS-a. U njoj, pak, postoji poglavlje pod naslovom “Promjene pravila 2016./17.” u kojem, između ostalog piše:


“Pokušaj nasilnog ponašanja rezultira crvenim kartonom, čak i bez kontakta. Nasilno ponašanje obuhvaća igračevu upotrebu ili pokušaj upotrebe prekomjerne sile ili brutalnosti protiv suparnika izvan borbe za loptu, ili protiv suigrača, službene osobe, člana sudačkog tima, gledatelja ili bilo koje druge osobe, bez obzira je li došlo do kontakta.”


Odmah ispod tog teksta postoji i rečenica naslovljena “Objašnjenje”.


“Ovo pravilo pojašnjava kako je pokušaj nasilnog ponašanja kažnjiv crvenim kartonom, čak i ako je neuspješan.”


Kulušić je, pak, uvjeren da je Soudani morao dobiti žuti karton jer udarac nije bio snažan ili brutalan. Samo Capan zna jesu li ta dva udarca bila snažna. Budući da su čepovi Soudanijeve kopačke bili usmjereni u Capanovo koljeno, i to dva puta, brutalnost ne bi smjela biti upitna. Prema tome, više je nego jasno da šef sudaca ne poznaje pravila nogometa.


No, nije teško pretpostaviti da se nitko u HNS-u zbog toga ne crveni.