Hrvatske nogometne suce ne brine previše "slučaj Mamić"

Kukićeva vojska kao masonska loža

Orlando Rivetti

ZELENO SVJETLO – Dušan Kukić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

ZELENO SVJETLO – Dušan Kukić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nogometni suci su u Hrvatskoj masonska loža. Sve se odluke skrivaju od javnosti dok neki član ne – podivlja. Jer je na taj način lakše manipulirati. Nikada nismo saznali tko će i koliko utakmica odmarati zbog loše ocjene



RIJEKA Do dolaska Napoleona u Veneciji su svi svakodnevno hodali pod maskama. Hrvatski nogometni suci mogli bi u novoj sezoni, recimo biti uniformirani anonimci – svi pod maskom vraga.


Da se jednostavno ne zna tko sudi. Svi govore da je najbolje kada je sudac – nevidljiv. Osim, naravno Pierluigija Colline, nakon njega su, naime, svi samo – suci grješnici. Nisu suci najveće zlo hrvatskog nogometa, ali… Nisu ni svi policajci pošteni.


U petak u Zaprešiću počinje nova sezona. Otvaraju Inter i Rijeka i sudac Goran Gabrilo iz Splita. U nedjelju u Maksimiru (Dinamo – Hajduk) u naslovnoj je ulozi Bruno Marić iz Daruvara. Prvi među šestoricom jednakih… Zanimljivo je da je jedan od dodatnih sudaca iza gola – Mario Zebec iz Cestica. Za Marića je dokazano da voli svirati na »Dinamovim kućnim zabavama« (?). U Hajduku ga vole kao vrag svetu vodicu.




Marić i Zebec su po nekim izborima bili najbolji prošle sezone. Zebeca je Sokolom nagradio Mateo Beusan, a Marića su ustoličili glasači »nogometnog sindikata« Darija Šimića. Rijekini su krvnici u polufinalu Kupa, susretima s Dinamom.


Marić je u Maksimiru demonstrirao bahatost i unakazio Riječane (koji su, istina igrali katastrofalno), a Zebec je u uzvratu sudio »punih gaća«. Utakmica je bila veća od njega… Obojica su, može se saznati na web stranicama HNS-a, sudili bez primjedbi, potvrđene su ocjene kontrolora. Nazdravlje!


Pod »kontrolom«


Još 1. srpnja (?), mjesec dana nakon završetka sezone usvojene su liste uspješnosti sudaca, rang liste prve, druge i trećih liga, ali sve je ostalo pod velom tajne. Nogometni suci su u Hrvatskoj masonska loža. Sve se odluke skrivaju od javnosti dok neki član ne – podivlja. Jer je na taj način lakše manipulirati. Čelnicima ne odgovara transparentnost. Nikada nismo saznali tko će i koliko utakmica odmarati zbog loše ocjene.  


Ne znam je li Zdravko Mamić blagoslovio nove liste sudaca i kontrolora 25. sezone HNL-a, prije nego što je završio iza rešetaka. Ali »tri kralja« Kukić, Kulušić i Peraić, Komisije nogometnih sudaca, dobili su zeleno svjetlo na Izvršnom odboru HNS-a.


Kao što je donesena odluka o imenovanju vodstva natjecanja HNL-a. Imena? Pod velom tajne. Možete jedino otkriti brojke – 6 sudaca A liste, 11 Prve skupine, 6 talent programa te 11 kontrolora plus članovi Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a.


Navodno je na seminaru u Svetom Martinu na Muri iz poznavanja pravila igre pao samo jedan pomoćni sudac (Saša Fegeš). Usput da spomenemo »trust sudačkih mozgova«, Komisiju za suce koja vedri i oblači – Dušan Kukić, Ante Kulušić, Božo Mamić, Predrag Borovec, Dragutin Vuk, Miroslav Vitković i Darko Cvitković te Ivan Peraić, koji nije gluhonijem, samo ne govori …


Analize komisije su, osim završnice Kupa, polufinala i finala, rekle da je posljednjih pet kola bilo gotovo bezgrešno. U trideset utakmica tek dva ozbiljna previda… Razina kvalitete, znanja i poštenja podignuta je zaista visoko. Ako je vjerovati analizama koje su servirane više od mjesec dana nakon zaključenja sezone. Koga više briga za lanjski snijeg…


Alen Gerek i Danijel Trampus su, navodno, novi kontrolori (popisa nema nigdje?), a nestali su Damir Volf, Josip Stipković i Damir Pervan. Zbog čega? Tko će ga znati, predsjednik Kukić šuti kao riba, Kulušić, zadužen za kontrolore, za što je plaćen 3.000 kuna mjesečno (kao i povjerenik Peraić) više je zabrinut zbog braće Mamić… Kontrolori su bitni, moraju biti pod »kontrolom«! Jer uvijek nekoga treba zaštititi. Bez obzira na to što sam uvjeren da su suci najmanji problem hrvatskog nogometa, veći su oni koji misle da vuku konce poštenja.


Laka meta  


Imaju li suci apsolutnu slobodu dok je Zdravko u istražnom zatvoru? Mariću je svejedno, on je »kauboj«, radi predstavu… Zebec je druga priča, talentiran i kvalitetan sudac kojemu ne treba gurati – kosti. Kontrolori su veoma bitni, oni kroje sudbinu. Znaju kako je sucima. Slučajno sam pronašao »oproštajno pismo« jednog suca koji je danas kontrolor.

– Nakon svega što se događalo ove sezone, više ne želim i ne mogu biti sudac, stoga molim da me brišete iz evidencije. Hvala na razumijevanju i dugogodišnjoj suradnji. Iako je uglavnom bilo lijepo, odlazim tužan, bilo bi smiješno tvrditi da u, na žalost, prilično brojnim »spornim situacijama« nije bilo i mojih previda, no neosporno je da se pravo na »slobodno sudačko uvjerenje« meni uskraćivalo najviše. Možda zato što sam najstariji, možda zbog specifičnosti mog zanimanja…? Kolega je.


Ne znam imaju li naši suci još uvijek taksu od 2.100 kuna, ali međunarodni (Bebek, Jović, Pejin, Strahonja, Vučemilović i Vučkov) mogu dobro zaraditi. Počinju s 4.720 eura po utakmici u kvalifikacijama do 5.800 eura od četvrtfinala, plus 200 eura troškova po danu…


Počinje nova sezona HNL-a, specifična bez Zdravka Mamića (barem za sada), valja transparentno kažnjavati sve grješnike. Suce, ali i sve one koji pretjeruju pa napadima na krojitelje pravde skrivaju svoju golotinju. Suci su, naime, prelaka meta. Pustimo ih neka rade svoj posao. Nisam mislio na onu floskulu o – institucijama.