In memoriam

Krimeja ostala bez najpoznatijeg navijača: Legendarni Josip Šegota Joja napustio Orijent

Igor Duvnjak

Tamo gdje je prije nekoliko desetljeća stao proslavljeni romantičar Oskar, nastavio je neizostavni Joja, bez kojeg je godinama bila nezamisliva bilo koja utakmica tog zaljubljenika u sport, ljude i nadasve Orijent



RIJEKA  Naši stariji čitatelji su kao djeca gledali podvige veselog partizanskog mitraljesca Joje u nezaboravnom klasiku legendarnog Veljka Bulajića »Kozara«. Stariji navijači »Orijenta« su se pak nagledali utakmica svojih omiljenih »crvenih« u društvu Josipa Šegote, za bezbrojne prijatelje jednostavno Joje. Tamo gdje je prije nekoliko desetljeća stao proslavljeni stari duhoviti romantičar Oskar, nazivan čak Krimejić, nastavio je neizostavni Joja, bez kojeg je godinama bila nezamisliva bilo koja utakmica tog zaljubljenika u sport i ljude i naravno u njegov dragi klub, kojega je jednostavno obožavao dušom i tijelom. U oštroj konkurenciji starih ljubitelja loptanja između dva gola na Krimeji čovjek s Belvedera, iz Prešernove ulice je bio pobjednik.


Čak s vrha Sušačke bolnice ili sa zida iza gola smještenog ispod ondašnjeg krimejskog diskonta bila je vidljiva Jojina odanost klubu čiji su igrači bez problema u Jugoslaviji na dresovima nosili hrvatski grb. Voljeli su ga navijači, igrači brojnih slavnih generacija »Orijenta« te treneri koji su se kroz toliko godina njegove vidljive prisutnosti na tribinama, mijenjali na klupi »crvenih«. Joja je brojnim utakmicama davao poseban kolorit. Nema više njega, odavno tu nisu Ivan »Đalma« Marković, Braco Rus, Vlado Hlača. »To više nikada neće biti isto« – reći će s uzdahom neki od onih koji na starom stadionu »pamte samo sretne dane«.


Joja je na raznim turnirima i ekshibicijskim nastupima bio i maskota tada izvrsne malonogometne ekipe »Papillona« Brace Čevizovića, čovjeka koji je u ona doba bio i vrlo uspješni predsjednik rukometašica »Zameta« pri njihovom prošlom izletu u Europu.




»Papillon« je bio atraktivni sastav za kojeg su igrala slavna imena poput Saše Peršona i ostalih. Simpatičnih zgoda i anegdota iz tih dana s Jojom je bilo za malu knjižicu, tko bi ih sve nabrojio, ali sudionici tih događaja ih se sjećaju sa simpatijom i sjetom. Na sve te dane će se nasmijati i ovog trena kada Joje više nema među živima. Znana je i njegova ljubav prema vaterpolu, dolazak na bazen Kantride u društvu »Krimejskih feštara« i davanje sve moguće podrške s tribina primorjašima u svakoj njihovoj značajnoj domaćoj i međunarodnoj utakmici. Spomenuti »Krimejski feštari« mogu pak samo uzdahnuti sjetivši se svog popularnog člana, s kojim su prošli tolika feštanja.


U prvom planu su naravno bile maškare, koje je on volio svim srcem, jedva je čekao priliku za maškarana događanja veseleći im se djetinjom radošću. Posljednje maškaranje mu nije bilo suđeno, popularne senjske ljetne maškare nije dočekao iako se itekako želio otići proveseliti na ovaj senjski događaj, zaustavila ga je smrt. Josip Šegota Joja u 64. godini života otišao je s ovoga svijeta, ali spomen na njega će još dugo ostati na krimejskim ulicama među starima i mladima koji su ga voljeli kao i on njih. Ljubav prema ljudima i prema životu je ono što traje najduže, a naš dragi Joja je toga imao zaista u izobilju.