Riječki veznjak

Kreilach s obitelji uživao na odmoru u Rijeci: ‘Stvarno bih volio vratiti se opet u bijeli dres’

Ivan Volarić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Protekla sezona je sigurno bila moja najbolja u karijeri. Želim utvrditi sve te brojke i ove sezone biti još bolji – kaže riječki veznjak u MLS ligi



RIJEKA Damir, supruga Ivana i njihova najveća radost – kći Mia. Polako, s noge na nogu, praćeni zimskim suncem i laganom buricom. Omiljeni đir po Korzu za kraj velikog, dvomjesečnog odmora. U obitelji bivšega kapetana Rijeke i prvotimca Real Salt Lakea odbrojavaju se posljednji dani prije novoga odlaska »preko bare« i početka priprema za nadolazeću MLS sezonu.


– Nikad duži godišnji odmor! U subotu letimo nazad, pripreme počinju 21. siječnja, a prvenstvo počinje 3. ožujka – govori Kreilach koji je u Hrvatskoj, uglavnom u Rijeci, proveo dva mjeseca. Naravno da proteklih dana nije »ljenčario«. Bio je to aktivan odmor, tipičan za profesionalne sportaše, a Damir je oduvijek bio ogledni primjer – profesionalca. Kastavska šuma bila je njegov glavni trenažni poligon.


– Bilo je dovoljno vremena za sve. I za trening i za odmor. Baš smo svi troje uživali u Rijeci… Ipak smo 80 posto godine odvojeni od obitelji – nastavlja Kreilach.


Prijelazni rok




Prijelazni rok donio je dosta promjena u sastavu Real Salt Lakea.


– Otišlo je 11 igrača, sedmorica nisu bila u prvom planu i nisu previše igrali. Doveli smo Brazilca Evertona na posudbu, igrao je u Spalu i Partizanu. Riječ je o klasičnom zadnjem veznom igraču. Izabrali smo na draftu i dva mlada igrača. Imamo dobar kadar koji jamči dodatni iskorak iduće sezone. Prošle sezone cilj nam je bio ući u »play off«, računajući da je onda sve moguće. Napravili smo iznenađenje jer smo u doigravanju izbacili Los Angeles, a onda smo po meni nezasluženo ispali od Kanzasa. Izgubili smo 4:2 u drugoj utakmici, a kod 3:2 smo ih stvarno nadigrali. Da smo zabili gol za 3:3, vjerujem da bismo mi na kraju bili u polufinalu.


Iza Damira je sjajna sezona. Postigao je 12 pogodaka u 33 nastupa i tome pridodao četiri asistencije.


– Nikad bolja i uspješnija sezona za mene! Kada god dođeš u neki klub, najbitnija je ta prva sezona. Uvijek može bolje, ali jako sam sretan i zadovoljan. Međutim, to je zasluga cijele ekipe. Kada sam došao, jako dobro su me prihvatili i što je prvenstveno odmicalo, to smo kao i ekipa, ali i kao pojedinci bili sve bolji. Na kraju krajeva, ispunili smo klupske ciljeve.


Ibrahimović je na kraju ipak ostao u Los Angelesu…


– I Bastian Schweinsteiger je produžio ugovor u Chicagu, u ligu ulazi novi klub Cincinnati. Liga je u zadnje dvije, tri godine dobila na atraktivnosti i na kvaliteti. Amerikanci od nogometa žele napraviti lijepu priču, a ulaskom Beckhamova kluba u ligu 2020. godine to će se dignuti na još veću razinu. Ima u ligi i dosta odličnih igrača iz Južne Amerike čija imena nama u Europi možda ne zvuče tako atraktivno, međutim, riječ je o doista kvalitetnim igračima. Recimo jedan Diego Valeri, koji igra za Portland, živuća je legenda u Argentini.


Ekipa iznad svega


Damir sebe nikada nije smatrao zvijezdom. No, pitanje se nameće samo od sebe: uživa li zvjezdani status kod navijača Real Salt Lakea nakon sjajne sezone?


– Iskreno – ne. Uostalom, glupo je sebe uspoređivati s nekim igračima poput Ibrahimovića, ali da sam zadovoljan prvom sezonom u MLS ligi – jesam. Protekla sezona je sigurno bila moja najbolja u karijeri. Želim iduće sezone potvrditi sve te brojke i biti još bolji. Naravno, primaran je uspjeh ekipe, želja je nešto osvojiti i sportski je probati osvojiti MLS ligu. Ako u životu nemaš neke ciljeve, onda ih nećeš ni ostvariti.


Neće valjda veliki prijatelj i bivši suigrač Andro Švrljuga na kraju karijere imati više trofeja u karijeri!


– Švrljo je najtrofejniji igrač! Njega više nitko ne može prestići… ha, ha… – zaključio je Kreilach.


Navijače ne možeš prevariti


Damir Kreilach je po povratku iz SAD-a bio na Rujevici, svjedočio je utakmici Rijeke i Dinama i još jednom vidio koliko ga cijene one najvjernije pristalice bijelih. Armada se prigodnom porukom zahvalila omiljenom igraču (Bio si uz klub u najtežim trenucima, zauvijek si u našim srcima!).


– To su trenuci koji se ne zaboravljaju. Rekao sam već da su moja tri najljepša trenutka u karijeri Armadin oproštaj kada sam odlazio u Union Berlin, dvije situacije koje su mi priredili navijači Union Berlina na rastanku i sada je ovo četvrti nezaboravni trenutak kojega mi je Armada priredila. Navijače ne možeš prevariti! To su naljepši trenuci u karijeri i ono zbog čega se igra nogomet. Svaki taj transparent mi je draži od svakoga gola i asistencije. Hvala klubu i gospodinu Juričiću na dresu, a onda i Armadi na predivnom transparentu. To se ne zaboravlja. Normalno da je meni cilj jednog dana vratiti se i ponovo odjenuti bijeli dres – kaže 29-godišnji veznjak.