Ispovijest savjetnika

“Koji k…c ste mene našli je..ti?: Mamić ipak “pukao” nakon što je dva i pol sata držao monolog o nevinosti

Hina

Žao mi je vidjeti ove vaše reakcije, ne znam jeste li uopće zaslužili ovo što sam vam iznio danas. Vi ste promašili, što bi rekli Srbi, "ceo fudbal", rekao je



Savjetnik Dinama Zdravko Mamić u utorak je na konferenciji za novinare ponovno istaknuo da je na njega otvoren lov kakav nije zapamćen na ovim prostorima, te je zatražio pravično suđenje.


»Zašto se ne procesuira pljačka u privatizaciji, već se koristi cijeli sustav da se slomi jedan čovjek. Pustite me da živim i radim. Nemojte mi suditi kroz političke spletke, valjda imam pravo na pravično suđenje«, kazao je Mamić, dodavši kako ima saznanja da se prijeti svim sucima koji rade na njegovom slučaju.


Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neplaćenog poreza.




Zdravko Mamić tvrdi da u dosadašnjem tijeku suđenja u Osijeku nije izveden niti jedan dokaz koji bi ga teretio, te da ga nije teretio niti jedan svjedok, niti vještak.


»Od 2004. pa do danas Dinamo je napravio 217 ugovora o transferima igrača po istom modelu, a samo 29 ugovora koje je napravio moj sin i njegovi prijatelji tužitelj smtra da su kazneno djelo. Oni sada vide da se stvari ne odvijaju u željenom smjeru pa krajem prosinca pokreću novu istragu u kojoj tvrde da sam oštetio Dinamo podižućii novac s Dinamovih računa u inozemstvu, te postupak protiv Modrića, njegove punice i Lovrena koje sumnjiče za lažno svjedočenje«, dodao je Mamić.


Krajem prosinca zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je novu istragu protiv Zdravka Mamića kojega tereti da je zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju od 2004. do 2007. Dinamo oštetio za oko 2,6 milijuna eura podižući novac s Dinamovih računa u inozemstvu, dok osječko Općinsko državno odvjetništvo sumnjiči Luku Modrića, njegovu punicu i Dejana Lovrena da su lažno svjedočili na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku.


»Tko je taj činovnik, tko je taj monstrum koji maltretira Modrića i Lovrena. Od Vlade, predsjednice i Sabora tražim da se prekine ta farsa«, istaknuo je Mamić na konferenciji za novinare koja je trajala dva i pol sata.


Ponovio je da je od 2002. do 2007. Dinamu posudio oko 83 milijuna kuna, da je pod njegovim vodstvom Dinamo postao najjači klub u jugoistočnoj Europi, da je u klubu zaposleno 289 ljudi, te da i čistačice imaju neto plaću od tisuću eura.


Punih dva i pol sata Zdravko Mamić je relativno smireno pred novinarima držao monolog, no svoju narav nije uspio obuzdati ubrzo nakon što je novinarima dao mogućnost da postave pitanja. Priznao je po prvi put da je njegov sin radio s Dinamom, iako je godinama tvrdio da to nije istina.


– Lagao sam. Što sam ja mogao reći tada kad je krenula Jovanovićeva kampanja protiv mene? Mogao sam samo reći da ne radi. Sinovi svih ostalih mogu raditi normalno, ali vlast je napravila sve da moj sin ne može raditi u Hrvatskoj. On ima firmu u Švicarskoj jer mu Zakon o sportu brani da radi u Hrvatskoj”, rekao je Mamić, koji je u dva i pol sata pred novinarima pretresao cijeli svoj život, pokušavajući se oprati od pravosudnih optužbi. 


– Žao mi je vidjeti ove vaše reakcije, ne znam jeste li uopće zaslužili ovo što sam vam iznio danas. Vi ste promašili, što bi rekli Srbi, “ceo fudbal”. Pričao sam o svojih 47 godina u Dinamu, a vi se hvatate nekih gluposti i detalja. Usmjerite energiju na svoju budućnost, na bolju Hrvatsku… Koji ku..c ste našli mene je…i? Još neko pitanje? Hvala i doviđenja, pukao je Mamić na kraju.