Mađarska vs. Hrvatska

“Kockasti” žele i drugu pobjedu, ali Mađari ne smiju izgubiti…

Ivana Vaupotić

Hrvatski reprezentativci na posljednjem treningu uoči večerašnjeg ogleda/Foto PIXSELL

Hrvatski reprezentativci na posljednjem treningu uoči večerašnjeg ogleda/Foto PIXSELL

Mađarskoj je ova utakmica biti ili ne biti. Doživjeli su poraz na otvaranju kvalifikacija i znaju da bi ih novi posrtaj stavio u vrlo tešku poziciju jer bi, u tom slučaju, bili bez dodova nakon prve dvije utakmice. Njihova utakmica sa Slovačkom nas ne smije zavarati - rekao je izbornik Zlatko Dalić



ZAGREB Druga postaja kvalifikacija za EURO Hrvatskoj donosi gostovanje kod Mađarske, koja je prije tri dana doživjela poraz u srazu sa Slovačkom u Trnavi (0:2). Za razliku od utakmice s Azerbejdžanom, Zlatko Dalić danas će u Budimpešti imati na raspolaganju Dejana Lovrena i Marcela Brozovića, što znači da će u današnjoj udarnoj postavi biti sedam igrača koji su započeli finale Svjetskog prvenstva u Rusiji prije osam mjeseci.


– Morat ćemo pokazati puno više nego protiv Azerbajdažana kako bismo dobili Mađarsku. Međutim, došli smo pobjedu, želimo napraviti još jedan dobar rezultat – rekao je Zlatko Dalić jučer uoči treninga.


Ovaj dvoboj s Mađarskom ima posebnu težinu jer bi pobjeda mogla donijeti mir za nastavak kvalifikacija. A nije tajna da je upravo to ono što je potrebno Zlatku Daliću u razdoblju koje donosi dosta novih imena u reprezentaciji. Uostalom, sučeljavanje s Azerbejdžanom je pokazalo da izbornika očekuje dosta posla u mjesecima koji dolaze.




– Iza nas je neočekivano teška utakmica u kojoj smo morali strpljivo graditi rezultat. Sada nam se za Budimpeštu vraćaju neki igrači i sigurno ćemo biti čvršći. Bit će promjena u sastavu, ali nećemo mijenjati način igre. Igrat ćemo svoju igru i kroz posjed lopte stvarati pritisak – poručuje Dalić.


Lovrenov povratak


To, pak, znači da Lovren ulazi na stopersku poziciju, umjesto Duje Ćalete-Cara, kojeg su mnogi označili kao krivca za gol Azerbajdžana u Zagrebu. Brozović će zauzeti svoje standardno mjesto u defenzivnom dijelu veznog reda, što znači da Mateo Kovačić seli na klupu za pričuve.


Promjenu će doživjeti i napadački dio momčadi. Oporavljenik Ante Rebić je u srazu s Azerbejdžanom ušao na teren u 69. minuti, dok će sada igrati od početka. U takvoj konstelaciji snaga, Bruno Petković ide na klupu za pričuve, a golgeterski raspoloženi Andrej Kramarić sa pozicije desnokrilnog napadača seli u špicu. Te tri promjene trebale, barem na papiru, značiti da će Hrvatska danas ipak biti konkretnija i opasnija nego u prvoj kvalifikacijskoj utakmici.


– Naša skupina ima puno zamki, zato nema mjesta nikakvim kalkulacijama. Iz naše skupine čak četiri reprezentacije su na posljednjem Europskom prvenstvu u Francuskoj izborile plasman u drugi krug natjecanja. Stoga nema mjesta kalukulacijama, svaku utakmicu idemo na na pobjedu, moramo dati maksimum. Vidjeli ste prije tri dana protiv Azerbajdžana, nema lako ćemo. Mi smo favoriti kako god da se postavimo. Sada svi će protiv nas svi tražiti bodove i priliku da grade svoj imidž. Sve utakmice bit će nam teške jer će svaka reprezentacija pružiti svoj maksimum da pobijedi viceprvake svijeta. Možda se dogodi neki kiks, ali potrudit ćemo se da toga ne bude – objašnjava izbornik.



Groupama Arena. Sudac William Collum (Škotska). Početak 18 sati – Doma TV.


MAĐARSKA: GULACSI, LOVRENCSICS, LANG. ORBAN, KADAR, KORHUT, DZSUDZSAK, NAGY, KADAR, KOVACS, SZALAI


HRVATSKA: KALINIĆ, JEDVAJ, LOVREN, VIDA, BARIŠIĆ, RAKITIĆ, BROZOVIĆ, REBIĆ, MODRIĆ, PERIŠIĆ, KRAMARIĆ



Budući da su Mađari prije tri dana poraženi na gostovanju kod Slovačke, a sada igraju pred svojim navijačima za pretpostaviti je da će danas imati drugačiji gard od Azerbajdžana, koji se u Zagrebu hermetički zatvorio i čekao kontre. Doduše, teško je očekivati veliku ofenzivu suparnika, no, bez obzira na to, Hrvatska bi u Budimpešti ipak trebala imati više prostora za igru.


Bez kalkulacija


– Ono što je bitno i ono što znamo jest to da očekujemo tešku i zahtjevnu utakmicu s agresivnim i motiviranim suparnikom. Sigurno je da će Mađarska htjeti popraviti dojam iz Slovačke. Mi se moramo postaviti na pravi način, i tu nema puno kalkuliranja. Znamo što nas čeka i pripremili smo odgovor na to – rezonira Dalić.


Nije na odmet podsjetiti da je u dosađašnjih sedam međusobnih utakmica s Mađarima Hrvatska uknjižila tri pobjede i četiri remija. Prema tome, tradicija je definitivno na strani Dalićevih štićenika. Naravno, taj dio nije presudan, ali ipak može donijeti nešto na polju psihološke pripreme momčadi.


Povrh toga, na hrvatskoj strani je i kvaliteta, premda i Mađari imaju nekoliko igrača koji nastupaju u Bundesligi i Serie A. Kada je u pitanju pritisak očekivanja, situacija u oba tabora je podjednaka. Mađari moraju osvojiti bod(ove) nakon uvodnog poraza, a Hrvatska je viceprvak svijeta, što znači da si ni slučajno ne smije dozvoliti olako rasipanje teško stečenog ugleda.


– Po meni, Mađarskoj je ova utakmica biti ili ne biti. Doživjeli su poraz na otvaranju kvalifikacija i znaju da bi ih novi posrtaj stavio u vrlo tešku poziciju jer bi, u tom slučaju, bili bez dodova nakon prve dvije utakmice. Njihova utakmica sa Slovačkom nas ne smije zavarati. Zbog toga znamo što možemo očekivati u Budimpešti. Mađarska će pred svojim navijačima htjeti pokazati htijenje, borbenost i agresivnost. Očekujemo još jednu tešku utakmicu, agresivnog i motiviranog suparnika koji će željeti popraviti dojam iz prve utakmice. Vjerujemo da imamo odgovor na to. Mađarska mora tražiti pozitivan rezultat. Mi dolazimo kao svjetski doprvaci, to će im biti dodatan motiv. Morat ćemo biti strpljivi i bez nervoze – zaključuje Dalić.