Presuda o krivnji liječnika

Klasnić: ‘Ništa mi ne može vratiti zdravlje, ali ti liječnici više neće mirno spavati!’

Marko Cvijanović

Foto M. Cvijanović

Foto M. Cvijanović



RIJEKA Zemaljski sud u Bremenu donio je jučer nepravomoćnu presudu u korist bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Klasnića, koji je liječnike svog bivšeg kluba »Werdera« iz Bremena tužio zbog grubih liječničkih pogrešaka koje su uzrokovale gubitak fukncija obiju njegovih bubrega. Sudac Clemens Bolay ovako je ukratko obrazložio presudu:


– Klupski liječnik Götz Dimanski i liječnica Manju Guha počinili su grube liječničke pogreške, odgovorni su za gubitak bubrega Ivana Klasnića i zdravstvene posljedice koje su proizišle iz ovog gubitka.


Materijalna odšteta


Oboje liječnika dužni su Klasniću platiti po sto tisuća eura odštete za pretrpljene boli i snosit će sve troškove liječenja nekadašnjega napadača »kockastih«. Osim toga, Klasnić ima pravo i na materijalnu odštetu, visina koje tek treba biti utvrđena. Sudac Bolay je pritom ustvrdio da je Klasnić samo u 2007. godini zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih profesionalnih obveza, pretrpio materijalnu štetu u visini barem od milijun eura.– Ovo su dobre vijesti, ali ne zbog novca, jer mi novac u ovom slučaju ništa ne znači. Meni nikakav novčani iznos ne može vratiti zdravlje, ali ova presuda barem je dokaz da je sve ono što sam govorio od prvoga dana bilo točno. Znao sam da su liječnici jedini krivci za moje stanje, da moraju biti osuđeni za to što su prouzročili. Zbog njih triput tjedno idem na dijalizu i čekam novu transplantaciju… Taj liječnik Dimanski stalno je govorio da može mirno spavati… E, pa sad mislim da više ne može mirno spavati – rekao je Ivan Klasnić, koji uskoro planira u Zagrebu posjetiti uglednoga hrvatskoga nefrologa Mladena Knoteka s kojim će razgovarati o mogućnosti da se prebaci na hrvatsku listi čekanja na transplantaciju s obzirom da je u Njemačkoj pri dnu iste.

Dvije transplatacije


Podsjetnika radi, Klasniću je prije deset godina otkazao bubreg i transplantacija se pokazala kao nužno rješenje. Najprije mu je u bremenskoj klinici presađen bubreg koji mu je donirala majka Šima, ali ga je njegovo tijelo odbacilo. Otac Josip donirao mu je drugi bubreg s kojim se vratio profesionalnom nogometu i dostigao svoju razinu kvalitete, ali je isti prošle godine prestao funkcionirati, zbog čega je dijaliza postala jedina opcija do nove transplantacije. Otegotna okolnost je, međutim, postala činjenica da mu više nitko iz obitelji ne može biti donator, jer je tijelo razvilo antitijela.– Ostaje gorak okus jer je sad jasno da su ga liječnici godinama zanemarivali. Posebno doktor Götz Dimanski kojemu je Ivan silno vjerovao. Svi mogu biti sretni da je protiv njih podnesena samo građanska tužba – rekao je jedan od Klasnićevih odvjetnika, Matthias Teichner, koji je vodio spor.

Sudski su vještaci u desetogodišnjem postupku uspjeli dokazati da su liječnici Dimanski i Guha zanemarivali nalaze krvne slike hrvatskoga nogometaša i poremećene vrijednosti kreatinina, a njegove tegobe liječili voltarenom, koji sadrži sastojke šo su u značajnoj mjeri pogoršali funkcije njegovih bubrega do potpunoga zatajenja.