Pod riječkom urom O. Rivettija

Kek neće biti izbornik, ali je stvorio Kramarića!

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Matjaž Kek nije postao izbornik Hrvatske (vjerojatno neće ni Slovenije, a još manje Ujedinjenih Arapskih Emirata koji mu nude brdo dolara...), nikada nije bio ni kandidat, ali je u kijevskoj pobjedi njegov pečat – Kramarić. Najprije da raščistimo, Šuker je prije tri mjeseca nahvalio Keka za jednu slovensku TV postaju, ali i dodao da nikad neće biti izbornik Hrvatske, jer nije – Hrvat. Hrvatski izbornik, dok je on na vlasti, može biti samo hrvatski domoljub.



Od tragikomedije na Rujevici (Finska), depresije i opravdanog razočaranja (bjesnila je oluja!) do euforije u Kijevu (Ukrajina). Zahvaljujući dvama apaurinima Andreja Kramarića koji je ukrcao Hrvatsku u posljednji vagon za play off na putu za Rusiju. Davor Šuker, kralj strijelaca (49 u kockastom dresu), mora mu biti zahvalan, spasio mu je glavu… Kramarić je počastio i novog izbornika Zlatka Dalića. Nezaboravna će mu biti kijevska noć. Najljepša u loptačkom životu. Veni, vidi, vici. Dalić kao Julije Cezar.


Matjaž Kek nije postao izbornik Hrvatske (vjerojatno neće ni Slovenije, a još manje Ujedinjenih Arapskih Emirata koji mu nude brdo dolara…), nikada nije bio ni kandidat, ali je u kijevskoj pobjedi njegov pečat – Kramarić. Najprije da raščistimo, Šuker je prije tri mjeseca nahvalio Keka za jednu slovensku TV postaju, ali i dodao da nikad neće biti izbornik Hrvatske, jer nije – Hrvat. Hrvatski izbornik, dok je on na vlasti, može biti samo hrvatski domoljub.


Kramarić je Kekovo trenersko djelo. »Pobjegao« je Mamićima (Zdravku i treneru Zoranu) zahvaljujući ocu Joži, došao na Kantridu i nakon godinu i pol dana kod Keka postao igrač od deset milijuna eura (Leicester). Sjećam se njegova prva europskog nastupa u Guimaresu, Rijeka je izgubila 0:4, a Kek je osuo paljbu na Kramarića… Prije odlaska potpisao je prvu Rijekinu pobjedu trima pogotcima novom prvaku Nizozemske, Feyenoordu. Bila je to njegova druga europska sezona. U izboru Novog lista proglašen je za sportaša godine, dobio je trofej Ivica Jobo Kurtini. Otišao je kao najbolji strijelac HNL-a (21 gol), na pola sezone i nitko ga nije prestigao… Zmaju iz Blata zabio je osam golova u Kupu, Lokomotivi pet u prvenstvu… Elegancija u pokretu, svaki njegov gol je malo umjetničko djelo, slika za okvir. Svaki dribling čista poezija… Nevjerojatan osjećaj za gol.




Zlatko Dalić htio je da se vidi njegov rukopis, bez obzira na to što je održao samo jedan trening. Jamačno je obavio veliki psihološki posao. Mentalno pripremio igrače za utakmicu koju nisu smjeli izgubiti. Kramarić je bio joker iz rukava, u nastavku kao srednji napadač, zmija koja ujeda sve oko sebe u kaznenom prostoru. Nekim je igračima promijenio pozicije, ali najvažniji je način na koji su naši reprezentativci odigrali susret. Poglavito u drugom poluvremenu. Tako smo imali prilike otkriti pravog Modrića, onoga iz Real Madrida.


Nije hrvatska reprezentacija odigrala na visokoj tehničkoj razini. Nije to bio nogometni spektakl, utakmicu ćemo pamtiti po visokom stupnju odgovornosti u svakom pojedincu, taktičkoj disciplini u kojoj nitko nije težio samoisticanju. Igrali su jedan za drugog i u razdoblju do odmora kada su Ukrajinci mislili da mogu riješiti utakmicu. Naši su se reprezentativci iskupili za katastrofalni kvalifikacijski ciklus u kojem nikada nisu bili ekipa. Nikada nismo vidjeli razigranu momčad koja se zna zabavljati s loptom. U Kijevu je bio težak fizički rad. Dalić je korektno zahvalio i bivšem izborniku Čačiću koji mu je pripremio ekipu… Dalić će na pravom ispitu biti u doigravanju za Rusiju. Dvije utakmice (kao svojedobno Kovač s Islandom za Brazil 2014.), u kojima ne očekujemo da naši pokažu raskoš talenta, već da ponove predstavu iz Kijeva – i izbore rusku vizu!


Zlatko Dalić je svojedobno, prije točno deset godina, bio trener Rijeke. Osvojio bi drugo mjesto (iza Dinama) da u posljednjem kolu nije izgubio 1:6 u Maksimiru. Na kraju je poredak bio Dinamo 82, Slaven i Osijek 54, Rijeka 53, Hajduk 42 boda… Tek toliko da se shvati koliki je značaj Rijekine dvostruke krune. Rijeka je bila u turbulentnom Ježićevu kraju mandata, Dalić je u Intertoto Kupu izgubio u Skoplju od Renove 0:2, nakon utakmice bez golova na Kantridi, i zaklopio poglavlje Rijeka… Čuda je radio u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Neki će reći egzotika, pitajte Srećka Juričića koji je bio izbornik četiri reprezentacije – UAE, Bahreina, Omana i Jemena… Na Bliskom istoku je još uvijek – kralj.


PS. Matjaž Kek je genijalac, stvara prekrasan nogometni namještaj i od lošeg drva, ali bez obzira na to što je Sloveniju 2010. odveo na mundijal u Južnu Afriku, ne vidim ga kao izbornika. Keku igrač mora biti svaki dan na treningu, napredovati… Sjećate se Capella, bio je prvak s Milanom, Juventusom, Romom, Real Madridom… Ali ništa nije napravio s Englezima, a Rusi su ga na kraju potjerali.