Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
12. prosinca 2018.
Pod riječkom urom O. Rivettija

kolumna Kek i Dalić 's tovarskim teretom' optimizma

Foto: Roni BRMALJ
Foto: Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2018. u 16:31 2018-01-03T16:31:52+01:00

Veselo smo utrčali u godinu svjetskog prvenstva – Rusija 2018.! Pred nama je najljepše razdobolje, pet i pol mjeseci »argumentiranih« prognoza, pola Hrvatske jaše konja Miroslava Blaževića, ime mu je »Bit ćemo prvaci svijeta!«. Puno je »domoljuba« koji zbog Davora Šukera i »mentora« mu Zdravka Mamića (čovjek je jači od države!) i ostalih silovatelja jadne lopte (ženskog je roda...), priželjkuju bankrot vatrenih. Cijena padanja Šukerovih glava...

Nikada nisam mogao shvatiti te ljude koji mogu biti protiv svoje reprezentacije, svoje države. Ne postoji razlog. Ni prezir ne zaslužuju. Zbog toga u prvom tekstu ove godine neću ići tako daleko i ukrasti Ćirinu rečenicu optimizma, kazati kako sam uvjeren da ova reprezentacija može daleko.

Do polufinala i trećeg mjesta. Ponoviti uspjeh Ćirinih komandosa pod vodstvom Zvonimira Bobana i Davora Šukera... Jedan je bio mozak ekipe, drugi je zabijao kada je trebalo. Individualnu kvalitetu imamo, riječ o igračima ekstra internacionalne klase, prvi je uvjet da Luka Modrić bude – Zvonimir Boban! U crtanju akcija, ali još više kao dirigent orkestra, čovjek koji će na terenu i izvan njega biti – vođa! Problem trenera je riješen.

Zlatko Dalić spasio je glavu Davoru Šukeru i HNS od bankrota, tako da je dobio Ukrajinu u Kijevu, a onda u play-offu čvrsto držao za rogove grčke bikove. S nekoliko je razgovora posložio i presložio reprezentaciju, ono što njegovu prethodniku nije uspjelo u više od dvije godine treninga... Zlatko Dalić je svojedobno spasio i Rijeku. Smijenjen prije deset godina, jer su njegovi krvnici gledali usko kao konji, u toj posljednjoj godini dao je kapetansku traku Anasu Sharbiniju, od njega napravio mladog reprezentativca, od brata Ahmada riječkog topnika, a onda je obojicu Rijeka prodala Hajduku za 2,3 milijuna kuna plus PDV. Po Miškovićevu modelu »živjeti od svog rada«. Poglavito sada kada je Rijeka – Miškovićeva!

HNK Rijeka ušla je u 2018. godinu s najljepšom pričom o tome kako je najveći navijač, dosadašanji predsjednik Uprave kluba, Damir Mišković, kupio 70 posto kluba od Social Sporta. Tvrtku u Londonu otvorio je na svoje dvije kćeri. Ako se bogato udaju, a u takvim se krugovima kreću, Rijeka bi mogla zapliviti na – atomski pogon. Za sada sve je u Kekovim rukama.

Rijekin je trener pokušao objasniti što nije valjalo u prvom dijelu sezone, kako je zaostao 15 bodova za Dinamom, iako su Zagrepčani imali slabiju momčad nego prošle sezone, kada je Rijeka dominirala... Zaostao je Kek tri boda i za Hajdukom koji je sada opet raširio krila. U Splitu su uvjereni da nakon pet godina mogu do trofeja – Rabuzinova sunca. U finalu očekuju da Kopić, njihov najnoviji spasitelj, nastavi »guliti kožu« riječkom Slovencu, kao što je to činio dok je bio za kormilom Slavena. Sjećate se onih 0:3 poraza Rijeke iz polufinala Kupa? Dobro je da niti Kek neće zaboraviti.

U ožujku će Kek proslaviti petu godišnjicu za kormilom Rijeke i od njega se očekuje da izbori peti trofej, konkretno osvoji treći Hrvatski Kup! Hajduk, od kojega je izgubio prvi put u 19. srazu, bit će njegova proljetna mora. Jer, Keku je zadatak i obveza izboriti drugo mjesto, tamo gdje je sada Hajduk i osvojiti Kup, o čemu Hajduk sanja. Finale je na rasporedu u Vinkovcima.

Manje bitno je finale lako predvidljiva ishoda, za Rijeku i Keka najvažnija proljetna utakmica je polufinalni susret s Dinamom u Maksimiru 28. veljače! Sve ostalo je skupljanje bodova po onoj »možemo svakoga dobiti«. Jer, šampionska kruna stopila se jesenas, sedam prvenstvenih poraza ostat će Keku kao riblja kost u grlu do kraja sezone. Ne mogu se izbrisati... Kao što mu nitko ne može oduzeti dvostruku krunu.

Veličanstvenom trijumfu u kojem je momčad bila najbolji igrač. Kovao ju je svojim rukama. Stvorio stroj. Najprije šampionski u prvom dijelu, a onda pragmatično krvoločan. To je mogao samo Kek.
Rijeka – Mišković, Juričić, Mance, Kek... moraju osvojiti Kup i stvarati momčad za iduću sezonu. Za novi proboj u skupnu fazu Europa League. Inače će Mišković brzo zažaliti što je utrčao u avanturu kupivši kćerima svoju najdražu igračku. Sada valjda više nema rasprave tko o čemu odlučuje... Pa valjda gazda! A kome nije dobro...

Udica za glavoče je – Eduardo. Nakon Svetog pisma s Rujevice o »mladima«, netko je lansirao vijest o »groblju slonova«. Navodno bi i Klasnić još igrao, čudesne je volje nakon treće transantaplacije bubrega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka