Podrška Grada

Kantrida će spremna dočekati prvoligaške kvalifikacije Krimejčana: “Napravljeno je sve da dobijemo zeleno svjetlo”

Ivan Volarić

Stadion Kantrida/Foto Arhiva NL

Stadion Kantrida/Foto Arhiva NL

Grad je izrazio spremnost da napravi sve što je moguće da se u žalbenom roku dobije zeleno svjetlo za igranje prvoligaških kvalifikacija na Kantridi - kaže dopredsjednik kluba Marinko Koljanin



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel primio je jučer u svojem uredu Marinka Koljanina, nezavisnog gradskog vijećnika. Međutim, nije se razgovaralo o politici već o sportu. Preciznije, tema razgovara bila je privremeno domaćinstvo Orijenta 1919 na stadionu Kantridi u prvoligaškom kvalifikacijama, te podrška grada ostalim klupskim projektima.


Isti dvojac se sastao u siječnju kada je gradonačelnik podupro ideju vodstva Krimejčana da zatraži prvoligašku licencu, a sada je Obersnel najavio maksimalni angažman svih gradskih struktura da se stadion podno legendarnih stijena dovede u stanje da može zadovoljiti sve kriterije za dobivanje prvoligaške licence u žalbenom roku.


 


Krimeja i kampus




– Razgovor s gradonačelnikom bio je na tragu onoga što smo razgovarali u siječnju kada smo u dogovoru s gradom zatražili prvoligašku licencu. Ništa se u tom dijelu nije promijenilo. Grad će nam pomoći u onom dijelu u koje nam jedino nedostaje da dobijemo prvoligašku licencu, a to je infrastruktura koja u ovom trenutku ne zadovoljava sve tražene uvjete. U prvom redu riječ o kapacitetu tribina stadiona na Krimeji. Kada je pak riječ o pričuvnom rješenju, stadionu na Kantridi, grad je izrazio spremnost da napravi sve što je moguće da se u žalbenom roku dobije zeleno svjetlo za igranje prvoligaških kvalifikacija na tom stadionu – objašnjava Koljanin.


Marinko Koljanin/Foto Arhiva NL


Krimeji u prvom redu nedostaje tribina za još 2000 mjesta, potom i snažniji reflektori. Kada je Kantrida u pitanju glavne su zamjerke brojači na ulazima i semafor. Ukupna investicija zajedno s uređenjem svlačionica na Kantridi ne bi smjela premašiti iznos od nekoliko stotina tisuća kuna. Postoji pritom nekoliko varijanti nabavke brojača, od najma pa do kupnje korištenih. Jasno je da bi se i semafor ili brojači kasnije mogli koristiti i na drugim gradskim sportskim objektima, pa i primjerice na Krimeji ukoliko se u skoroj budućnosti uredi za prvoligaške utakmice, čemu se u klubu nadaju.


– Procjena je da je sve što treba na Kantridi učiniti izvedivo u zadanim rokovima i financijski nije nepremostivo za grad čak i u ovim kriznim vremenima – rekao je Koljanin, pa nastavio. – Treba pritom naglasiti da nema Riječanina koji ne zna da su Orijent 1919 i Krimeja jedno. Naš odlazak na Kantridu je privremen i na taj potez se nismo odlučili zbog nekog hira ili novca već zbog toga što Krimeja u ovom trenutku ne zadovoljava uvjete. Radimo i na tom dijelu, gradonačelnik je odobrio izradu projekta za izgradnju tribine za 2000 gledatelja nasuprot sadašnje glavne tribine.


Ta tribina je glavna prepreka za dobivanje prvoligaške licence na našem stadionu. Osim toga u našem razgovoru smo se dotaknuli i projekta izgradnje igrališta u kampusu. Tu je napravljen izvedbeni projekt, a zamolili smo gradonačelnika, što je on prihvatio, da se pripremi i izradi glavni projekt kako bi se u skorašnjoj budućnost, možda već iduće godine počelo s izgradnjom tog igrališta. To je sjajna vijest ne samo za Orijent i ne samo za djecu Sušaka već i sve nogometne klubove u gradu jer će se dobivanjem još jednog igrališta osloboditi kapaciteti na drugim gradskim igralištima – smatra Koljanin i podsjetio na podatak da je Orijent krajem 70-tih godina, u njegovo igračko vrijeme, svoje domaće utakmice u sklopu ondašnje Hrvatske lige (treći rang natjecanja) igrao u Delnicama.


Domaćinstvo u Delnicama


– Tada smo šest mjeseci igrali u Delnicama jer se uređivalo igralište na Krimeji, postavljao se sustav navodnjavanja. Ni tada nismo išli igrati izvan Krimeje zbog hira nego zbog potrebe. Svima nama je cilj da se Orijent vrati tamo gdje pripada na Krimeju – dodao je Koljanin.


Na Krimeji su svjesni činjenice da će u petak dobiti odbijencu za prvoligašku licencu, ali su uvjereni da će u žalbenom roku, uz pomoć grada, ispuniti sve zahtjeve i početkom kolovoza se kroz dodatne kvalifikacije pokušati probiti u Prvu HNL.


– Najviše nas ohrabruje poruka gradonačelnika koji je vrlo jasno rekao da će grad u okvirima svojih mogućnosti napraviti sve da Kantrida dobije licencu. Po onome što znamo definitivno nije riječ o stvarima koje u kratkom vremenskom razdoblju, uz ne tako velika ulaganja, nije nemoguće riješiti. Treba naravno naglasiti i da je riječ o ulaganju grada u vlastiti sportski objekt – poručio je Koljanin.


A Kantrida doista vapi za ulaganjem, uređenjem koje će joj produžiti život, a s obzirom na to da je realno teško očekivati da će tako skoro na tom prostoru osvanuti neko novo, modernije nogometno zdanje.