Dečki koji dolaze

KVARTET BUDUĆNOSTI Novi val hrvatskog nogometa odveo je reprezentaciju do EURO-a

Marko Cvijanović

Bruno Petković, Nikola Vlašić, Borna Barišić i Josip Brekalo/Foto PIXSELL

Bruno Petković, Nikola Vlašić, Borna Barišić i Josip Brekalo/Foto PIXSELL

Svi smo pridonijeli ovoj pobjedi i plasmanu na Euro, čak i igrači koji su ostali na klupi, jer su nam bili velika podrška. Kohezija koja se stvorila među igračima odigrala je veliku ulogu u ovoj pobjedi - rekao je Bruno Petković



RIJEKA Ne zna se koga je bilo milije gledati u punom zanosu i stvaralačkoj moći: Brunu Petkovića kako se poigrava sa slovačkim igračima, prodaje im pete i driblinge, »valja« ih na malom prostoru ili neumoljivo trese mrežu glavom, Nikolu Vlašića kako smiono sprinta prema slovačkom šesnaestercu i neobranjivim udarcem neobranjivo postiže gol koji vraća Hrvatsku iz rezultatskog minua, Bornu Barišića kako manirom Roberta Jarnija gura loptu s jedne i zaobilazi protivničkog beka s druge strane, a onda maestralno proigrava Ivana Perišića koji stavlja točki na »i« uraganskog preokreta »kockastih« za plasman na EURO ili Josipa Brekala koji početkom nastavka ulazi u igru umjesto Ante Rebića i u potpunosti mijenja ritam igre hrvatske momčadi, »maršira« rujevičkim travnjakom, lomi protivnike brzinom i driblinzima… Na velikoj rujevičkoj sceni minule je subote briljirao kvartet novog vala kao svijetla perspektiva onoga što dolazi. Ovo je njihova rujevička priča.


– Eh taj pogodak koji je sve preokrenuo… Lopta se odbila od Perića i sletjela meni u noge. Krenuo sam okomitom, imao sam dosta prostora, kad sam stigao nadomak šesnaesterca što ću drugo nego opaliti… Teren je bio sklizak i lopta je na moju i sreću svih nas ušla u mrežu. Lijepo je bilo gledati naše navijače kako se raduju zajedno sa mnom. Zabili smo u pravom trenutku i ostvarili stvarno veliku pobjedu. Poklopilo se tako da se sve skupilo u tu jednu utakmicu sa Slovačkom, a mogli smo puno ranije riješiti dvojbe oko plasmana. Ništa zato, najbitnije je da idemo na EURO – kaže Nikola Vlašić, jedan od junaka netom završenog kvalifikacijkog ciklusa s tri važna pogotka, Slovacima u obje utakmice i Walesu.


Vjera u kvalitete


– To mi jako puno znači. Kada se dogodi jedna ovako važna utakmica u kojoj sudjeluješ kao jedan od protagonista, kada zabiješ gol koji okrene smjer susreta prema pobjedi i odlasku na EURO-u… Drago mi je da sam puno doprinio u ovim kvalifikacijama, ali nema smisla izdvajati pojedince, svaki je igrač dao svoj obol i to je snaga našeg kolektiva. A afirmacija velikog broja mladih igrača u ovom kvalifikacijskom ciklusu dokaz je da hrvatski nogomet ima budućnost. Mene u Rusiji svaki dan svi pitaju kako je moguće da Hrvatska kao tako mala zemlja ima toliko talentiranih igrača. To je velika stvar. Nova reprezentacija dobra je kombinacija iskustva i novog vala mladih igrača, u tom kontekstu možemo s optimizmom gledati prema Europskom prvenstvu.




Mama Venera i tata Joško prije utakmice su djelovali vrlo smireno, kao da su znali da će njihov »Niksi« odigrati još jednu veliku utakmicu za reprezentaciju.


– Mama se samo pretvarala da je smirena, samo da znate ona je velika paničarka, ha, ha, ha… Otac je uvijek smiren, to sigurno, maksimalno je vjerovao u mene i u cijelu momčad, on sigurno nije bio zabrinut. Iako… U prvom smo poluvremenu imali jako puno prilika koje nismo iskoristili, ali vidjelo se da smo bolja momčad od Slovačke, koja je postigla pogodak iz prve prave prilike. Naravno da nije jednostavno otići na odmor s rezultatskim minusom, ali u svlačionici smo se skupili i jedni druge uvjerevali da smo kvalitetnija momčad i da možemo preokrenuti rezultat. Bili smo smireni, imali vjeru u svoje kvalitete i na kraju se dogodilo ono čemu smo se nadali.


Neopisivi osjećaj


Bruno Petković oduševljava iz utakmice u utakmicu. I dokazuje nedvojbenu klasu kompletnog napadača koji je jednako opasan u protivničkom šesnaestercu i kada treba odigrati zadnji pas. Kad su njegovi reprezentativni nastupi u pitanju, bolji učinak na početku karijere u kockastom dresu imali su samo Davor Šuker i Boško Balaban koji su pet golova zabili u prvih pet, odnosno šest odigranih susreta. Bruno je kvalifikacije završio kao najbolji strijelac momčadi sa četiri postignuta gola, prošavši kratak put od debitanta do stožernog prvotimca i igrača koji odlučuje utakmice.


– Svatko bi ovu razinu htio dostići što je prije moguće, nekad to nije realno i moguće, nekad moraš imati i jako puno sreće da ti se poklope neke stvari. Međutim, bit svakog igrača je da bude spreman zgrabiti priliku kada mu se ukaže. Ja sam je zgrabio, nadam se da ću nastaviti s još boljim igrama – kaže Petković, pogodak kojega je Slovacima na Rujevici nedvojbeno jedan od najvažnijih u karijeri.


– To su posebne stvari, neopisiv je to osjećaj, ovo je ostvarenje mojih najljepših snova. Od malih nogu sanjaš da si jedan od igrača odluke u ovakvim utakmicama za reprezentaciju, a još ako uzmemo u obzir da je riječ o momčadi koja je druga na svijetu… Nešto predivno, još uvijek sam bez riječi. Ne, nisam bio frustiran zbog neiskorištenih prilika u prvom poluvremenu. Uostalom, govorili su mi da kroz život uvijek moraš biti pošten pa će ti se vratiti. U nastavku utakmice igrao sam u istom ritmu, a u takvim okolnostima trud je prije ili kasnije morao doći na naplatu.


Sinergija u momčadi


Bruno tvrdi da je iluzorno bilo očekivati da će Slovačka pasti kao u Trnavi.


– Očekivali smo tešku utakmicu, uostalom poslije prvih 45 minuta bili smo u rezultatskom minusu. Međutim, igrali smo dobro, stvorili tri ili četiri jako dobre prilike već u prvom plouvremenu, ali nismo uspjeli zabiti. U drugom dijelu na naplatu je došlo sve ono dobro što smo napravili u prvom poluvremenu, zasluženo smo pobijedili i otišli na EURO. Najvažnije je da u našoj igri nije bilo nervoze i panike, ostali smo maksimalno mirni jer smo znali da je to jedini put da preokrenemo rezultat. To su i bile smjernice izbornika i stožera na poluvremenu. Govorili su nam da ostanemo mirni, da nastavimo igrati onako kako smo se dogovorili i uvjeravali nas da će u tom slučaju rezultat sigurno doći. Tako je i bilo.


Koliko god bio svjestan svog doprinosa velikom uspjehu reprezentacije, Petković ne umanjuje učinak ostatka momčadi koja je na Rujevici izborila EURO.


– Svi smo pridonijeli ovoj pobjedi i plasmanu na Europsko prvenstvo, čak i igrači koji su ostali na klupi, jer su nam bili velika podrška. Kohezija koja se stvorila među igračima, pogotovo onima na terenu koji su se jako dobro nadopunjavali, odigrala je veliku ulogu u ovoj pobjedi. Svakom novom utakmicom među nama se osjeća sve bolja sinergija, kako u mom slučaju, tako i u slučaju ostalih igrača. Vjerujem da će u budućnosti to biti još bolje. Što možemo na Europskom prvenstvu? Nisam tip koji voli prognoze, nikad se ne kladim i ne volim kalkulirati. Što bude bit će, ima još jako puno vremena razmišljati o tome.


Josip Brekalo promijenio je svojim ulaskom »krvnu sliku« hrvatske momčadi. Energijom i brzinom u prvom redu. Šteta zbog nekoliko dobrih prilika, Brekalo je zbog svega što je napravio na Rujevici zaslužio postići gol.


– Šteta, baš bi taj pogodak dobro sjeo. Bio sam blizu u nekoliko navrata, ali ovaj put lopta nije htjela u mrežu. Međutim, kada sve sagledamo pobjeda je ipak najbitnije što nam se u subotu dogodilo na Rujevici – kaže Brekalo koji je svojim ulaskom promijenio ritam utakmice koja je otišla u prvom smjeru.


– Kad sam ulazio u igru bio sam pun želje, mislim da se to jako dobro vidjelo. Znao sam da je utakmica od velike važnosti, znao sam da smo u rezultatskom zaostatku i da ne smijemo prokockati ovu prilku. Želio sam pomoći momčadi koja se vraćala iz rezultatskog minusa, bio sam jako raspoložen za igru. U glavi mi je bilo samo to da moramo dobiti utakmicu.


Brekalo je ponosan na činjenicu da je na hrvatsku nogometnu scenu stupila generacija mladih igrača koji iz utakmice u utakmicu potvrđuju svoju klasu.


Senatori


– Drago mi je da je u A reprezentaciji sve veći broj igrača koji su prošli mlade selekcije, to je dokaz da se dobro radi i da hrvatski nogomet ima budućnost. Izbornik Dalić vjerovao je u nas i dao nam priliku, vjerujem da smo opravdali povjerenje i da ćemo i u razdoblju što je pred nama zadržati ovu razinu. Ovakva Hrvatska na EURO-u itekako ima što reći, ovaj kvalifikacijski ciklus je potvrda da imamo širinu i da možemo napraviti veliki rezultat.


Borna Barišić igra nogomet karijere, protiv Slovačke je odigrao najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu koja je stigla kao rezultat klupskog kontinuiteta u Glasgow Rangersima Stevena Gerrarda.


– Istina, igram najbolji nogomet u karijeri. Nema tu neke posebne formule, razmišljam od utakmice do utakmice, od treninga do treninga, obraćam pažnju na najsitnije detalje, ništa ne prepuštam slučaju. Malo ću proslaviti ovaj uspjeh, a onda se opet usredotočiti na rad, koncentrirati na nogomet. Daj Bože da bude još puno ovakvih trenutaka u karijeri – kaže Barišić, koji je poslije Slovačke konačno u pozitivnom kontekstu mogao pričati o »uvijek upitnoj« lijevoj strani hrvatske obrane.


– Ne volim puno pričati o sebi, bolje je da drugi sude o meni. Što se pozicije lijevog beka tiče, mislim da je sve to katkad malo i pretjerano. Mi jesmo imali Roberta Jarnija koji je bio vrhunski igrač, to uopće nije upitno, često je Hrvatska igrala u sustavu 3-5-2 u kojem je taj lijevi bek igrao puno više prema naprijed pa je sve skupa bilo drukčije. Drago mi je ako sam ostavio dobar dojam i to u ovako bitnoj utakmici. Presretan sam što smo se kvalificirali, iako… Nije bilo jednostavno vratiti se poslije primljenog pogotka, ali navijači su bili uz nas i ostvarili smo zacrtano. Nije dobro počelo, Slovaci su se zgusnuli. Imali smo nekoliko vrlo dobrih prilika koje nismo iskoristili, a oni su iz svoje praktički prve prilike poveli. U drugom poluvremnu smo pokazali karakter, momčadski duh, ali i kvalitetu. Što je izbornik rekao na poluvremenu? Odigrao je jako veliku ulogu, njegov govor je bio na razini, vrlo smirujuć, ukazao nam je da igramo dalje bez ikakve nervoze, uvjerio nas da će sve sjesti na svoje mjesto. U takvim situacijama jako je bitan trener, izbornik je odlično odradio taj dio.


Borna još uvijek čeka priliku izvesti »slobodnjak«. Hoće li dočekati da mu Perišić ukaže priliku?


– Jako dobro pitanje, morat ćemo s njim popričati, ha, ha, ha… Perišić i ostali senatori imaju jako puno zasluga za rezultate reprezentacije u povijesti i ne želim se previše nametati u nekim situacijama. Cijenim njihov doprinos, a hijerarhija se u reprezentaciji uvijek mora poštovati. Međutim, doći će i na mene red, to je sigurno – zaključio je Barišić.