Duel po vrućini

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020. Kockasti na krilima Ivana Perišića osvojili trobod u paklu Gradskog vrta

Ivana Vaupotić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



OSIJEK – Dva udarca Ivana Perišića donijela su golove kojima je Hrvatska ostala u igri za osvajanje prvog mjesta u skupini D kvalifikacija za EURO 2020. No, ako se izuzmu osvojeni bodovi, utakmica s Walesom definitivno ne može pružiti previše razloga za zadovoljstvo Zlatku Daliću jer njegova je reprezentacija još jednom imala previše oscilacija u igri.


Od početka utakmice je bilo jasno da će se Velšani stisnuti na svom dijelu terena i čekati priliku za po bokovima, na kojima su ordinirali Gareth Bale i Daniel James. Hrvatska je, pak, odmah pokazala ne želi ništa prepustiti slučaju.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević





Tako se u 8. minuti otvorila prilika za Perišića, čiji je udarac iskosa s lijeve strane prohujao nekoliko centimetara iznad prečke.


Vrlo brzo gosti su uzvratili preko Balea, koji je praktički s centra izveo aut do vrha kaznenog prostora suparnika. Lopta je preletjela Dejana Lovrena i stigla do Harryja Wilsona, no njegov udarac bio je mlak i išao je ravno u Dominika Livakovića. Hrvatska je na to odgovorila pojačavanjem pritiska. Doduše, bez konkretnog učinka.


Kada se u obzir uzme velika vrućina, uz povremene nalete laganog vjetra, ritam utakmice bio je više nego dobar. Još bolji je bio sretni rasplet hrvatske kontre u 17. minuti. Tada je Luka Modrić sjajnom dijagonalom od trideset metara na lijevoj strani pronašao Perišića, koji se sjurio u kazneni prostor gostiju i pucao paralelno s golom. Srećom po hrvatsku, James Lawrence natrčao je na loptu i poslao je u mrežu koju je čuvao Wayne Hennessey – 1:0.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Lažnjaci


Sredinom prvog dijela rumunjski sudac Istvan Kovacs poslao je igrače obje reprezentacije prema klupama, na jednominutnu stanku za vodu, a nakon povratka na teren promijenio se odnos snaga. Bolje rečeno, Hrvatska je smanjila pritisak na suparnika, kao da je Dalić osjetio da bi tempo s početka utakmice po velikoj vrućini mogao dovesti do gubitka snage u završnici.No, i u takvom rasporedu snaga stigla je nova prilika u 37. minuti. Modrić je još jednom dijagonalom u dubinu pokazao zbog čega je prošle godine dobio tolike individualne nagrade. Ovoga puta proigrao je Andreja Kramarića koji si je lažnjacima otvorio prostor za udarac. Na žalost hrvatskih navijača, lopta je proletjela malo iznad gola.

U završnici drugog dijela Ryan Giggs se odlučio za rošadu u napadačkom dijelu svoje momčadi, poslavši Balea u špicu, a Wilsona na desno krilo. Vrlo brzo Velšani su uspjeli izigrati hrvatsku obranu, no Livaković je uspio zaustaviti udarac udarac Willa Vaulksa iz blizine. Te zadnje minute prve dionice pokazale su da Velšani mogu biti vrlo nezgodni.


U prvim sekundama nastavka Mateo Kovačić zabio je gol, no ispostavilo se da je Kramarić ostao u zaleđu, pri čemu je zatvarao vidno polje Hennesseyu. Gradskim vrtom u tom se trenutku prolomio uzdan razočaranja, koji je samo dvije akcije kasnije zamijenilo oduševljenje. Bila je to brza akcija Hrvatske, koju su Velšani u dva navrata uspjeli privremeno zaustaviti. No, treći put je sijevnuo Perišićev neobranjiv udarac – 2:0.



Stresna završnica


Još jedan primljeni gol nije slomio otpor gostiju koji su i dalje uporno tražili Balea dugim loptama. Jedna takva situacija okončana je žutim kartonom za Lovrena i slobodnim udarcem koji najbolji igrač Walesa nije pretvorio u nešto konkretno. U 59. minuti je, pak, Bale pobjegao i pronašao prostor za udarac s vrha kaznenog prostora. Srećom po Hrvatsku, Livaković je bio na mjestu.


Igrala se 69. minuta kada je Kovacs progledao kroz prste Domagoju Vidi koji je loše tempiranim i vrlo neopreznim startom pokosio Jamesa na lijevom boku. Rumunjski arbitar izvukao je žuti karton, no činjenica je da mu nitko ne bi mogao zamjeriti da je Vidi pokazao put u svlačionicu. Tu se dalo vidjeti da se Hrvatska previše opustila.


Osam minuta kasnije stigla je i kazna, koja je sa sobom donijela strahovanje za pobjedu. Velšani su oteli loptu na svojoj lijevoj strani i prebacili je desno, gdje se David Brooks dosta dugo namještao, tražeći liniju dodavanja. Kada je shvatio nema slobodnih suigrača, 21-godišnji veznjak odlučio se za udarac po golu, a lopta je na putu prema mreži okrznula Vidinu glavu – 2:1.Taj gol pretvorio je zadnjih trinaest minuta igre i sudačku nadoknadu u vrlo stresno razdoblje za Dalićeve trupe. Istina, Wales nije složio neku pretjerano opasnu akciju, no stalno je bio u blizini hrvatskog kaznenog prostora, a to je bilo dovoljno za stvaranje nelagode, kojoj je pridonosila i Kramarićeva prokockana prilika u trenucima kada se utakmica mogla prelomiti.