Nije dobro

KRIZA NA RUJEVICI Rijeka je pod imperativom pobjeđivanja ne želi li se dodatno potonuti

Denis Frančišković

Jakov Puljić (Rijeka) i Toni Datković (Lokomotiva)/D. LOVROVIĆ

Jakov Puljić (Rijeka) i Toni Datković (Lokomotiva)/D. LOVROVIĆ

U srijedu se igra gostujući susret šesnaestine finala Kupa Hrvatske u kojem su »bijeli« gosti četvrtoligaša »Radnika-Križevci« u kojem je njegova momčad apsolutni favorit. Glavni je to test Riječana za sudar sa »Slaven Belupom« i prigoda da se igrači donekle realizatorski napune samopouzdanjem. Sve drugo bilo bi loše...



RIJEKA Nogometna večer u Kranjčevićevoj kao da je nagovijestila prvi jesenski dan i u igri Riječana. Bila je to večer u kojoj se poklopilo baš puno toga lošega za riječkog prvoligaša. I to baš u trenutku kad je momčad Matjaža Keka tražila izraz iz mini »krize remija«. U konačnici viđena je i na trenutke dosta loša igra bijelih i loše suđenje na štetu »Rijeke«, koji su samo u uvodu i dijelom s igračem manje potekla u svojoj prepoznatljivoj kolotečini. Ostaje pitanje kako bi se usmjerila utakmica da je splitski sudac Duje Strukan u 26. minuti poništio pogodak Datkovića zbog zaleđa. I je li (ne)opravdano u 53. minuti nastavka iskučio Punčeca… A to su bile jako važne odluke, zbog kojih su Riječani opravdano nezadovoljni.


»Rijeka« je tako prvim porazom u osam kola ostala na četvrtom mjestu ljestvice, ali sustigao ju je i bodovno se poravnao s njom hit sezone, »Gorica« Sergeja Jakirovića, momčad koja će baš za dva kola ugostiti »bijele«. I potvrditi je li uistinu riječka kriza prolaznog karaktera ili je momčad novog prvoligaša zrelija i za nešto više. Dotad »bijele« čeka kup ispit u Križevcima i domaći susret sa »Slaven Belupom«. Moglo bi se donekle reći i trenutak istine…


Bez odgovora


Nakon dviju startnih pobjeda, nespretno bačenih bodova protiv »Hajduka« u susretu u kojem su »bijeli« bili bolji, »Istra« kao da je najavila probleme momčadi s Rujevice. Puljani su svojom igrom izazvali dosta konfuzije u igri Kekovog sastava, poremetili neke automatizme i uhodane stvari, nakon čega se ona opet uspjela vratiti odigravši u Maksimiru solidnu partiju. »Osijek« je bio najava novih problema, bilo je vidljivo da se momčad teško nosi kad je imalo u podređenijem položaju i pod pritiskom, da bi potom zaredale ozljede, a nakon slabijeg izdanja i lošeg suđenja stigao poraz u Kranjčevićevoj.




U najavi derbija s »lokosima« Kek je imao podosta problema, poglavito u formiranju ofenzivnog dijela momčadi (Heber, Acosty), a riskiranje s Gorgonom nije se isplatio (ozlijeđeni Austrijanac je pred kraj prvog dijela morao u svlačionicu).


Čolak, Puljić i Gorgon u Zagrebu su bili daleko od svojih prijašnjih izdanja, Lončar i Pavičić bili su najraspoloženiji, donekle i Pavelić, dok je Sluga izuzev loše reakcije na startu (8′) obranio jedanaesterac i svojim obranama ublažio poraz. Premalo za neke veće prolazne ocjene. »Bijeli« nisu imali pravog odgovora niti nakon primljenog pogotka (izuzev Pavičićeva šansa 36′), a s igračem manje još su se dobro i držali (Pavičićev ubačaj 62′).


»Rijeka« je imala problema i s robusnim Radonjićem koji je lakoćom probijao obranu, a Drožđek, Uzuni i Kastrati znali su poput vlaka projuriti kraj riječkih braniča koji su bili puno bliže lopti.


Naći izlaz


Matjaž Kek bio je s razlogom nezadovoljan nakon utakmice. Nakon »farmaceuta« njegova momčad listopad natjecateljski neće vidjeti na Rujevici. Slabija izdanja, ozljede i kartoni sužuju manevarski prostor kormilaru »bijelih« i stvaraju kao rijetko kada do sada – imperativ. On se nameće ovaj put protiv već Koprivničanaca kao velik, želi li »Rijeka« zadržati u krugu momčadi koje kroje gornji dom ljestvice ili pak još više potonuti.


Kekova momčad i dosad se znala naći u nešto lošijem startu prvenstva, ali sinergija struke i trenera znala je pronaći pravi put, što se i sada nameće kao imperativ. Posebice prije dvije sezone kada je »Rijeka« nakon osam kola imala tek bod više nego danas, a na kraju završila druga iza »Dinama«.


Matjaž Kek sada puše i na hladno. U srijedu se igra gostujući susret šesnaestine finala Kupa Hrvatske u kojem su »bijeli« gosti četvrtoligaša »Radnika-Križevci« u kojem je njegova momčad apsolutni favorit. Glavni je to test Riječana za sudar sa »Slaven Belupom« i prigoda da se igrači donekle realizatorski napune samopouzdanjem. Sve drugo bilo bi loše…