Zoran Bogolin

Jesenas su nam se dogodili veliki mentalni pad i puno peha

Ivan Volarić

Zoran Bogolin/Foto Arhiva NL

Zoran Bogolin/Foto Arhiva NL

 Da me sada netko pita da li bih išao u Drugu HNL – donio bih drugačiju odluku i otišao u viši rang. Da sam znao da će se to toliko negativno odraziti na ekipu, sigurno bismo isforsirali odlazak u Drugu HNL - kaže trener opatijskog trećeligaša



RIJEKA Porazom u susjedskom derbiju na Krimeji za nogometaše Opatije završila je trećeligaška jesen za brzi zaborav. Opatijci su polusezonu zaključili na 14. mjestu s 21 bodom na kontu, svega šest pobjeda i osam poraza… Zoran Bogolin, trener Opatijaca, cijele jeseni borio se s oscilacijama u igri svoje momčadi, prilagodbom na domaćinski teren na Kantridi, brojnim ozljedama i (ne)sklonim sudačkim odlukama. Tako je bilo i nakon posljednje utakmice ove jeseni.


– Prije svega svaka čast Orijentu i ljudima koji vode klub, podigli su cijelu tu priču na jednu visoku razinu. Ne treba se zavaravati, uvijek je tako kada je u pitanju Orijent 1919. Sušak je praktički – grad! U tom dijelu Rijeke živi 30-ak tisuća stanovnika i naravno da je onda lakše skupiti ljude, a kada imaš toliko publike onda je sve ljepše i bolje. Što se same utakmice tiče rekao sam što sam mislio i nemam namjere to više komentirati – rekao je autor opatijskog nogometnog projekta koji je prošle sezone umalo završio za klub povijesnim, drugoligaškim iskorakom. Ambiciozni stručnjak vjerojatno je i prije posljednjeg susreta podvukao crtu i napravio analizu učinjenog od ljeta.


– Ispada da stalno tražimo neke alibije, ali teško je igrati kada ne igraš doma. Kantrida je izazov, veliki izazov i ne bi trebao biti alibi, ali kada igraš deset utakmica u gostima i sedam na Kantridi, na neutralnom terenu, i kada se pritom uzmu u obzir problemi s momčadi, onda mogu reći da smo osvojili dosta bodova. Svaku utakmicu su nam se po dvojica igrača ozljeđivala. Imamo, srećom, 24 igrača u kadru. Kao da sam ljetos znao što će nam se dogoditi… Što se bodovnog stanja tiče, nije to tako loše. Zapravo, možda izgleda svima sa strane loše osim nama koji smo unutra i znamo što se događalo. Pogledajte samo utakmicu na Krimeji. Furijan se ozljedio na zagrijavanju, Cvetkoviću su razbili glavu… Da smo igrali još jedno kolo, ostali bismo bez još dvojice igrača!


Kantrida 




Očito ste se negdje zamjerili i sreći?


– Jesmo. I to dosta!


Ima i pozitivnih stvari koje je donijela opatijska nogometna jesen, isplivalo je nekoliko mladih igrača koji su pokazali da se na njih može računati?


– Konstrukcija ekipe je oslonjena na mlade igrače. Pa Lucić ima 21 godinu, tu su Furijan, Kurilić, Cvetković… Oni su kičma ekipe! Imamo i nešto starije od 24 do 27 godina…


Tu su u Flego, pa Jukičić i Bogolin koji su također dobili značajnu minutažu?


– Sigurno da će oni s godinama, s iskustvom, biti sve bolji i bolji. Ulazili su i Rilov, pa Blečić… Ipak gro momčadi nam čine igrači od 24 do 27 godine. Poput dva Kovačevića, pa Matovine koji se zaposlio i ne znam kako će uspjeti igrati na ovoj razini. Spremali smo ga za utakmicu protiv Orijenta 1919, a onda nam je u petak rekao da ima inventuru na poslu i da neće moći doći igrati u subotu… Ne smijemo zaboraviti na naše senatore Lazića, Šolića… i dva vrhunska vratara. Kada pogledaš sastav i bodove, reći ćeš da imamo malo bodova – podbačaj maksimalan. Prihvaćam kada na to gledaš hladno bez emocija, međutim, ponavljam, treba to gledati malo dublje i uzeti u obzir što se sve to događalo ove jeseni. Dogodio nam se zapravo veliki mentalni pad.


Posljedica neulaska u Drugu HNL?


– Da! Htjeli ili ne htjeli time se baviti – to je prisutno. Da me sada netko pita da li bih išao u Drugu HNL – donio bih drugačiju odluku i otišao u viši rang. Da sam znao da će se to toliko negativno odraziti na ekipu, sigurno bismo isforsirali odlazak u Drugu HNL.


Stižu pojačanja


Pripreme za proljetni dio sezone vjerojatno su već počele?


– Sjest ćemo ovih dana i razgovarati. Neki igrači trebaju igrati više, a neki manje… Sigurno ćemo dovesti stopera i napadača. To je praktički riješeno. Dovest ćemo dva vrhunska igrača za ovu ligu. Moramo se priviknuti u glavama da moramo igrati na Kantridi, da moramo više i vjerojatno ćemo se dignuti.


Možda se vratite na opatijsko igralište ako se travnjak dovede u pristojno stanje?


– Čvrsto sam na zemlji i razmišljam trenutno o Kantridi jer je to aktualna opcija. Moramo priznati i reći da je HNS bio blagonaklon prema nama. Godinama su nas upozoravali na travnjak… Sada smo valjda jedini klub u Hrvatskoj koji ne igra doma.


Budući da ćete na proljeće teško do pozicija koji vode u viši rang natjecanja, već sada je jasno da ste ispali u niži rang natjecanja osim ako ne zaživi najavljena promjena sustava natjecanja?


– Sve je još moguće! Neće nikome biti lako na proljeće. Drugi dio je općenito puno teži, svi su nabrijani. Prvi dio je ispitivanje snaga, a drugi dio se kreće maksimalno. Ovaj dio smo bili na 50 posto svojih mogućnost. Nažalost!


Mislite li da se može opozvati odluka o reformiranju liga?


– Postoji nada… Svi klubovi, aktualni trećeligaši s ovoga područja, dakle Krk, Orijent, mi, Jadran i Novigrad su zainteresirani da ostane ovakav format Treće HNL – zapad. S druge strane sve je u rukama HNS-a, oni imaju sukno i škare… – rekao je Bogolin.