Na kafi s bjeguncem

Je li se doista slučajno Zdravko Mamić susreo s HNS-ovom vrhuškom u Sarajevu?

Portal Novilist.hr

Zdravko Mamić i HNS-ovci za sarajevske ćakule/Foto D. S.Klix.ba

Zdravko Mamić i HNS-ovci za sarajevske ćakule/Foto D. S.Klix.ba

Mi smo u Sarajevo došli po službenom protokolu primiti nagradu za najbolji savez, najboljeg predsjednika i najboljeg trenera. Nisam ni znao da će Zdravko Mamić biti tamo - rekao je Marijan Kustić za 24 sata



SARAJEVO Iz Bosne i Hercegovine stigla je vijest kako je Zdravko Mamić gostovao na međunarodnom simpoziju “Simposar 2018”, te je pritom bio na premijeri filma o Ivicu Osimu – “Švabo iz Sarajeva”, te je tom prilikom doživio ovacije prepunoga Bosanskoga kulturnog centra, prenosi portal Klix Na istom događaju u isto vrijeme našla se i delegacija HNS-a: počasni tajnik Zorislav Srebrić, prvi dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović i direktora natjecanja, infrastrukture i razvoja Marijan Kustić. Spretni fotoreporter portala klix.ba uhvatio je u veselom razgovoru “bjegunca” Mamića i HNS-ove čelnike koji su taj susret protumačili spletom okolnosti.


– Mi smo u Sarajevo došli po službenom protokolu primiti nagradu za najbolji savez, najboljeg predsjednika i najboljeg trenera. Nisam ni znao da će Zdravko Mamić biti tamo. On nije bio u našoj delegaciji, bio je pozvan od strane saveza BiH. Kad nas je vidio, došao je do nas, pozdravio i to je bilo to. Razgovarali smo svega pet minuta – objasnio je Marijan Kustić za portal 24sata


Mamić se nakon premijere filma slikao s HNS-ovom delegacijom, kažu nije to bio dio protokola, odnosno uvjeravaju svjedoci da se spretni Mamić jednostavno ugurao među Kustića, Srebrića i društvo… Naravno da je u cijeloj ovoj priči previše slučajnosti da bi baš sve bilo – slučajno. Osim toga sastav ove HNS-ove delegacije je indikativan. Ante Vučemilović-Šimunović u HNS-u već godinama važi kao reprezent tkz. slavonskog lobija, koji je najjača i vjerna Mamićeva izborna utvrda, a Marijan Kustić je na prošlim izborima predstavljao tkz. “treći put” Damira Miškovića koji u konačnici nije uspio narušiti ustaljeni poredak na vrhu HNS-ove piramide, kamoli izvjestan ishod izbora na kojima je trijumfirao Mamićev predsjednički kandidat Davor Šuker.




Vrijeme će pokazati kakve posljedice bi sarajevski “slučajni” susreti mogli imati na zbivanja u hrvatskom nogometu u kojem se suštinski gledano ništa bitnije nije promjenilo nakon presude Zdravku Mamiću i njegova bijega u Bosnu i Hercegovinu.