Veznjak katalonskoga giganta

Ivan Rakitić: Ostajem u Barceloni!

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



RIJEKA Ivan Rakitić prekinuo je poslije utakmice s Valladolidom sve špekulacije:


– Ostajem u Barceloni!


Veznjak hrvatske reprezentacije i katalonskoga giganta donio je, dakle, u kratkom razdoblju još jednu važnu odluku glede svoje nogometne budućnosti, nakon što je osvanuo na popisu izbornika “kockastih” Zlatka Dalić uoči prvih akcija po osvajanju srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dvojbi više nema ni kad je u pitanju njegova klupska perspektiva.




– Čast mi je braniti ovaj grb i biti dio najboljega kluba na svijetu. Bilo je puno klubova koji su me željeli dovesti, ali na kraju se nisam previše dvoumio. Igram u najboljem klubu na svijetu i poslije razgovora sa svojim agentom i obitelji, odlučio sam ostati. Sada se moramo dobro pripremiti za novu sezonu i sve što nas čeka – rekao je Ivan Rakitić, koji se posljednjih tjedana spominjao u kontekstu senzacionalnog pojačanja PSG-a, koji je, navodno, za njega bio spreman izdvojiti 125 milijuna eura na ime odštetnog zahtjeva.


Priča nije od jučer, kao što nije tajna da je Rakitićevo prijateljstvo s Neymarom i po Brazilčevom odlasku iz Barcelone ostalo čvrsto do te mjere da ga je u nekoliko navrata zvao da mu se pridruži u Parizu. Naravno da se pritom u prvom redu pitalo “Barcelonu”, koja si nije mogla dozvoliti u kratkom roku ostati bez dvojice stožernih veznih igrača, nakon što je dugogodišnji kapetan Andres Iniesta napustio klub i karijeru nastavio u Japanu. Koliko god momčad dobila na širini kadra dolaskom Artura Vidala, Arthura i Rafinhe, jasno je da je Rakitić, uz Busquetsa, uvijek bio “prvi pick” trenera Ernesta Valverdea. To, uostalom, potvrđuje činjenica da je hrvatski veznjak upisao maksimalnu minutažu na prvim dvjema prvenstvenim utakmicama u novoj sezoni (Alaves 3:0, Valladolid 1:0).


Nije PSG jedini klub koji je poslije sjajnih igara za “Barcelonu”, a pogoovo za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, iskazao interes za Rakitićevim uslugama. Najdalje su, čini se, otišli PSG i “Bayern” na čelu s bivšim hrvatskim izbornikom Nikom Kovačem, koji je Ivana vidio kao vrlo važnog igrača u slaganju nove momčadi. Problem je jedino predstavljala odštetna klauzula u Rakitićevom ugovoru (125 milijuna eura), previsoka za “Bayernovu” sportsku politiku koja ne poznaje plaćanje basnoslovnih svota pri dovođenju igrača. Uostalom, rekordna odšteta koju je “Bayern” platio za jednoga igrača iznosila je 41,5 milijun eura “Lyonu” za Tolissa. Iz te perspektive,125 milijuna eura za Rakitića doimalo se nemogućom misijom. Puno se ozbiljnijom činila priča s PSG-om, kojemu novac u posljednje vrijeme uopće nije problem. Bilo pa prošlo.


“Barca” je vrlo brzo reagirala na pariške pokušaje ponuđenim podebljanjem Rakitićeva ugovora što istječe 2021. godine. Čelnici katalonskoga kluba ponudili su Rakitiću izdašnija primanja, a modifikacijom aktualnog ugovora zauzvrat će biti povišena njegova odštetna klauzula. Francuski prvak za Rakitića je navodno bio pripremio petogodišnji ugovor kojim bi godišnje zarađivao 10 milijuna eura neto. To je predstavljalo značajnu povišicu u odnosu na ono što zarađuje u “Barceloni” pa će Katalonci morati korigirati Ivanova primanja. Igrač koji je prošle sezone odigrao više utakmica i od Lionela Messija to i zaslužuje, zar ne?