Danas tri važna događaja

Ivan Peraić tvrdi: ‘Nogometni savez PGŽ neće danas raspravljati o Šukeru ili Šimiću’

Marko Cvijanović

Nastavak ili kraj suradnje? – Ivan Peraić i Damir Mišković / Foto Ivica TOMIĆ

Nastavak ili kraj suradnje? – Ivan Peraić i Damir Mišković / Foto Ivica TOMIĆ

Sjednica Izvršnog odbora je redovna, baš kao i Skupština. Moramo usvojiti finacijsko izvješće za 2017. i plan financiranja za 2018. godinu. Nećemo raspravljati o kandidatima za predsjednika HNS-a – kaže tajnik Ivan Peraić



RIJEKA – Danas se u kratkim vremenskim odmacima održavaju tri događaja od ishoda kojih će ovisiti upravljačka budućnost HNK-a »Rijeka« i Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije, ali i javno mnijenje kao glas nogometna puka koji zaziva promjene na lokalnoj i nacionalnoj razini. Kronološkim slijedom: u 12 sati konferenciju za novinare održat će predsjednik HNK-a »Rijeka« i NSPGŽ-a Damir Mišković, u 16 sati sastaje se Izvršni odbor, a u 18 sati održava Skupština NSPGŽ-a. Naravno da će sve ostalo ovisiti o tome što će u obraćanju javnosti reći Mišković, koji je, razočaran odnosom najvjernijih navijača »Rijeke« na subotnjoj utakmici protiv »Hajduka«, nagovijestio mogućnost povlačenja sa svih nogometnih funkcija.


Što god Mišković odlučio, vodstvo i Skupština NSPGŽ-a morat će se odrediti prema budućnosti. Pogotovo u kontekstu borbe za vlast u HNS-u, što i jest za posljedicu imala nedjeljno »događanje naroda« na Rujevici kao odgovor na jednu zajedničku fotografiju Zdravka Mamića i Damira Miškovića. Doduše, tajnik županijskog Saveza, Ivan Peraić, najavljuje nešto sasvim drugo:


– Sjednica Izvršnog odbora je redovna, baš kao i Skupština. Održavamo je isključivo zbog činjenice da moramo usvojiti finacijsko izvješće za 2017. i plan financiranja za 2018. godinu. Uvijek održavamo Skupštinu na isteku jesenskog dijela sezone, tako je i ovaj put. Nećemo raspravljati o kandidatima za predsjednika HNS-a – poručio je Peraić.





Izvršni odbor nogometnog saveza Primorsko-goranske županije čine predsjednik Damir Mišković, dopredsjednik Alan Šepuka (Lošinj), odnosno članovi Bono Pavić (Halubjan), Boris Štanc (Lovran), Mladen Jurković (Goranka), Zoran Miličković (Zamet), Jelena Jurić (ŽNK Rijeka), Davor Vukelić (Crikvenica) i Igor Čargonja (Grobničan).



U najmanju ruku čudno s obzirom na to da se u nedavnom priopćenju za javnost HNK-a »Rijeka«, iza kojega je stajao i Damir Mišković, navodi da će »HNK Rijeka poštivati demokratska načela i volju većine, te se nadalje zalagati za boljitak hrvatskog nogometa«. Aludirajući valjda da će Skupština iznjedriti stav većine. Doduše, kakav god taj stav bio, tajno glasovanje na skorašnjoj Izbornoj skupštini Hrvatskoga nogometnoga saveza (22. prosinca) ostavlja mogućnost odluke po vlastitoj savjesti delegata županijskoga Saveza. Podsjetnika radi, Primorsko-goranska županija na skorašnjoj Izbornoj skupštini HNS-a (22. prosinca) daje tri glasa: dva HNK »Rijeka«, a jedan županijski Savez.


Nagovještaj Miškovićevih ostavki na sve nogometne funkcije otvara mogućnost potpuno drukčijeg raspleta. Naravno da će u slučaju njegove odstupnice ulogu na Skupštini HNS-a preuzeti zamjenski delegat, ali Savez će preko noći ostati bez utjecajnog čelnika. Više će eventualnim Miškovićevim odlaskom izgubiti »Rijeka« i županija nego što će njegovim glasom profitirati novi predsjednik HNS-a.