Skandal u Belgiji

Ivan Leko prenoćio u zatvoru zbog sumnji da je sudjelovao u namještanju utakmica

Hina

Ivan Leko/Foto REUTERS

Ivan Leko/Foto REUTERS

Trener belgijskoga prvoligaša Club Brugge, završio je u zatvoru u Belgiji zbog upletenosti u namještanje rezultata, korupciju i pranje novca. Prema pisanju belgijskih novina, policija je jučer u okviru akcije »Čiste ruke« pokrenula racije u nogometnim klubovima, posebice u deset klubova prve lige. 



BRUXELLES Ivan Leko, bivši hrvatski nogometaš, a sada trener belgijskoga prvoligaša Club Brugge, završio je u zatvoru u Belgiji zbog upletenosti u namještanje rezultata, korupciju i pranje novca. Prema pisanju belgijskih novina, policija je jučer u okviru akcije »Čiste ruke« pokrenula racije u nogometnim klubovima, posebice u deset klubova prve lige. Osim Leke na ispitivanje su privedeni i bivši direktor Sportinga iz Charleroia, a sada menadžer Pro Leaguea, Mogi Bayat, bivši trener Andrlechta Herman Van Holsbeeck, kao i suci Sebastien Delferriere i Bart Verstenten, te srpski menadžer Dejan Veljković, koji je Leku zastupao u igračkim danima igrača, i navodno su vrlo bliski.


– Sve osobe koje su privedene od strane policije lišene su slobode i nisu dobrovoljno pristupile istrazi kao svjedoci – stoji u kratkom priopćenju državnog tužiteljstva.


Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i namještanju rezultata prošlogodišnjih utakmica. Tužiteljstvo je otvorilo dosje o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na menadžere Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu »L’Eco« i »Le Soir«.




Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njome su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.


Racije, konkretno njih 44, kako piše list »L’Echo«, provedene su u Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika, ali i u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.


Odvjetnik Club Bruggea Walter Van Steenbrugge je sinoć oko 21 sat potvrdio da će Ivan Leko i ostali privedeni prenoćiti u istražnom zatvoru u Hasseltu, ali i izrazio nadu da će hrvatski trener danas biti pušten na slobodu.


– S obzirom na njegovo svjedočenje i njegove izjave, mogu vam reći da je saslušanje prošlo briljantno. Sada sve izgleda bolje i poručujem svima u klubu i svim navijačima: Leko se uskoro vraća – prenose belgijski mediji izjavu Lekinog odvjetnika.


Nakon uhićenja srpskog menadžera Dejana Veljkovića i sumnje da su srpski državljani umiješani u pranje novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim nogometnim klubovima srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal u suradnji sa BIA-om i Službom za borbu protiv organiziranog kriminala izvelo je zajedničku akciju s belgijskim, francuskim, luksemburškim, ciparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima u koju je uključeno 220 policijskih djelatnika. Prema pisanju Blica u Srbiji su tako izvršene racije na šest lokacija u Beogradu i Nišu, zaplijenjeno je oko 800.000 eura koji navodno potječu od malverzacija u belgijskim klubovima, a koje su osumnjičeni pokušali »oprati« u Srbiji.