Pojačanja u Puli

Istra 1961 dovodi mladog švedskog reprezentativca i stopera iz PSG-a!

Ivica Cerovac

Krunoslav Rendulić/Foto Glas Istre

Krunoslav Rendulić/Foto Glas Istre



PULA Usporedo sa zadacima koje stručni stožer Istre 1961 na čelu s trenerom Krunoslavom Rendulićem postavlja pred igrače u Štinjanu i na »Drosini«, ovih dana aktivni su i oni zaduženi za slaganje igračke križaljke, s kojom će se pulski prvoligaš uhvatiti u koštac sa svim zahtjevima što će pred njega postaviti drugi dio sezone. Naravno, to rade daleko od pogleda znatiželjne javnosti. Koliko god ta tajanstvenost smeta sve poklonike zeleno-žute boje, nestrpljive da čim prije saznaju buduće obrise najdražeg im kluba, to je u poslu kojim se bave realnost i mora ih se shvatiti.


Često smo u prošlosti bili svjedoci da su neki klubovi znali podijeliti s javnošću informacije o igračima, koji su bili praktički pred dolaskom u njihove redove i onda bi preko noći cijeli posao propao. Stoga su se oni, koji su za to zaduženi u Grupaciji Baskonia-Alaves, odlučili na diskretniji pristup zimskom prijelaznom roku. Mogli bismo ga nazvati i ozbiljnijim te ne žele izlaziti s nikakvim imenima dok posao ne bude zgotovljen. To ne znači da oni sjede skrštenih ruku i za očekivati je da bi prvi rezultati njihovog rada mogli uskoro izići na svjetlo dana. Odnosno drugi, treći, četvrti i tako dalje, jer je broj jedan zauzeo Kamerunac Daniel Ndi, prva zimska akvizicija Istre 1961.


Da se na njemu neće stati to je svima jasno, navodno se barata brojkom od sedam-osam igrača, koji bi mogli osnažiti pulski kadar, a neka su se imena razno-raznim kanalima već pojavila na površini. Priča je krenula s nogometašima koji su prošle sezone branili boje Rudeša, a sada bi, zaobilaznim putem preko Sochauxa, mogli stići do Pule. Tu se prvenstveno misli na Einara Galileu i Rafaela Paeza, dvojac koji je prošle zime stigao u Zagreb nakon što su sadašnji vlasnici Istre 1961 uvidjeli da tadašnja momčad Rudeša ne vrijedi za više od posljednje pozicije na ljestvici Prve HNL. Tamo ih je dočekao Markus Pavić, koji je skupa s njima ovog ljeta preselio u Francusku, a sad bi se svi zajedno u paketu mogli vratiti u Hrvatsku. Društvo bi ovoj trojici mogao praviti i jedan igrač koji još nije isprobao travnjake Lijepe naše, a to je Madger Gomes. Riječ je o 21-godišnjem veznjaku, nekadašnjem mladom španjolskom reprezentativcu, podrijetlom iz Gvineje Bisao.




Koliko god to u ovom trenutku nestvarno zvučalo, osim iz Sochauxa, u Istru 1961 bi mogao stići igrač iz još jednog francuskog kluba, i to ni manje ni više nego iz slavnog PSG-a. Istina, iz njegove B momčadi, ali to opet ne mijenja puno u cijeloj ovoj priči. Riječ je o Kevinu Rimaneu, stoperu rođenom prije 27 godina u Cayenneu, glavnom gradu Francuske Gijane, poznatom svima onima koji su gledali film »Leptir«, neovisno da li je riječ o staroj ili novoj verziji. Procurila je i informacija da bi Istra 1961 mogla dobiti drugog nogometaša iz Švedske u svojoj povijesti, sedam i pol godina nakon što se Luka Mijaljević odlučio oprobati u zemlji svojih predaka. Riječ je o 22-godišnjem desnom beku Isaku Ssewankambou, standardnom mladom reprezentativcu Švedske (U-21 – 23 nastupa, 2 gola) podrijetlom iz Ugande (nizozemski NAC Breda, engleski Derby County, norveški Molde i švedski Malmo), a osvojio je treće mjesto Svjetskom prvenstvu s U-17 reprezentacijom Švedske 2013. godine.


Naravno, paralelno sa svim tim potencijalnim dolascima mora se »provjetriti« svlačionica. Bez obzira na nekolicinu juniora, brojka od 25 igrača koji su se okupili na prvom treningu bila je prevelika, naročito ako se zna da su neki od nogometaša, koji su u prvom dijelu sezone nosili zeleno-žuti dres, dobili produljeni odmor. Tu ne brojimo Segada koji je, kako stoje stvari, krenuo stopama Tene i Vile te dogovorio sporazumni raskid ugovora, a očekuje se da sličan potez uskoro povuku Espinosa i Kyu, koji treniraju po posebnom programu. Premda zasad nije izdvojen iz grupe, ne bi nas iznenadilo da se za odlazak odluči i Iglesias, a upitnici se vrte oko statusa argentinsko-panamske četvorke, koja bi se suigračima trebala priključiti u ponedjeljak, odnosno dan kasnije, jer u ponedjeljak neće biti treninga.


Argentincima Cardozu i Onetu u klubu bi se najradije zahvalili, dok bi zadržali njihovog zemljaka Miereza i panamskog reprezentativca Josea Luisa Rodrigueza. No, dok bi se prvi dvojac zasigurno volio vratiti na »Drosini« ovaj potonji baš za time ne žudi jer i jedan i drugi smatraju da su prerasli pulsku sredinu. Da li već na stolu imaju neke ponude nije poznato, no želje su jedno, a stvarnost kaže kako su njih dvojica, uz sve pokušaje da isforsiraju svoj odlazak, ugovorom vezani za »zeleno-žute«. Drugim riječima, ako ih u klubu ne žele pustiti, na to ih nitko ne može natjerati, a Baski sigurno neće dozvoliti da ih itko ucjenjuje. No, vlasnici Istre 1961 isto su tako svjesni činjenice da nezadovoljan igrač može biti kontraproduktivan faktor za cijelu momčad te će morati dobro odvagnuti koji potez valja povući da bi se riješili »vrućeg krumpira«.