Riječki trijumf

IMA JEDAN MALI STADION… Rujevica dočekala veličanstveni preokret i ispratila Hrvatsku na EURO!

Marko Cvijanović

Slavlje hrvatskih reprezentativaca na Rujevici/Foto D. ŠKOMRLJ

Slavlje hrvatskih reprezentativaca na Rujevici/Foto D. ŠKOMRLJ

U posljednjim trenucima susreta kad je već odavno postalo jasno da je Hrvatska ostvarila uvjerljivu pobjedu službeni spiker Joso Krmpotić ponosno je konstatirao: "S jednog malog stadiona Hrvatska još jednom odlazi na veliku smotru!"



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je na Rujevici Slovačku i ostvarila plasman na Europsko prvenstvo iduće godine u utakmici tijekom koje je riječka publika dočekala veličanstveni preokret “kockastih” koji su u drugom poluvremenu pronašli nadahnuće i igru dostojnu viceprvaka svijeta. U posljednjim trenucima susreta, kad je već odavno bilo jasno da je Hrvatska ostvarila uvjerljivu pobjedu, službeni spiker i kolega Joso Krmpotić ponosno je konstatirao: “S jednog malog stadiona Hrvatska još jednom odlazi na veliku smotru!”. Uskoro se s tribina rujevičkoga stadiona zaorila pjesma oduševljenih hrvatskih navijača: Večeras je naša fešta… Više nitko nije mario za meteoalarme, kišu, jugo, pijavice… U ritmu poznate riječke kiše hrvatski igrači i navijači slavili su još jedan veliki uspjeh hrvatskoga nogometa.


U jednom dahu


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



U 56. minuti proključale su tribine rujevičkoga stadiona. Perić je povukao kontru u kojoj je gubio pa spašavao loptu što se odbila do Nikole Vlašića, okomit prodor kojega je okončan neobranjivim udarcem u donji desni kut. Hrvatska je u idealnom razoblju izjednačila rezultat, vratila rezultatsku komociju i podigla ritam koji slovački nogometaši više nisu mogli pratiti. Ostatak utakmice hrvatski su igrači odigrali u jednom dahu i do posljednjeg daha. Lopta je postala brža i okomitija, a slovački vratar Dubravka ostao na “streljani”. Preporođena hrvatska momčad zabijala je pogotke (Petković 60′, Perišić 78′) i redala prilike (Brekalo 59′, Petković 62′, Brekalo 63′, 90′) kao na traci. Puno prije Makova isključenja (66′) postalo je jasno da Hrvatska suvereno kroči prema europskoj smotri. Ostalo je već viđeno u Rijeci. Razdragana pjesma hrvatskih navijača sigurno nije prestajala do jutra. Neka potraje još neko vrijeme….





Stadion Rujevica. Gledatelja: 8.212. Sudac: Clement Turpin (Francuska) 6,5. Strijelci: 0:1 Boženik (32′), 1:1 Vlašić (56′), 2:1 Petković (68′), 3:1 Perišić (74′). Žuti kartoni: Ćaleta-Car, Rebić (Hrvatska), Mak, Dubravka (Slovačka). Crveni karton: Mak (66′-drugi žuti).


HRVATSKA: Livaković 7, Jedvaj 6, Ćaleta-Car 6,5, Perić 6, Barišić 7, Brozović 6,5, Modrić 7, Rebić 5 (od 54′ Brekalo  7), Vlašić 7 (od 75′ Kovačić -), Perišić 7 (od 81′ Oršić -), Petković 8.


SLOVAČKA: Dubravka 6, Pekarik 5, Vavro 5,5, Škriniar 5,5, Hancko 6, Kucka 6 (od 79′ Hrošovsky -), Lobotka 6, Hamšik 5,5, Rusnak 5,5 (od 63′ Haraslin 5,5), Boženik 6,5 (od 72′ Duriš -), Mak 5.


 


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Hrvatskom izborniku nije bilo jednostavno pripremati još jednu utakmicu sa Slovačkom, ne toliko zbog konstatacije da se u momčadi koja je u trnavskom dvoboju istih suparnika (4:0) odigrala najbolju utakmicu od Rusije promijenila praktično cijela obrana (Bartolec, Vida, Lovren), koliko zbog činjenice da je bilo iluzorno očekivati da će se na Rujevici igrati ista utakmica. Hrvatski su igrači u Trnavi izgledali toliko dominantno koristeći obilje slobodnoga prostora među razjedinjenim linijama slovačke momčadi koja je u prvoj utakmici dobro i prošla. Budući da je slovački izbornik Pavel Hapal izvukao pouke iz trnavskoga debakla, naravno da se na Rujevici igrala potpuno drukčija utakmica u prvom dijelu koje su se hrvatski igračili mučili u igri na postavljenu obranu Slovaka, koji su postojano stajali u obrambenom bloku. U prvom redu zbog (pre)sporog protoka lopte i neobjašnjivo mnogo takozvanih tehničkih pogrešaka hrvatskih igrača, zbog čega su (pre)rijetke prilike dolazile isključivo zahvaljujući Petkovićevoj urođenoj lucidnosti na malom prostoru (20′, 39′). Budući da su prvi preduvjet ispunili, Slovaci su samo trebali dočekati povoljne okolnosti u trećini protivnika i uhvatiti u raskoraku neuigranu hrvatsku obranu. Prvi put (30′) Livaković je obranio stopostotnu priliku Pekarika, drugi put (32′) Boženik je postigao gol, a treći put (45′) Livaković obranio udarac Boženika. Objektivno govoreći, Hrvatska je na poluvremenu imala povoljan rezultat.


Smjena generacije


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Već ispričana priča o uraganskom nastavku “kockastih” poprima dimenziju više uzme li se u obzir činjenica da je Dalićeva Hrvatska na završetku uspješnog kvalifikacijskog ciklusa za prvo veliko natjecanje poslije epohalnog dostignuća osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji doživjela značajne kadrovske promjene. U susretu protiv Slovačke participirala su samo četvorica igrača (Brozović, Modrić, Perišić, Rebić) koji su igrali u moskovskom finalu, što znači da je Dalić uspio bezbolno provesti smjenu generacije, izboriti EURO i promovirati novu snagu Hrvatske (Livaković, Jedvaj, Perić, Ćaleta-Car, Barišić, Vlašić, Petković, Oršić). Kako li će tek momčad izgledati na Europskom prvenstvu kada se vrate senatori (Rakitić, Vida, Lovren). Bit će pretežno vedro. Vakula je rek’o, zar ne?


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj