Sveučilišno SP

Hrvatski rukometaši za zlato protiv Južne Koreje

David Čarapina

Hrvatski rukometaši do pobjede su stigli u zadnjim trenucima susreta/M. GRACIN

Hrvatski rukometaši do pobjede su stigli u zadnjim trenucima susreta/M. GRACIN

Utakmica se u dvorani na Zametu igra u nedjelju od 19 sati. Hrvatske rukometašice poražene od Rumunjske, te igraju protiv Urugvaja za osmo mjesto



RIJEKA Hrvatska muška rukometna reprezentacija uspjela je nakon teške bitke protiv Japana izboriti finale sveučilišnost SP-a pobjedom protiv Japana 28:27 (10:13). Prvih deset minuta susreta pripalo je Japanu koji je u susret ušao kao favorit. Hrvatski rukometaši ovoga puta nisu čekali da im protivnik otiđe na nekoliko golova prednosti kako bi počeli igrati ozbiljnije na obje strane terena. Obrana se ubrzo podignula na potreban nivo te je zagušila Japance koji su se počeli iz napada u napad zabijati u naš zid. Čvrsta obrana nošena podrškom s klupe unijela je toliko potrebno samopouzdanje našem napadu koji je počeo nemilice puniti mrežu japanskog vratara Okamota (16:12). Pred sam kraj prvoga djela činilo se kako će Japanci doći na gol zaostatka kada su hrvatski rukometaša počeli olako trošiti napade, ali Luka Vinković i Davor Ćavar uspjeli su zadržati Japance na minus četiri (18:14). Drugo poluvrijeme, druga priča. Japanci su izašli na teren motiviraniji što se i vidjelo na terenu – bili su brži, okomotiji, te je njihov vratar Okamoto počeo braniti. Nakon samo deset minuta igre u drugome poluvremenu hrvatska prednost spala je na samo jedan pogodak razlike (21:20). Počelo se tada igrati gol za golom – niti jedna strana nije mogla iskoristiti rijetke suparničke greške jer su na razini zadatka bili vratari Marin Sorić te Okamoto. U zadnjih pet minuta ušlo se s izjednačenim rezultatom da bi u zadnjoj minuti gotovo iz mrtvog kuta za 28:27 pogodio Davor Ćavar. U zadnjim sekundama u obrambeni blok zabijaju se Japanci nakon čega počinje veliko hrvatsko slavlje. 


Toni Pehar s osam pogodaka bio junak naše reprezentacije, dok je kod Japana najbolji bio Makino sa sedam pogodaka. Istaknuli se i igrači Zameta. Nikola Njegovan zabio je četiri pogotka, dok je Ivan Majić susret završio s tri pogotka. Međutim, treba istaknuti vratara Marina Sorića koji je u ključnim trenucima branio japanske zicere. Finale je na rasporedu protiv reprezentacije Južne Koreje u nedjelju od 19 sati u dvorani Zamet. 


Hrvatske rukometašice pretrpile su težak poraz protiv Rumunjske 13:29 (7:16). Hrvatske rukometašice su priključak za Rumunjkama držale jedino u prvih 10-tak minuta (5:5) poslije kojih Rumunjska u potpunosti preuzima kontrolu nad utakmicom koji nije ispuštala do zadnje sekunde. Hrvatska igra za osmo mjesto igra, u 11 sati, protiv Urugvaja.