Doboj na Wembleyju

Hrvatska i Engleska u nedjelju će igrati po deseti put. Prisjetite se kako je to dosad izgledalo

Hina

Reuters

Reuters



Nakon dramatično izborene pobjede protiv Španjolske, hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u igri za osvajanje prvog mjesta u skupini i plasman na završni Final Four Lige nacija, ali još uvijek može ispasti u niži rang natjecanja.


Hrvatsku na završni turnir na kojem će nastupiti pobjednici četiri skupine elitnog razreda vodi samo pobjeda.


S tri boda osvojena na Wembleyju svjetski doprvaci bi preskočili Španjolsku i zauzeli vrh ljestvice. U istoj situaciji su i Englezi. Jedino pobjeda vodi ‘Gordi Albion’ na Final Four što znači da nas u nedjelju očekuje pravi spektakl u engleskom hramu nogometa.




Porazom bi ‘Vatreni’ ostali na začelju ljestvice i preselili u niži rang natjecanja, što vrijedi i za Engleze.


U slučaju da utakmica završi 0-0, kao i prvi hrvatsko-engleski ogled na Rujevici, ‘Vatreni’ bi ostali na začelju zbog slabije razlike pogodaka. Međutim, svaki remi u kojem bi odabranici Zlatka Dalića zabili barem jedan gol, gura ‘Gordi Albion’ na dno. Naime, u slučaju istog broja bodova gledaju se međusobni ogledi.


Uoči posljednje utakmice Španjolska vodi sa šest bodova, dok Engleska i Hrvatska imaju po četiri boda. Španjolsku može utješiti da bez obzira na ishod nedjeljne utakmice ostaju u elitnom društvu i ne mogu biti posljednji na ljestvici.


Osim što nas je ostavila u igri za plasman na FF, pobjeda protiv ‘Furije’ važna je i zbog skorašnjeg ždrijeba skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine. Naime, 10 najboljih od 12 reprezentacija koje nastupaju u elitnom razredu Lige nacija, bit će postavljeno za nositelje ždrijeba skupina za EURO.


Hrvatska za sada ima četiri boda i ispred sebe ima još jednu utakmicu. Iza nas će sigurno ostati Island koji je upisao četiri poraza i nije osvojio niti jedan bod. Iza nas su i Njemačka i Poljska sa po jednim bodom, ali ispred njih je još jedna utakmica. ‘Elf’ će u zadnjem kolu 19. studenog dočekati Nizozemsku, dok Poljska 20. studenog gostuje kod Portugala.


Ždrijeb je 1. prosinca.


Dosadašnji dvoboji ‘Vatrenih’ i ‘Gordog Albiona’


Susret hrvatske i engleske nogometne reprezentacije u nedjelju na stadionu Wembley bit će deseti međusobni ogled ‘Vatrenih’ i ‘Gordog Albiona’. 


Za sada su uspješniji Englezi koji imaju četiri pobjede, Hrvatska je ostvarila tri, dok su dvije utakmice završile s neodlučenih 0-0.


Međutim, ona najvažnija, polufinale nedavnog svjetskog prvenstva u Rusiji pripala je hrvatskoj vrsti koja je nakon produžetka pobijedila sa 2-1. Hrvatski navijači još uvijek pamte i pobjedu na Wembleyju sa 3-2 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švicarskoj. Bila je to sasvim sigurno, jedna od najvećih pobjeda hrvatske vrste u povijesti.


Vatreni’ su ‘Gordom Albionu’ zatvorili vrata EURO-a 2008. godine, a oni nama uskratili mogućnost igranja na World Cupu 2010. u Južnoj Africi, jedinom svjetskom prvenstvu na kojem nismo bili nakon proglašenja hrvatske neovisnosti.


»Vatreni« sada ponovo dolaze u engleski hram nogometa i samo ih pobjeda vodi na završni turnir Lige nacija. S tri boda bi preskočili Španjolsku i osigurali prvo mjesto, ali i gurnuli Engleze u niži rang natjecanja.


Prvu međusobnu utakmicu igrali smo uoči EP 1996., a prijateljski susret u Londonu završio je bez pogodaka. Igralo se na starom Wembleyju, a briljirao je Marijan Mrmić s nekoliko sjajnih obrana. Hrvatsku je vodio Miroslav Blažević, a Engleze Terry Venables.


Drugi dvoboj također je bio prijateljski, a Englezi su slavili na stadionu Portman Road u Ipswichu 3-1. Strijelci za ‘Tri lava bili su Beckham, Owen i Lampard, dok je za hrvatsku vrstu pogodak postigao Ivica Mornar. Na hrvatskoj klupi sjedio je Otto Barić, a engleskoj Sven-Goran Eriksson.


Prva službena utakmica između ovih dviju reprezentacija odigrala se na EP 2004. u Portugalu, i to na stadionu Luz u Lisabonu. Bio je to dvoboj trećeg kola koji je odlučivao o prolazu u četvrtfinale.


Hrvatska je povela već u petoj minuti golom Nike Kovača, no Englezi su okrenuli rezultat golovima Scholesa (40) i Rooneyja (45, 68). Igor Tudor smanjio je na 2-3 u 73. minuti, no sve dvojbe oko pobjednika razriješio je Frank Lampard u 78. minuti. Nakon tog poraza Hrvatska se oprostila od EP-a. Momčadi su ponovo predvodili Barić i Eriksson.


Uslijedile su dvije utakmice u kvalifikacijama za EP 2008. U prvom susretu Hrvatska je na stadionu Maksimir slavila sa 2-0. Susret je obilježio vratar engleske vrste Paul Robinson, koji je promašio povratnu loptu Garyja Nevillea, koja je potom ušla u prazan gol. Hrvatska je slavila s 2-0 uz golove Eduarda (60) i Garyja Nevillea (68 – autogol).


»Vatreni« su i prije londonskog susreta izvadila vizu za EP, dok je Englezima trebao bod. No izbornik Slaven Bilić i njegovi odabranici nisu imali milosti, pobijedili su sa 3-2. Strijelci za nas su bili Kranjčar (8), Olić (14) i Petrić (77), a za domaćine Lampard (56-11m) i Crouch (65). Bilić je bio na hrvatskoj, a Steve McClaren engleskoj klupi.Engleski su mediji nakon te utakmice ”razapeli” McClarena, a dobio je i nadimak »Wally with the Brolly« jer je utakmicu vodio s velikim kišobranom u ruci.Ždrijeb je spojio Hrvatsku i Englesku i u kvalifikacijama za SP 2010. Prva utakmica u Zagrebu donijela nam je težak poraz 1-4. Engleze je preuzeo Fabio Capello, dok je na hrvatskoj klupi i dalje sjedio Slaven Bilić. Strijelci za Gordi Albion bili su Walcott (26, 59, 82) i Rooney (63), a za nas Mandžukić (78). Robert Kovač dobio je crveni karton. Bio je to prvi hrvatski poraz kod kuće nakon 18 godina. Uzvrat u Londonu donio je još veću katastrofu. Engleska je slavila sa 5-1, što je do nedavnog susreta sa Španjolskom bio naš najteži poraz u povijesti. Dvostruki strijelci bili su Lampard (7-11m, 59) i Gerrard (18, 66), a jednom je mrežu pogodio Rooney (77), dok je jedini strijelac za Hrvatsku bio Eduardo (71).Novi međusobni ogled dočekali smo u polufinalu World Cupa u Rusiji. Samouvjereni, gotovo bahati Englezi uoči polufinalnog sraza na Lužnikiju otpisali su »umornu i neuvjerljivu Hrvatsku«.No buđenje je bilo grubo i okrutno.

»Gordi Albion« je poveo u petoj minuti sjajnim pogotkom Kierana Trippiera iz slobodnog udarca, uzvratio je Ivan Perišić u 68. minuti, a ludilo među hrvatskim navijačima izazvao je Mario Mandžukić pobjedničkim golom u 109. minuti. Veličanstvena Hrvatska ušla je finale SP-a, a Engleska je potom poražena i u susretu za broncu od Belgije.


Bilo je to četvrto uzastopno polufinale koje su Englezi izgubili na velikim natjecanjima. Crnu seriju započeli su u polufinalu EP-a 1968. godine izgubivši od Jugoslavije (0-1), potom su poraženi u polufinalu SP-a 1990. od Njemačke te u polufinalu EP-a 1996., i to oba puta na jedanaesterce, te od Hrvatske u polufinalu ovogodišnjeg SP-a u Rusiji.


Posljednji hrvatsko-englesko dvoboj vidjeli smo u listopadu ove godine na praznoj Rujevici. Utakmica se igrala pred praznim tribinama zbog kazne Hrvatskoj izrečene zbog kukastog križa iscrtanog na travnjaku poljudskog stadionu prije tri godine, a dvoboj je završio bez golova. Gosti su bili bliži pobjedi, imali su tri sjajne prilike, ali su greda i Domimik Livaković spasili mrežu svjetskih doprvaka.


DOSADAŠNJI SUSRETI:


Engleska – Hrvatska 0-0 (London – 24. travnja 1996. – prijateljska)


Engleska – Hrvatska 3-1 (Ispwich – 20. kolovoza 2003. – prijateljska)Hrvatska – Engleska 2-4 (Lisabon – 21. lipnja 2004. – EP u Portugalu)Hrvatska – Engleska 2-0 (Zagreb – 11. listopada 2006. – kvalifikacije za EP 2008)Engleska – Hrvatska 2-3 (London – 21. studenoga 2007. – kvalifikacije za EP 2008)Hrvatska – Engleska 1-4 (Zagreb – 10. rujna 2008. – kvalifikacije za SP 2010)Engleska – Hrvatska 5-1 (London – 9. rujna 2009. – kvalifikacije za SP 2010)Hrvatska – Engleska 2-1 prod. (Moskva – 11. srpnja 2018. – polufinale SP-a)Hrvatska – Engleska 0-0 (Rijeka – 12. listopada 2018. – Liga nacija)(Hina) xdl ydl