Trijumf u Puli

Hrvatska U-21 svladala Grčku i stigla nadomak EURA

Hina

Hrvatsko klupko radosti u Puli/D. Marušić/PIXSELL

Hrvatsko klupko radosti u Puli/D. Marušić/PIXSELL



PULA Nogometna U-21 vrsta Hrvatske pobijedila je u kvalifikacijskoj skupini 1 u Puli Grčku s 2:0 (1:0) i gotovo sigurno osigurala završnicu EURA koji će se sljedeće godine održati u Italiji i San Marinu. Susret su odlučili autogol Tryantafylosa Pasalidisa, koji je u 40. minuti skrenuo loptu u mrežu nakon udarca Nikola Vlašića, dok je na konačnih 2:0 povećao Josip Brekalo u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Grci su od 65. minute igrali bez isključenoga Dimitriosa Nikolaoua. Hrvatska se pobjedom nad dosad neporaženom Grčkom bodovno poravnala s Grčkom (22) na vrhu ljestvice, a kako imaju bolji međusobni omjer prvo mjesto skupine i izravan odlazak na EURO će osigurati ukoliko u ponedjeljak pobijedi u gostima nejaki San Marino. Hrvatska U21 je zadnji puta sudjelovala na završnici EURA daleke 2004. godine u generaciji u kojoj su bili Darijo Srna, Niko Kranjčar i Eduardo.


Već u 5. minuti uslijedila je velika prilika za Grke – udarac Vergosa s pet metara vratar Posavec je čudesno obranio, a u nastavku akcije grčki stoper Pasalidis je udarcem glavom pogodio gredu. U 23. minuti ponovno izglednu priliku ima Vergos, ali Posavec ponovno brani. U 40. minuti ukazao se najbolji igrač Hrvatske Nikola Vlašić, primio je loptu desetak metara od gola, pucao je iz okreta, a lopta je pogodila braniča Tryantafylosa Pasalidisa i prevarila grčkog vratara. U 45. minuti Halilović je sjajno izveo slobodan udarac s 18 metara, a grčki vratar je to jedva obranio, pa se na poluvrijem otišlo s prednošću Hrvatske od 1:0.


Od 65. minute Grci su ostali s desetoricom igrača nakon što je crveni karton zbog prekršaja nad Jakolišem dobio stoper Nikolaou. Hrvatska je igrača više iskoristila tek u 94. minuti kada je Josip Brekalo iskosa snažnim udarcem postigao konačnih 2:0.