Blizu, a daleko

Hrvat nije bio u kadru protiv Villarreala: Tko će duže ostati u Barci, Luis Enrique ili Rakitić?

Marko Cvijanović

Gdje je zapelo? – Ivan Rakitić i Luis Enrique / Foto REUTERS

Gdje je zapelo? – Ivan Rakitić i Luis Enrique / Foto REUTERS

Luis Enrique je Rakitićevo "zamrzavanje" objasnio "tehničkim razlozima", iako alternativna rješenja (Gomes, Denis Suarez) ni približno nisu donijela očekivana osvježenja u veznom redu. Ivan cijeloj situaciji pristupa vrlo trezveno



RIJEKA – Ivan Rakitić pridružio se danas momčadi u trening kampu »Tito Vilanova« nakon što je gostujuću prvenstvenu utakmicu protiv »Villarrealla« odgledao u svom obiteljskom domu u Barceloni. S lica nije skidao ozbiljan pogled, barem dok su bile upaljene kamere. Situacija, uostalom, i jest ozbiljna. Treću prvenstvenu utakmicu za redom Rakitić nije upisao ni minute, prethodne dvije (Osasuna, Espanyol) odgledao je s klupe, ovu posljednju (Villarreal) nije ni bio u kadru!? Igrač koji je još donedavno i statistički bio jedan od onih koje je Luis Enrique najviše koristio u svojoj trenerskoj eri na Camp Nou!? U čemu je stvar?


Zamrzavanje


»Barcelona« je, kao i svaki veliki klub, promptno reagirao na špekulacije da se iza posljednjih odluka Luisa Enriquea krije Rakitićev transfer u »Manchester City«. Trener »Barce« bio je poslije remija (1:1) s »Villarrealom« sasvim jasan i nedvosmislen:


– Informacije koje kolaju medijima, neovisno radi li se o španjolskim, engleskim ili hrvatskim, nisu niti 25 posto pouzdane. Izostavljanje Rakitića iz sastava nema veze s glasinama oko njegovog prelaska u »Manchester City« – poručio je Luis Enrique, a na jednak su način reagirali i glasine demantirali Rakitićev agent Arturo Canales i dopredsjednik katalonskoga kluba, Jordi Mestre.





Alen Halilović napušta HSV. U ovom se trenutku to čini najrealnijom opcijom. Uostalom, da je Halilović, nezadovoljan minutažom, zatražio odlazak iz HSV-a priznao je u subotu i sportski direktor njemačkog kluba Jens Todt. Činjenica je da se Halilović nije uspio prilagoditi novoj sredini i nametnuti u momčadi, čemu svjedoči podatak da je u prvenstvenoj utakmici samo jednom zaigrao u početnoj postavi HSV-a.


Iako su u proteklom razdoblju za Halilovića interes pokazali isključivo španjolski klubovi (Sporting Gijon, Espanyol, Betis, Las Palmas, Leganes), talijanski mediji špekuliraju da bi mladi hrvatski nogometaš mogao završiti u Italiji. Za Halilovića je, navodno, jako zainteresirana Roma. Rimljanima silno treba zamjena za Mohameda Salaha koji je na Afričkom kupu nacija s reprezentacijom Egipta. Prva opcija Rome bio je West Hamov Sofiane Feghouli, ali su se pregovori odužili pa je Halilović ipak izglednija opcija.



– Jedino što vam u ovom trenutku mogu reći je to da pregovaramo oko produljenja ugovora Ivanu Rakitiću – poručio je Mestre.


Dakle, idila! Samo… Rakitić ne igra. Status prvotimca izgubio je poslije remija u derbiju protiv »Reala« 3. prosinca, od tada je nastupio tek na dvije kup utakmice (Hercules, Athletic Bilbao), iako je na ovoj potonjoj (Athletic Bilbao) bio dio udarne »Barcine« momčadi u kojoj je od prve minute zaigrala u ovom trenutku najbolja jedanaestorica (Ter Stegen, Sergi Roberto, Pique, Umtiti, Jordi Alba, Busquets, Rakitić, Iniesta, Messi, Suarez i Neymar). I odigrao sasvim pristojnih sedamdeset minuta, sa značajnim doprinosom momčadi, pogotovo u fazi obrane. Fizika, dakle, nije problem.



Jose Mourinho je u potrazi za pojačanjima u zimskom prijelaznom roku, a novu metu je pronašao u svom bivšem klubu Interu. Prema pisanju talijanskog Calciomercata, na meti portugalskog stručnjaka je hrvatski reprezentativac Ivan Perišić. Mourinho je oduševljen Perišićevom taktičkom fleksibilnošću, a uskoro bi trebala stići i službena ponuda. Perišić je ranije, prema pisanju francuskih medija, bio na meti PSG-a koji je birao između njega i Juliana Draxlera.


Izbor je na kraju pao na mladu njemačku zvijezdu, ali zbog velikog interesa iz Premierlige Inter bi ipak mogao ostati bez jednog od najboljih igrača. Osim Manchester Uniteda, Perišića prate i Liverpool, Tottenham i Everton.



Luis Enrique je Rakitićevo »zamrzavanje« objasnio »tehničkim razlozima«, iako alternativna rješenja (Gomes, Denis Suarez) ni približno nisu donijela očekivana osvježenja u veznom redu. Doduše, Rakitić jest sredinom prosinca proživljavao svojevrsnu krizu forme, a Luisu Enriqueu prvi put ponestalo strpljenja kad je u pitanju hrvatski veznjak koji je u njegovoj prvoj sezoni za kormilom »Barce« bio važna karika momčadi koja je osvajala trofeje. Dobro je da Rakitića još uvijek nije izdalo strpljenje i da svojoj »situaciji« pristupa vrlo trezveno. Uostalom, krajem prosinca razgovarao je s Luisom Enriqueom i klupskim čelnicima, koji (još uvijek) pripremaju novi, podebljani ugovor koji bi ga na Camp Nou trebao vezati najmanje do 2021. godine. Ivan i sad, u jeku medijskih špekulacija o odlasku i očitih trzavica s Luisom Enriqueom, nema namjeru donositi »ad hoc« odluke.


Upitna pojačanja


Trener »Barce« je u svakom slučaju puno više na udaru javnosti, pogotovo poslije remija u Villarrealu koji nije bio poraz isključivo zahvaljujući vanserijskom potezu Lionela Messija koji je fantastičnim pogotkom u posljednjoj minuti utakmice spasio »Barcu«. Rasprodaja bodova se, međutim, nastavlja. »Barca« više nije drugoplasirana, nego trećeplasirana momčad Primere, a madridski rival »Real« na čelu ljestvice ima pet bodova više i utakmicu manje.


Pritom se sve češće progovara o promašenim pojačanjima (Digne, Aleix Vidal, Andre Gomes, Denis Suarez, Turan, Alcacer, Cillessen) zbog kojih će netko, prije ili kasnije, morati odgovarati. Možda i u tome leži poljuljan Rakitićev status u momčadi koja mora trpiti promašaje prijelaznoga roka. Budući da je rezultat najvažniji segment svakog velikog kluba, jasno je zašto je Luis Enrique prvi na tapeti. Zbog svega toga s pravom valja postaviti pitanje hoće li u »Barceloni« duže ostati Luis Enrique ili Ivan Rakitić? Neovisno o tome hoće li sutra Ivan Rakitić zaigrati u uzvratnoj utakmici Kupa Kralja protiv »Athletic Bilbaoa«.