Teški trenuci

Hoće li Niki Kovaču glave doći Hoenessovi ljubimci?

Marko Cvijanović

Niko Kovač/Foto REUTERS

Niko Kovač/Foto REUTERS

Kovač je u momčadi naslijedio neke »islužene« igrače poput Thomasa Müllera, Arjena Robbena i Francka Riberyja, koji ni približno nisu na razini kao u razdoblju Ancelottijeve vladavine. Na Kovačevu žalost, isti važe za Hoenessove ljubimce. Bude li morao birati, Hoeness sigurno neće ići protiv sebe



RIJEKA Statistika katkad doista izgleda okrutno. Dakle, »Real Madrid« u zadnje četiri utakmice: nula pobjeda, jedan remi, tri poraza, gol-razlika 0:5. »Bayern«, zadnje četiri utakmice: nula pobjeda, dva remija, dva poraza, gol-razlika 2:7! »Manchester United« bio je u sličnoj situaciji, imao je niz od četiri utakmice bez pobjede (Wolverhampton 1:1, Derby County 2:2, West Ham 1:3, Valencia 0:0) i do sedamdesete minute prvenstvene utakmice protiv »Newcastlea« gubio 0:2. Jose Mourinho je, međutim, dočekao nevjerojatni preokret »vragova«, pobijedio utakmicu i barem donekle ublažio kritike »nabrijanih« engleskih medija. Donekle. Rat se nastavlja. Julen Lopetegui i Niko Kovač nisu bili takve sreće kao Mourinho. I »Real« i »Bayern« potonuli su kao i prethodnih utakmica. Jedna je bitna razlika, Lopetegui, čini se, uživa puno veći ugled kod klupskih čelnika negoli bivši hrvatski izbornik. Njemu su odmah poslije utakmice u svlačionicu upali dežurni kritičari iz svečane lože, Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge. Što su mu poručili, znaju samo oni.


– Neke stvari ipak moraju ostati u svlačionici – rekao je Niko Kovač, koji ne zna objasniti što se događalo tijekom utakmice protiv »Borussije« iz Mönchengladbacha koja je na Allianz Areni u rezultatskom smislu deklasirala Bavarce (3:0).


Kimmichova obrana 


– Krenuli smo dobro u prvih deset minuta, no nakon toga smo napravili previše individualnih pogrešaka. Primili smo tri gola iz njihove tri prilike. Trebali smo biti momčad, tako trebamo djelovati i dalje. Reći ću svojim igračima ono što mislim, moramo se skupiti.




Naravno da se Niko Kovač poslije rezultatskoga debakla morao suočiti s pitanjem o tome je li zabrinut za svoj posao…


– Ne mogu odgovoriti na to pitanje, znam kakvi su mehanizmi u nogometu. Znam da sam trener »Bayerna« i raditi ovdje je drukčije nego u nekim drugim sredinama. Igrali smo dobro sedam utakmica i ne tako dobro u četiri protekle utakmice. Vratit ćemo se na pravi put i želim u tome sudjelovati – poručio je Kovač.


A što kažu igrači »Bayerna«? Joshua Kimmich stao je u obranu trenera:


– Trudi se maksimalno, poslije svakog lošeg rezultata pokušava nas vratiti na pravi put. Fantastično je kako je još uvijek pun samopouzdanja, trebamo snažnog i jakog trenera koji neće pasti na neke negativne utjecaje sa strane, svi zajedno moramo pod hitno nešto promijeniti.


Lotharove kritike


Ako ima nešto što ide u prilog Kovaču (pod uvjetom da ostane trener, naravno) jest reprezentativna stanka tijekom koje mora presložiti vlastite redove da bi s »Bayernom« počeo pobjeđivati. U međuvremenu, morat će se pomiriti sa svakodnevnim kritikama nekih bivših igrača. Poput, recimo, legendarnoga Lothara Matthäusa, koji je poslije subotnjega poraza od »Borussije« iz Mönchengladbacha bio surovo izravan:


– Ne sjećam se da sam ikada gledao ovako loš »Bayern«. U ovoj momčadi nema ništa od modernog nogometa, ali ono što je najgore, govor tijela igrača pokazuje da kod njih nema ni volje za pobjedom. Kao da više ne slijede trenera – rekao je Matthäus.


Niki Kovaču neke činjenice u svakom slučaju ne idu u prilog kad je u pitanju njegova budućnost za kormilom bavarskoga giganta. Pritom je manje bitna ona da »Bayern« prvi put od 1999. godine nije uspio ostvariti četiri uzastopne pobjede za vrijeme Oktoberfesta. Puno je znakovitija ona o brojkama momčadi pod vodstvom Carla Ancelottija koji je otkaz dobio poslije jedanaest utakmica tijekom kojih je ostvario osam pobjeda, jedan remi i dva poraza, uz sedam utakmica bez primljenoga pogotka, 25 osvojenih bodova i 25 postignutih golova. U jedanaest Kovačevih prvenstvenih utakmica ove sezone »Bayern« je ostvario sedam pobjeda, dva remija i dva poraza uz pet utakmica bez primljenoga pogotka, 23 osvojena boda i 21 postignut pogodak. Ima, doduše, jedan razlika. Kovač je u momčadi naslijedio neke »islužene« igrače poput Thomasa Müllera, Arjena Robbena i Francka Riberyja, koji ni približno nisu na razini kao u razdoblju Ancelottijeve vladavine. Na Kovačevu žalost, isti važe za Hoenessove ljubimce. Bude li morao birati, Hoennes sigurno neće ići protiv sebe.