Blamaža na utakmici

Hajduku, Kosu i redarima optužni prijedlozi zbog upada razularenog navijača na travnjak

Mario Matana

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Petorica zaštitara koji su stajali najbliže propustili su navijača na travnjak te kasnije nisu reagirali i uhvatili ga, smatra policija



Nije lako upravi »Hajduka«, splitskom klubu prijete nove sankcije (pored onih koje im je izrekao HNS) i to prekršajne. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su podnijeli optužne prijedloge protiv svih hijerarhijski uključenih u blamažu na utakmici između »Hajduka« i »Rijeke«, kada je 22-godišnjak preskočio ogradu i sa sjeverne tribine Poljuda bez ikakvih prepreka spustio se na teren. Putem je zgrabio i hvataljku za bengalke te je tim štapom minutu-dvije kružio terenom i pored njega, tražeći žrtvu. Na koncu je intervenirala policija, 22-godišnjaka su priveli te je zadržan u zatvoru na rok od 15 dana.


Sudski postupak protiv mladića nije dovršen, a u međuvremenu će krenuti i prekršajni postupci protiv Ivana Kosa, predsjednika klupske Uprave temeljem Zakona o javnom okupljanju ali i protiv HNK-a »Hajduk« kao pravne osobe. Optužni prijedlog ide i protiv Frane Medvedeca, poznatog sportskog djelatnika i nekadašnjeg načelnika u splitskoj PU, koji je na stadionu figurirao kao povjerenik za sigurnost javnog okupljanja, zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.


Nisu reagirali


Njih dvojica su prijavljeni po »zapovjednoj odgovornosti« zbog propusta u organizaciji (što je bilo najavljeno gotovo odmah nakon utakmice i cijelog skandala), no u prekršajnim postupcima će svoju nevinost dokazivati i pet redara koji su se nalazili na tartan stazi i koji nisu reagirali na upad mladića. Kako doznajemo u policiji, tijekom brze obrade slučaja, utvrđena je prekršajna odgovornost petorice zaštitara koji su bili najbliži 22-godišnjaku te su ga propustili na sam travnjak te kasnije nisu reagirali i uhvatili ga. To je bila njihova odgovornost, drže u policiji, čiji su pripadnici (interventne policije) nešto kasnije priveli mladića koji nije pružao otpor.

Potplaćeni redari


Zaštitari, odnosno redari, kako neslužbeno doznajemo, tvrde pak kako oni uopće nemaju zakonske ovlasti na nekoga fizički nasrnuti. Također je notorna činjenica da je golema većina redara u gotovo svim zaštitarskim službama potplaćena i sa znatno prekovremenih sati te jednostavno nemaju posebnog motiva za sukob s izgrednicima.




Kako bilo, na Prekršajnom sudu se mogu izreći značajne kazne – fizičke osobe mogu biti osuđene na kazne i do 50 tisuća kuna, a pravna osoba (dakle »Hajduk«) za prekršaj koji se navodi u optužnom prijedlogu može biti sankcioniran iznosom i do 250 tisuća kuna. Uz napomenu, što je rečeno iz splitske policije, da se obrada cijelog slučaja nastavlja…