Filip Bradarić

Hajduk ima bolje ozračje, žao mi je što Armada ne navija, ali imaju pravo na bojkot

Marko Cvijanović

Filip Bradarić

Filip Bradarić

Samo znam koliko nam je značila podrška navijača dok sam igrao u Rijeci i to uopće nije nikakva floskula. Za cjelokupno ozračje jadranskoga derbija bilo bi bolje da navijači Rijeke navijaju, to svakako - kaže Bradarić.



RIJEKA Kod Darija Srne jučer se okupilo standardno društvo. Proljetno vrijeme na Sardiniji bilo je idealno za karte na terasi njegova doma u Cagliariju. Dakle, Srna, njegov rođak i dva draga suigrača, Slovenac Valter Birsa i sunarodnjak Filip Bradarić. Darijo je Filipu dopustio taman toliko vremena da najavi skorašnji jadranski derbi na Rujevici između Rijeke i Hajduka. U predahu između dvaju dijeljenja. Skoro…


– Ajde, kad je za Novi list, onda može – poručio je Bradarićev »glasnogovornik« Darijo Srna. A što kaže bivši kapetan »bijelih« i nekadašnji prvotimac »bilih«? Kakva nas utakmica očekuju u subotu na rujevičkom travnjaku?


– Pratim ja i Rijeku i Hajduk, kako ne. Uspijem pogledati ako baš ne igramo u isto vrijeme utakmicu. Ono što ja mogu primjetiti ovako s distance jest činjenica da se Hajduk digao na početku proljetnog dijela sezone i to mi je vrlo drago. Došao je novi trener Siniša Oreščanin, koji je u prvoj momčadi dao priliku velikom broju mladih igrača koje je vodio u B momčadi. Vidio je da u njima ima potencijala i nije se libio gurnuti ih u vatru. To se do sada pokazalo kao odličan potez, vidi se da su ti mladi igrači vrlo kvalitetni, da zaslužuju dres prve momčadi Hajduka. Ja sam uvijek za to da igraju naši mladi igrači, nego da se dovode neki stranci koji nisu bolji od njih – kaže Filip Bradarić, koji posebno hvali igru splitske momčadi u derbiju protiv Osijeka u Gradskom vrtu.




– Hajduk je u Osijeku odigrao vrlo zrelu utakmicu, a u Gradskom vrtu je, nemojmo to zaboraviti, uvijek vrlo teško igrati. Sjećam se kad sam tamo dolazio s Rijekom, čak s najjačom postavom, nikad nam nije bilo lako. Čak i one sezone kad smo postali prvaci. Uvijek su to bile tvrde utakmice, jednom smo ono pobijedili 3:2, u utakmici koja se više puta rezultatski lomila. U tom kontekstu gostujuća pobjeda Hajduka protiv Osijeka itekako dobiva na težini, ona je bila potpuno zaslužena. Hajdukovci su pokazali karakter, čvrstinu, onaj njihov poznati mentalitet i gard. Što se igre tiče, vidi se ruka trenera. S druge strane, vidi se da su se igrači Hajduka napunili samopouzdanjem, osjeti se to jako dobro i u njihovim izjavama. Vidi se da vjeruju u ono što rade, ovi prvi proljetni rezultati to i potvrđuju. Hajduk je u svakom slučaju puno bolji nego u prvom dijelu sezone, to je sasvim jasno.


Rijeka se istodobno, poslije sjajnih rezultata na kraju jesenskog dijela sezone, koji su došli odlaskom Matjaža Keka i dolaskom Igora Bišćana, prvi put suočila s porazom. Gledao sam Rijeku protiv Gorice i to je stvarno bilo… Ajme majko. Činjenica je da su očekivanja od Rijeke puno veća poslije onog povijesnog osvajanja naslova prvaka, svake sezone svi očekuju pobjede i borbu za naslov prvaka, ali nekad to baš i nije realno. Da se razumijemo, Rijeka je stabilna momčad koja može svakoga pobijediti, ali ima veliki problem s brojem ozlijeđenih igrača. Nedostaju joj neki stožerni prvotimci, prije svih Heber koji je bez konkurencije najbolji igrač »bijelih«. Rijeka s Heberom i bez njega nije ista momčad, ali opet… U posljednje vrijeme se digao Acosty, pokazao je da može djelovati iz drugog plana, ali i zabijati golove, Puljić se vratio pogocima i asistencijom, Lončar zabio prvijenac… Vidim da se Gorgon vratio poslije ozljede, što je za Rijeku vrlo bitno.


S obzirom na tradiciju međusobnih susreta Rijeke i Hajduka posljednjih godina, »bijeli« bi na Rujevici trebali biti apsolutni favoriti. Splićani, međutim, u proljetnom dijelu izgledaju vrlo ozbiljno.


– Najveća prednost Hajduka je to što u zadnje vrijeme igra jako dobro, njegovi igrači su puni samopouzdanja, na posljednjoj domaćoj utakmici protiv Lokomotive imali su jako veliku i grlatu pomoć njihovih navijača. Rijeka je poslije teškog domaćeg poraza od Gorice naučila lekciju i već protiv Intera u Zaprešiću to je bila neka sasvim druga priča. Uostalom, Rijeka je pobijedila i to vrlo uvjerljivo i suvereno. Mislim da će oba trenera, koliko god obojica težila igri, u početku biti nešto oprezniji. Nitko neće puno riskirati, ali poslije bi se utakmica mogla otvoriti i postati zanimljiva. Tko će pobijediti? Najbolje bi bilo da ja kao neutralni promatrač kažem da će pobijediti bolja momčad, ha, ha, ha… Jer… Što god rekao neće biti dobro, ha, ha, ha… Šalu na stranu, volio bih da gledatelji uživaju u dobrom nogometu, a derbi je uvijek derbi… U takvim utakmicama nerijetko odlučuje jedan sjajan potez ili pogreška pa je u tom smislu zaista teško prognozirati pobjednika. Kad je u pitanju ozračje oko obaju klubova uoči subotnjega derbija, činjenica je daje Hajduku pripada stanovita prednost s obzirom na zahlađenje odnose na relaciji Armada – klupsko čelništvo, što se manifestiralo bojkotom navijanja…

– Tako je to oko Hajduka, čim se zaredaju malo bolji rezultati odmah zavlada euforija. Žao mi je što Armada u posljednje vrijeme ne navija, ali to je njihov stav i ja se u to nemam pravo miješati. To je njihovo pravo, a hoće li već protiv Hajduka promijeniti odluku i navijati, tek treba vidjeti. Ja samo znam koliko nam je značila podrška navijača dok sam igrao u Rijeci i to uopće nije nikakva floskula. Za cjelokupno ozračje jadranskoga derbija bilo bi bolje da navijači Rijeke navijaju, to svakako.



Filipa Bradarića mnogi pitaju za njegova prezimenjaka i novoga kapetana Hajduka Domagoja. Dakle, Domagoj i Filip nisu ni u kakvom rodu.


– Ne. Puno me ljudi zove i pita pa evo da i ovim putem odgovorim. Međutim, riječ je o jako dobrom igraču, stvarno me oduševljava svojim potezima. Ima mirnoću i znanje, postavljen je za kapetana i vidim da mu to nije uteg, nego da tu privilegiju koristi da bude još bolji na terenu.