Vratar

HRVATSKI ČUVAR MREŽE Subašić nije primio gol na SP-u, ali ga “buše” mladi na trening utakmicama

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Igramo dobro. Cijela momčad. Od prvog do zadnjeg. I u oba pravca. To što ja još nisam primio pogodak je dokaz da cijela momčad jako dobro igra obranu. Skoro sam opet ostao neocijenjen? Neka, samo da mi pobjeđujemo – zadovoljan je »Suba«

Danijel Subašić pojavio se s velikim osmijehom i spojenim palcem i kažiprstom. Nula! Kao oznaka za broj pogodaka u njegovoj mreži poslije utakmica protiv Nigerije (2:0) i Argentine (3:0). Ne može se puno vratara na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pohvaliti tim podvigom. Na popisu »neokrznutih« nalazi se još jedino Fernando Muslera (Urugvaj).– Napiši to! I podebljaj s crnim! Onako, da se vidi, ha, ha, ha… – kaže dobro raspoloženi Suba, koji će protiv Islanda dobiti slobodan dan kao i ostatak momčadi koja je iznijela teret prvih dviju utakmica u skupini. Zaslužili su.

Kada Raketa uklizava…




– Jesmo. Napravili smo velik posao. Dobili smo Argentinu, ta će nam pobjeda puno značiti kad je u pitanju samopouzdanje, ali znamo svi da ne smijemo poletjeti. Moramo ostati čvrsto na zemlji. Drago mi je što se ukazala prilika i igračima koji su igrali manje ili uopće nisu igrali da pokažu svoje kvalitete. Uvjeren sam da će protiv Islanda biti jednako uspješni. Uostalom, sve su to klasni igrači.


Danijel to na svojoj koži svakodnevno osjeti tijekom pucačkih treninga, a pogotovo u međusobnim utakmicama »starih« i »mladih«…


– Kako znaš kad su treninzi zatvoreni? Ali, provalio si… Istina je, »buše« nas mladi na treninzima i to dobrano. Ne možemo im ništa već neko vrijeme. A što ćeš? Stari smo već, za penziju, ha, ha, ha…




Ne da »stari« nisu za penziju, nego na ruskim travnjacima igraju najbolji nogomet u svojim karijerama.


– Igramo dobro. Cijela momčad. Od prvog do zadnjeg. I u oba pravca. To što ja još nisam primio pogodak je dokaz da cijela momčad jako dobro igra obranu. Skoro sam opet ostao neocijenjen? Neka, samo da mi pobjeđujemo. Kamo sreće da imam što manje obrana, to će značiti da igramo odlično obranu. Ma, samo onaj detalj kada Raketa uklizava Messiju… Oduševio me, iako me pritom dobro pogodio nogom, ha, ha, ha…


Subašić ističe činjenicu da je pobjedom nad »gaučosima« Hrvatska napravila velik posao kad je u pitanju protivnik u osmini finala.


Nema euforije


– Najvjerojatnije ćemo i ostati prvoplasirana momčad u skupini, osim ako se dogodi neko čudo. Izbjegli smo jaku Francusku, koja sigurno neće kalkulirati. Dobro poznajem mentalitet francuskog izbornika Didiera Deschampsa, Francuska ide u svakoj utakmici na pobjedu, u to nema sumnje.


»Suba« stišava euforiju, svjestan činjenice da još ništa nije napravljeno. Primarni cilj jest ostvaren, ali ova Hrvatska vrijedi više od plasmana u osminu finala.


– Malo jesmo proslavili pobjedu protiv Argentine. Morali smo, ne pobjeđuje se Messijeva Argentina 3:0 svaki dan jel’ tako? Ne mo’š ni na treningu svaki put dobiti 3:0. Napravili smo sjajan rezultat, napunili se velikim samopuzdanjem, ozračje među nama je još bolje… Svjesni smo da je u Hrvatskoj zavladala euforija, hvala ljudima koji nas bodre u Rusiji i u domovini, ali mi već gledamo prema onome što nas čeka i uopće nismo euforični. Mislim da svatko od nas stoji čvrsto na zemlji i nema namjeru letjeti u nebo. Samo pozitiva i sve će biti dobro… – zaključio je Subašić.