Riječ trenera

Kek nakon utakmice: Sreća nas poljubila i nagradila silnu želju

Orlando Rivetti

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Matjaž Kek je sjao od sreće nakon utakmice. Zbog Vešovićeva pogotka koji je donio tri boda, ali i pauze koja dolazi. Valja glavu odmoriti. A susret sa Slavenom bio je samo za ljude s jakim živcima.


– Došli smo do pobjede snagom volje, fanatičnom borbenošću. Zasluženo smo pobijedili uz sve probleme koje smo imali kroz utakmicu. Triler sa sretnim završetkom. Vjerovali smo da možemo preokrenuti rezultat, izgurati utakmicu. Radili smo greške, ali vjerovali smo da možemo. Vrijedna pobjeda protiv izuzetno korektnog suparnika. Slaven je dokazao da ima kvalitetu. Zasluženo smo pobijedili. Veliki je bio pritisak na igračima, ali odradili su sve velikim srcem.


Resetiranje


Pritisak na igračima, zbog čega?




– Jer smo petnaesti na ljestvici i… Normalno je da igrači igraju za velike stvari. Pljusak je medijski sa svih strana, piše se i govori. Naši suparnici igraju za sebe, žele dobiti najbolju ekipu u HNL-u! Bit će još ovakvih utakmica do kraja. Treba izazivati sudbinu, sreća nas je poljubila. Nadjačali smo slabosti snagom volje i sreća nas je nagradila. Mislite da nije u putanju pritisak? Raste na svakoj utakmici.


Greške u obrani kao stvar dekoncentracije?


– Puno je faktora. Vezana greška dvaju stopera kod prvog gola, drugi gol iz prekida. Poslije našeg trećeg gola još stativa i… Mislim da smo u prvom poluvremenu prokockali svoje prigode koje su mogle utakmicu odvesti u mirne vode. Neki igrači, budimo pošteni, nisu bili na trkačkoj razini da bi mi mogli igrati presing. Znali smo kako će oni igrati, imali smo problema, to je vidljivo prostim okom. Moramo se malo resetirati. Ne odmoriti, već dignuti neke igrače koji su malo pali, što mi je razumljivo. Rijeka je sada zanimljiva za gledati, stalno se nešto događa. Ponekad nepredvidljivo. Sreća prati hrabre…


Gorgon ima problema ili njegov izostanak iz prve jedanaestorice je »tehničko-taktički« izbor?


– Nikakav taktički izbor. Nije trenirao nekoliko dana. Kada je ušao, pošteno je odradio. Vidjeli ste očigledan problem Eleza s muskulaturom, Gavranovića… Još nekoliko igrača je u problemima. Posljedica serije utakmica i putovanja.


Predah je dobro doći?


– Apsolutno. Kada smo bili brzi s loptom, kada su se vezni igrači otvarali, bili okomiti, prolazili smo kroz njihov presing. Kada smo igrali previše otraga, sami sebe gurali smo u probleme. Utakmica koja nam daje puno za misliti. Ali veseli jer su voljom igrači došli do velike pobjede.


Dobar nogomet


Željko Kopić, trener Slaven Belupa, htio je u uvodu, najprije nešto raščistiti po putanju najava utakmice, odnosno da će njegova momčad igrati »za nekoga«…


– Nikoga ne prozivam, nisam takav trener, ali zasmetale su me najave utakmice da ćemo se bacati na glavu za nekoga…. Imam svoje igrače i svoj klub kojemu sam odgovoran. Igrali smo pošteno, uzimali bodove Dinamu i Hajduku, tako ćemo činiti i ubuduće. Druge su mi filozofije nepoznate. Svakog suparnika jednako analiziramo. Nema to nikakve veze s Rijekom i Kekom kojega izuzetno poštujem.


Utakmica?


– Kvalitetna, visokog intenziteta, napadačke akcije, agresivnost… Dobar nogomet, puno uzbuđenja i drama na kraju. Čestitam Riječanima. Naslov? Neka ga osvoji onaj tko više zasluži. A mi ćemo se na glavu bacati još jednom protiv Dinama i Rijeke – rekao je Kopić.