Uoči subotnjeg derbija na Kantridi

I Riječani i Istrijani žele iskupljenje: Scoria bez poraza protiv Istre, Pamić bez pobjede protiv Rijeke

Svjesni smo da smo razočarali, ali i da se sami možemo izvući iz ove situacije. Mi u svakoj utakmici želimo pobjediti, a sada posebno nakon svega što se događalo u posljednjih desetak dana – kaže Kristijan Čaval 



RIJEKA Iza nogometaša »Rijeke« burna su dva tjedna, a euforija koja je zavladala gradom nakon pobjede nad »Dinamom« vrlo brzo je splasnula. Kako i ne bi kada su »bijeli« neočekivano ispali iz kupa protiv trećeligaša »Nedelišća«, a potom i izgubili od »Cibalije« u Vinkovcima. Ipak, ono što navijače boli puno više od poraza je način na koji su nogometaši »Rijeke« poraženi. I dok se ispadanje u kupu može svrstati u rubriku »dogodilo se«, poraz od »Cibalije« izazvao je dosta potresa na Kantridi. Iskusni veznjak Jurica Vranješ udaljen je iz momčadi, vodstvo kluba kaznilo je igrače za dva poraza, a nogometne ćakule više okupira razglabanje o tome što su igrači »Rijeke« jeli na međimusko-slavonskoj turneji… Ipak, utakmica protiv »Istre 1961« je pred vratima i svima je jasno koliko bi novih potresa mogao prouzročiti još jedan rezultatski podbačaj, pa jedan od najiskusnijih prvotimaca »bijelih« Kristijan Čaval upozorava da je vrijeme za iskupljenje.    


Visoka razina


– Ovo što se događalo sigurno je ostavilo traga, pogotovo porazi protiv »Nedelišća« i »Cibalije«. Pogodili su nas i svjesni smo da smo razočarali navijače, klub i na kraju krajeva sebe. Međutim, ne možemo vratiti vrijeme i moramo se okrenuti ovome što je pred nama i iskupiti se. Očekuje nas težak suparnik, »Istra 1961« je pokazala da se radi o kvalitetnoj momčadi protiv koje moramo od samog početka biti na visokoj razini ako želimo ostvariti pobjedu – kaže lijevi branič »Rijeke« Kristijan Čaval. 



PULA  Tjedan u kojem je »kuhalo« i na Drosini i na Kantridi, tjedan u kojem su i jedna i druga svlačionica izgubile ponekog stanara, konačno ide kraju, odnosno početku. Sva su ta zbivanja, na ovaj ili onaj način, bila povezana sa subotnjim susjedskim derbijem na Kantridi. U susretu zadnjeg, 11. kola prvog kruga »Istra 1961« će gostovati u Rijeci. Bit će to ogled dvaju klubova preko Učke, ogled dvaju klubova na čelu kojih su stranci i koje većim dijelom financiraju stranci, Ščeglov s pulske i Volpi s riječke strane, te dva kluba na klupama kojih su istarski treneri, Pamić i Scoria koje rezultat nije mazio u zadnjim susretima. 




– Nakon četiri dobro odigrana prvenstvena susreta i samo dva osvojena boda možda nam se baš u sutrašnjem derbiju sve vrati, možda nas baš sad sreća pomazi – kaže Igor Pamić. – Mi smo spremni za ovaj izazov, ali se nećemo razbacivati velikim izjavama. Razumljivo je da je »Rijeka« favorit u ovom susretu, jer oni su na Kantridi favorit protiv svakoga, ali mi u svaku utakmicu idemo na pobjedu, pa ćemo s takvim ciljem ići i u Rijeku, iako bi nam i bod bio pozitivan. 


    S obzirom da je burno tijekom tjedna bilo u obje svlačionice, nema sumnje da će gledatelji na Kantridi vidjeti dvije borbene momčadi. 


    – Rijeka je agresivna, fizički moćna momčad koja sigurno neće čekati, već će napasti od prve minute nošena bodrenjem s tribina. Mi ćemo znati odgovoriti na takvu igru, iako smo, na žalost, baš u ovoj utakmici dosta oslabljeni u veznom redu gdje će nam nedostajati Blagojević i Alen Pamić. Ono što očekujem od svojih igrača jest da u susret uđu hrabro, borbeno, da budu čvrsti u duelima, sportski bezobrazni i da igraju svjesni da mi pružamo kvalitetne igre u kontinuitetu. Braniti se sigurno nećemo. Možda će nas domaćin u jednom trenutku utakmice natjerati da se malo povučemo, ali ne smijemo se povući pred naš gol, jer bismo tako bili osuđeni na poraz. 


   


Takvom je igrom »Istra 1961« prošle sezone izvukla bod na Kantridi u susretu zaključenom bez golova. Međutim, ove se sezone Puljani nijednom nisu tako branili, osim dijelom u Koprivnici. Čak su u većem broju susreta oni dominirali sredinom terena. Doduše, nikad trener Pamić nije imao na raspolaganju tako malo veznih igrača, jer sad može računati samo na tek oporavljenog Anđelkovića, Jugovića i Bačelić Grgića. Stoga se nametnula i zamisao o igranju s tri stopera. 


    – Ne, tu sam opciju odmah odbacio iz dva vrlo jednostavna razloga. Prvi je što sad nakon što smo maknuli Stranatića i Ljubovića iz svlačionice, uz ozlijeđenog Zgrablića, jednostavno nemam tri stopera koje bih mogao poslati na teren. Drugi je razlog što igru s trojicom u obrani nismo niti uvježbavali, niti smo dosad tako igrali i bio bi to preveliki rizik. Uostalom, to bi značilo da smo našu igru potpuno podredili njima, a to ne želim – zaključio je Pamić.



    Nakon dva uzastopna poraza ono što se najviše očekuje od momčadi je reakcija koja se očekivala već u Vinkovcima nakon ispadanja iz Kupa. 


    – Protiv »Istre 1961« moramo pokazati rekaciju. Mi smo željeli i u Vinkovcima, nakon ispadanja iz kupa, pokazati reakciju i dokazati svima kako se u Nedelišću radilo samo o jednom lošem danu, no dogodio nam se neki kontraefekt, ništa nam nije polazilo za nogom i vraćeni smo nekoliko koraka unatrag. Svjesni smo da smo razočarali, ali i da se sami možemo izvući iz ove situacije. Mi u svakoj utakmici želimo pobijediti, a sada posebno nakon svega što se događalo u posljednjih desetak dana da u subotu odigramo dobru utakmicu i ostvarimo dobar rezultat. 


    Mogu li se ovi događaji nakon utakmice s »Dinamom« u perspektivi pozitivno odraziti na momčad? 


   – Mogu ako izvučemo pouku iz protekle dvije utakmice. Svi u svlačionici moramo biti svjesni da jedino uz maksimalni angažman možemo očekivati nešto više na planu igre i rezultata. To moramo pokazati već u subotu protiv »Istre 1961« i razmišljati isključivo kako da naša igra bude što bolja. 


    »Istra 1961« također ima problema, već četiri utakmice čeka pobjedu, trener Pamić je potjerao neke igrače i sigurno će se na Kantridi pokušati iskupiti. 


    – Dugo su bez pobjede i neće im nedostajati motiva da dođu do pozitivnog rezultata. Koliko sam ih uspio pratiti, igraju dobar nogomet, no to ne treba biti naša briga. U posljednjim smo domaćim utakmicama imali odličnu podršku s tribina i nadam se da će tako biti i u subotu i da ćemo se navijačima odužiti dobrim rezultatom.   


Opasne kontre


Kakvu »Istru 1961« očekujete na Kantridi?   


– Igraju nogomet koji se bazira na brzim kontrama što nam je upozorenje da budemo oprezni i strpljivi te da ne srljamo tražeći situaciju za pogodak. Ovaj tjedan smo radili na realizaciji, da budemo mirni kada uđemo u prilike i da ih na najbolji način iskoristimo. Prošle sezone smo protiv »Istre 1961« odigrali dvije utakmice bez golova, no radi se o regionalnom derbiju, utakmici u kojoj ćemo i »Istra 1961« i mi tražiti povratak pobjedama pa ne sumnjam da će biti zanimljvo.   


Kolika za jednu ili drugu momčad može biti prednost činjenica da ima dosta igrača koji su igrali za i za »Rijeku« i za »Istru 1961«?   


– Tko god je igrao za »Rijeku« zna što ga očekuje na Kantridi. Igrači poput Čaglja i Budicina, koji su proveli u »Rijeci« nekoliko sezona, osjećat će se kao da igraju domaću utakmicu i sigurno neće imati problema s prilagodbom. Vjerujem da će svi imati motiva protiv bivšeg kluba, ali i nama su tri boda jako važna i napravit ćemo sve da pobjedom napravimo prvi korak prema povratku tamo gdje smo bili prije desetak dana – zaključio je Kristijan Čaval.


_____________________________________________


 Iako je u statistika u nogometu nerijetko varljiv pokazatelj, ista uoči regionalnog derbija između »Rijeke« i »Istre 1961« puno ljepše izgleda iz perspektive prvoligaša s Kantride. U 15 utakmica u Prvoj HNL »Rijeka« nikada nije poražena od Puljana na Kantridi koji su pod stijenama gostovali s pet različitih imena (Istra, Pula, Pula Staro Češko, Pula 1856, Istra 1961).     Uz učinak od devet pobjeda »Rijeke« i šest remija, znakovit je i podatak da Elvis Scoria kao trener »Rijeke« nikada nije izgubio od »Istre«. Scoria je »bijele«, protiv kluba koji je vratio u elitni razred, vodio četiri puta i uz tri remija (0:0, 1:1 i 2:2) ostvario jednu pobjedu (2:0) u proljeće sezone 2010./11. Igor Pamić, s druge strane, kao trener Puljana nikada nije pobjedio »Rijeku«. Od šest susreta koliko je vodio »Istru 1961« protiv »bijelih«, Pamić je upisao pet remija (tri puta 0:0, te 1:1 i 2:2) i jedan poraz (2:0).     Znakovito, ali nikako presudno uoči utakmice koja će ponovo biti od velike važnosti za obje momčadi. Na Kantridi priželjkuju nastavak domaćeg niza koji je počeo protiv »Hajduka« i nastavio se s »Dinamom«, dok »Istra 1961« uoči regionalnog derbija ima niz od četiri prvenstvene utakmice bez pobjede.