Saša Matijaš

Govorili su da s ovom ekipom Orijent ne može igrati Drugu HNL

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto M. GRACIN

Saša Matijaš/Foto M. GRACIN

Cilj ove Uprave je kod dolaska bio da stabilizira klub, da posloži omladinski pogon, da popravi infrastrukturu i da kroz neko vrijeme dovede Orijent 1919 do Druge HNL i tu ga stabilizira. Kada se to napravi, neće se isključivati druge mogućnosti - kaže predsjednik Krimejčana



RIJEKA Do prije 15 dana na Krimeji su se razrađivale računice koliko će bodova biti dovoljno da se osigura ostanak u drugoligaškom društvu. Možda će biti dovoljno 25, a možda će se morati osvojiti 30 bodova… Nakon osam kola nogometaši Orijenta 1919 osvojili su 15 bodova, a zahvaljujući nizu od čak pet utakmica bez poraza (od toga četiri pobjede!) i posljednjoj domaćoj pobjedi nad Dugopoljem, »crveni« su stigli na drugu poziciju prvenstvene ljestvice. Mlada Orijentova momčad se definitivno prometnula u svojevrsni hit prvenstva, ugodno je iznenadila mnoge u Hrvatskoj i gradu na Rječini pa vjerojatno i u vlastitim redovima. Saša Matijaš, ambiciozni klupski predsjednik, istekom utakmice s Dugopoljem zadovoljno je utrčao u prostor ispred svlačionice gdje su igrači s navijačima euforično slavili novi drugoligaški trijumf ostvaren na impresivan način.


Demantirani skeptici


– Je li me iznenadio ovakav start prvenstva? Iskreno, mi smo vjerovali da smo za gornji dom Druge HNL, dakle nismo se baš unaprijed mirili s time da smo predodređeni za grčevitu borbu za ostanak – govorio je dan poslije vrijedne pobjede uspješni riječki gospodarstvenik s njemačkom adresom. – Pred kraj prošloga dijela prvenstva počeli smo pratiti utakmice Druge HNL, a u hodu smo već odrađivali selekciju igrača. Dakle, već prošle zime nismo dovodili igrače za treću, već drugu ligu. Isto to smo napravili i ovoga ljeta, a sve to smo radili u skladu s onim što smo vidjeli gledajući utakmice Druge HNL. Igrače smo pomno birali, nastojali smo da to budu polivalentni, mladi igrači željni dokazivanja. Nismo se bojali da će to izgledati loše, iako smo i sada svjesni da će biti i lošijih trenutaka.


Bez obzira na to na kojem će mjestu Orijent 1919 završiti ovu sezonu, ovi rezultati su potvrda ispravnosti vizije i filozofije koju su Matijaš i njegovi suradnici nametnuli od prvoga dana kada su preuzeli klub. Principijelno i tvrdoglavo su provodili svoju sportsku (mladi riječki igrači…) i poslovnu politiku (trošit ćemo koliko imamo…), vjerujući da će rezultati stići prije ili kasnije.




– Mora se imati jasno zacrtan cilj – nastavlja Matijaš. – Naravno da ta letvica mora biti podignuta malo više nego što je primarni cilj. Kada ste me pitali na početku prvenstva koji je cilj, naravno da nisam rekao da je cilj biti slikovito rečeno predzadnji iako to možda znači ostanak u ligi. Jednostavno nije sportski nešto tako izjaviti i unaprijed se pomiriti da ne možeš biti prvi, drugi ili treći! Nama je primarni cilj ostati u Drugoj HNL i stabilizirati klub, a naravno da nam je želja da budemo što bolje plasirani.


Krimejčani su demantirali brdo skeptika koji su tvrdili da se s mladim riječkim igračima ne može igrati konkurentan trećeligaški, a kamoli drugoligaški nogomet. I sve to s relativno skromnim budžetom od otprilike dva milijuna kuna.


– Najviše mi je smetalo kada su uvjetno rečeno dobri poznavatelji drugoligaškog nogometa s ovih područja tvrdili da s ovom ekipom ne možemo igrati Drugu HNL. Ne znam tko je to tako dobro pratio Drugu HNL da bi donio takvu ocjenu. Nisam nogometni stručnjak, ali sam prošle sezone pogledao najmanje 20 utakmica Druge HNL.Oni najhrabriji navijači Orijenta 1919 su nakon pobjede nad Dugopoljem euforično počeli prizivati prvoligaške visine… Matijaš i njegova Uprava su čvrsto na zemlji, iako je pravo pitanje gdje je granica ovoj mladoj momčadi koja naočigled raste iz utakmice u utakmicu.

Realni ciljevi


– Cilj ove Uprave je kod dolaska bio da stabilizira klub, da posloži omladinski pogon, da popravi infrastrukturu i da kroz neko vrijeme dovede Orijent 1919 do Druge HNL i tu ga stabilizira. Kada se to napravi, neće se isključivati druge mogućnosti, ali bitno je da mi ostvarimo sve preduvjete da do nekih stvari dođe na prirodan način. Kada i ako dođemo do određene točke, možda će se pojaviti neki investitor ili netko koga to zanima. Međutim, jasno je da takve ljude puno više privlači dobro organiziran i ustrojen klub što Orijent i jest u ovom trenutku. Barem kada uzmemo u obzir drugoligaške okvire. Obišli smo mnoge drugoligaške sredine, ugostili brojne klubove i mogu slobodno reći da je Orijent 1919 u tim okvirima jako dobro organiziran klub s jako dobrim uvjetima – poručio je Matijaš.