Važnost derbija

GORAN TOMIĆ: Rijeka je za nas veliki test vrijednosti

Denis Frančišković

Goran Tomić/S. STRUKIĆ/PIXSELL

Goran Tomić/S. STRUKIĆ/PIXSELL

 Nosi nas ta jako dobra atmosfera u klubu, od samog predsjednika do svega drugog ispod njega. I u svlačionici je jako dobro, što su dečki uspjeli preslikati i na teren – smatra Tomić.



RIJEKA Goran Tomić zaštitno je ime »lokosa« na klupi, stručnjak koji je kao igrač i trener stekao itekako bogato iskustvo. Nakon igračke (Šibenik, AEK, Reggina, Vicenza, Red Bull, Lierse, Henan Jianye), iza sebe ima i bogatu međunarodnu trenersku karijeru u kineskim klubovima »Beijing Baxy«, »Tianjin Songjiang« i »Zheijang Yiteng«, poslije kojih je vodio rodni »Šibenik«, potom »Istru 1961« i zatim završio u stožeru Sven Gorana Ericksonna u kineskom »Shenzhenu«. Na klupi ove sezone preporođenih »lokosa« je od prosinca prošle godine…


– Jako smo dobro ušli u sezonu, a igrali smo dvije utakmice na neutralnom terenu i pet u gostima. Ovo će nam biti prva domaća utakmica u Kranjčevićevoj pa je ovaj rezultat još vrijedniji – kaže kormilar »Lokomotive« dodajući: – Imamo dobru atmosferu u momčadi, dobru energiju… Novi igrači dobro su se uklopili nakon što su njih petorica otišla. U svakom slučaju dobro smo se posložili.


Posebno je odjeknula posljednja pobjeda »lokosa« u Koprivnici koju su Tomićevi igrači dobili s čak 5:2 uz »hat-trick« Kastratija.


Atmosfera




– Ne želim preuveličavati, ali to je bila fantastična utakmica. Stvorili smo puno izrazitih prilika za gol, dok smo s druge strane ostavili »Slaven« praktički bez pravih šansi da nešto učini. Bili smo stvarno komapaktni, agresivni i rastrčani. Bila je to stvarno naša velika predstava.


Pitanje je u čemu se krije ključ ove jureće »Lokomotive« koju su samo »Dinamo« (1:0) i »Osijek« (2:1) teško dobili.


– Nosi nas ta jako dobra atmosfera u klubu, od samog predsjednika do svega drugog ispod njega. I u svlačionici je jako dobro, što su dečki uspjeli preslikati i na teren – smatra Goran.


No, nema previše odmora, ušminkana Kranjčevićeva s novom hibridnom podlogom čeka današnji veliki derbi. Sudar »Lokomotive« i »Rijeke«, momčadi koje dijele treće i četvrto mjesto s istim brojem bodova i identičnom gol razlikom.


– Ovo je velika utakmica za nas, »Rijeka« je uvijek »Rijeka«. Neporažena je i igra prepoznatljiv nogomet, čvrst, agresivan s puno duela… Zato će ovo biti pravi test na nas, da vidimo možemo li se nositi s najbolji momčadima Hrvatske. Jako me zanima kako ćemo izgledati u toj utakmici – pita se Tomić očekivano priželjkuje tvrdu utakmicu, s puno trke i taktičkog nadmudrivanja.


Među četiri


– Po meni Riječani su kiksali jedino protiv »Istre«, ali uzeli su bod u Maksimiru. Sve je to bilo čvrsto, tvrdo, detalji su odlučivali. No, »Rijeka« je velik klub, dobro ćemo se morati pomučiti ako želimo ostvariti pozitivan rezultat. Imamo adute s kojima možemo parirati »Rijeci«, drugo je i stvar taktike. No, nećemo sve otkrivati. U svakom slučaju pripremamo se na način na koji se možemo kvalitetno suprostaviti »bijelima« – tvrdi šef struke momčadi iz Kranjčevićeve.


Tomić ne krije da su apetiti njegovog kluba i momčadi ove sezone dosta veći. Želja je poremetiti planove »Dinama«, »Rijeke«, »Osijeka« i »Hajduka«.


– Prošle sezone bili smo peti, a sada nam je cilj ugurati se među prve četiri ekipe HNL-a. Želimo malo poremetiti naše četiri najbolje momčadi. Raduje nas da je liga dosta kvalitetna, nije lako dobiti niti jednu utakmicu. »Gorica« i »Slaven Belupo« su se pojačali i nema više lakog protivnika. »Dinamo« odskače, a ostali klubovi ostali na razini od prijašnje sezone. Teže je nego prošle godine, jedino »Rudeš« lošije izgleda, ostali su jako ozbiljni – zaključuje Tomić.