Sjajan početak godine

GOLGETERSKI CRO BOOM Ante Budimir predvodi ljestvicu hrvatskih strijelaca u ligama petice

Marko Cvijanović

Ante Budimir

Ante Budimir

Budimir je trenutačno šesti strijelac Primere s osam postignutih golova, iza sebe je ostavio i takve napadačke veličine poput Morate, Griezmanna, Aspasa, Cazorle...



RIJEKA Nedjelja je definitivno bila dan hrvatskih napadača u ligama petice. Činjenice sve govore: Ante Budimir je u pobjedi Mallorce nad Valencijom (4:1) postigao dva gola i upisao asistenciju, Ante Rebić bio je dvostruki strijelac za Milan u pobjedi nad Udineseom (3:2), a Ivan Perišić u uvjerljivu gostujuću pobjedu Bayerna nad Herthom (4:0) ugradio gol i asistenciju. Izbornik »kockastih« Zlatko Dalić zadovoljno trlja ruke, hrvatski golgeteri uspješno su zakoračili u godinu Europskoga prvenstva, Budimir pritom nudi alternativu više u »rosteru«.


Stasiti napadač i prvi strijelac Mallorce u svakom slučaju zaslužuje posebnu pažnju kao najučinkovitiji hrvatski golgeter u ligama petice ove sezone. Budimir je trenutačno šesti strijelac Primere s osam postignutih golova, a iza sebe je ostavio i takve napadačke veličine poput Alvara Morate (Atletico Madrid, 7 golova), Antoinea Griezmanna (Barcelona, 7), Iaga Aspasa (Celta, 7), Santija Cazorle (Villarreal, 7).


Reprezentacija


– Ide dobro, ne žalim se – kaže Ante Budimir, koji je jučer bio ključni Mallorcin čovjek u važnoj pobjedi u kontekstu grčevite borbe za ostanak.




– Baš smo nadigrali Valenciju u svim segmentima igre i to Valenciju koja je vrlo jaka momčad. Golovi? Prvi je bio dosta sretan, koljenom sam uspio skrenuti jedan udarac i lopta je završila u mreži. E, drugi je već bio puno ljepši. Salva Sevilla je dao pravodoban pas, osjetio sam prostor i otvorio se, predriglao protivničkog igrača i pogodio suprotan kut, ali… Cijela akcija je bila lijepa. Na kraju sam ostavio loptu Rodriguezu koji je stavio točku na i. Zadovoljan sam, ali i svjestan da nas do kraja prvenstva čeka velika borba, zato je ova pobjeda još vrednija.


Ante je toliko skroman da ne želi svoje ime dovoditi u kontekst reprezentacije, ali izbornik Dalić ne može ostati ravnodušan spramn njegova golgeterskog učinka, bez obzira na činjenicu što među napadačima takvog tipa (Kramarić, Petković) vlada itekako velika konkurencija.


– Ono što ja mogu reći na tu temu je da se ne želim opterećivati, trudim se mojim golovima pomoći Mallorci, sve ostalo nije u mojoj domeni – zaključio je Budimir.


Glavna vijest u nogometnom Milanu je Ante Rebić, koji je jučer pobjedonosnim golom protiv Udinesea u posljednjim sekundama utakmice »zapalio« San Siro i utišao kritičare koji mu nisu predviđali svijetlu budućnost među »rossonerima«. Rebić se, uzgred, vratio golovima u Serie A poslije 1.540 dana budući da je zadnji postigao još u studenome 2015. godine u dresu Fiorentine. Pedantni talijanski nogometni kroničari ustanovili su da je Rebić prvi igrač Milana koji je postigao dva pogotka s klupe još od Giampaola Pazzinija kojemu je to pošlo za rukom u travnju 2013. godine protiv Catanije. Jednako tako Rebićev je gol (dvije minute i 12 sekundi) najbrži gol jednog igrača s Milanove klupe još od Luce Antonellija (46 sekundi) iz svibnja 2016. godine tijekom utakmice između Milana i Frosinonea.


Prilagodba


– Zadovoljan sam, napokon sam dokazao što mogu, a najvažnije je da smo upisali nova tri boda. Sada samo tako moramo nastaviti. Puno nam znače Zlatan Ibrahimović, Simon Kjaer i Asmir Begović, daju nam savjete kako se postavljati na terenu, a rezultate možete vidjeti i sami. Ne želim sada pričati o našim ciljevima do kraja sezone. Moramo ići utakmicu po utakmicu i skupljati bodove – kratko je poručio Rebić, koji je pogodak po završetku utakmice proslavio u zagrljaju sa Zvonimirom Bobanom, bivšim proslavljenim hrvatskim reprezentativcem koji ga je minuloga ljeta i doveo iz Eintrachta na posudbu. Čini se da u Rebićevu slučaju još uvijek traje razdoblje prilagodbe na talijanski nogomet, ali u dvoboju s Friulanima je konačno probio led.


Taman kad je u javnost procurila vijest da Bayern na kraju sezone nema namjeru od Intera otkupiti njegov ugovor, Ivan Perišić opet je bio na visini zadatka. Gol, asistencija i devedeset upečatljivih minuta na gostovanju u Berlinu kod Herthe (4:0) nude, međutim, sasvim drukčiju perspektivu. Doduše, odlaskom Nike Kovača iz Bayerna Perišićev je status postao upitan, novi trener Hans-Dieter Flick očito ima drukčije planove. Doduše, sve se još može promijeniti. Uostalom, Perišić je tri posljednje prvenstvene utakmice (Freiburg 3:1, Wolfsburg 2:0, Hertha 4:0) upisao maksimalnu minutažu.


Podsjetnika radi, Bavarci su Perišićevu posudbu platili pet milijuna eura i imaju opciju otkupa njegova ugovora za 20 milijuna eura. Krilni napadač »kockastih« odigrao je ove sezone za bavarsku momčsad dvadeset utakmica, zabio pet golova i dodao sedam asistencija, uz 1.043 minute provedene na terenu.