Nastavak tradicije

Filip Bradarić zaigrat će protiv Islanda: To je nešto o čemu sanja svaki nogometaš na početku karijere

Marko Cvijanović

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Ja sam to, hvala Bogu, uspio ostvariti i sada treba uživati. Naravno da ću imati određenu odgovornost, ali maksimalno ću se truditi opravdati očekivanja – kaže Bradarić, koji će postati treći igrač Rijeke koji je nastupio na SP-u



ROSTOV NA DONU Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, Filip Bradarić će u utorak protiv Islanda osvanuti u prvoj momčadi »kockastih« i postati treći igrač »Rijeke« koji je nastupio na svjetskom prvenstvu. Poslije Miloša Hrstića i Pere Radakovića, koji su u sastavima jugoslavenske reprezentacije nastupali na Mundijalima u Španjolskoj 1982. i Čileu 1962. godine. Između Radakovićeva i Hrstićeva nastupa na svjetskim smotrama prošlo je dvadeset, između Hrstićeva i Bradarićeva proći će 36 godina! Ispada da igrač »Rijeke« nastupi na svjetskim prvenstvima u prosjeku svakih 28 godina!


– Vidiš ti to, onda to nije mala stvar. Drago mi je zbog kluba, »Rijeka« uvijek zaslužuje imati prvotimca, nadam se da će to postati tradicija – kaže Filip Bradarić, koji još uvijek ne zna hoće li utakmicu početi od prve minute. Taman da i ne počne, sve ukazuje da će u najnepovoljnijoj varijanti ući s klupe odmah na početku drugoga poluvremena.


Minutaža


– Vjerujem da ću dobiti minutažu i jako se radujem. Velika je čast igrati za hrvatsku reprezentaciju na svjetskom prvenstvu, pogotovo sada kada postižemo ovako dobre rezultate.




Ima li treme?


– Ne osobito. Lakše je igrati kad znaš da utakmica u rezultatskom smislu nema preveliku važnost, možda bi bilo drukčije da je utakmica biti ili ne biti, ali opet… Igrat ću za Hrvatsku na svjetskom prvenstvu, to je nešto o čemu sanja svaki nogometaš na počecima svoje karijere. Ja sam to, hvala Bogu, uspio ostvariti i sada treba uživati. Naravno da ću imati određenu odgovornost, ali maksimalno ću se truditi opravdati očekivanja.


Kad već spominjete dječačke snove, gdje ste bili ’98. kad je Hrvatska osvajala broncu?


– Znam točno gdje sam bio. Imao sam šest godina, cijelo smo to ljeto moji i ja bili na Braču. Gledao sam sve utakmice, dobro se sjećam, a najbolje je bilo kad smo pobijedili Nijemce 3:0. Uh, koja je to fešta bila, prava ludnica, ljudi su se bacali u more od sreće. Evo, dvadeset godina kasnije ja sam na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i osigurao sam s Hrvatskom plasman u osminu finala…


Sve neodoljivo podsjeća na Francusku?


– Tako ispada. Iako… Tek smo ostvarili prvi cilj, plasirali smo se u drugi krug natjecanja. Ne želim se razmetati nekakvim bombastičnim izjavama i prognozama, cijela je momčad svjesna da samo trezvenim razmišljanjem možemo napraviti još više, nema uforije, idemo dalje utakmicu po utakmicu. Maksimalno smo koncentrirani na susret protiv Islanda, želimo zadržati trend dobrih rezultata i na taj način potvrditi da zasluženo idemo u drugi krug kao prvoplasirana momčad u skupini.


Uspomena


Stiže li itko od vaših najbližih u Rostov na Donu?


– Ne, ali za osminu finala u Nižnje Novgorodu bit će i mojih navijača na tribinama. Sin je još premalen, supruga ne bi mogla sama. Ali… Bit će uz mene mislima, u to budite uvjereni.


Kako ste s klupe doživjeli veliku pobjedu nad Argentinom?


– Kao i svi, bio sam jako ponosan na ono što smo napravili. Dečki su odigrali vrhunsku utakmicu, ne dobiva se svaki dan Messijeva Argentina 3:0. To samo govori o našoj snazi, ali… Veliku ulogu igra i ozračje, a ono je stvarno fantastično. Mislim da se to osjeti na terenu, uostalom, kada vidite da Modrić i Rakitić uklizavaju, onda ni vi ne možete ostati mrtvi hladni. Ako mogu njih dvojica, možemo i svi mi ostali.


Kad već spominjete Modrića i Rakitića, što kažete o njihovim igrama u Rusiji?


– A što reći? Riječ je o dvojici igrača koji plijene svojim iskustvom, mirnoćom u igri, ali i maksimalnom požrtvovnošću. Dokazali su u Rusiji još jednom da su vezni igrači najviše klase i da jako puno znače za hrvatsku reprezentaciju. Čast je biti rezerva takvim igračima. Ako ih budem barem malo nadomjestio kad budem igrao protiv Islanda, bit će to jako dobro.


Jeste mijenjali dres s nekim argentinskim igračem?


– Nisam! Čuvam ga za sebe, ali i za one koji me stalno zovu i pitaju za dres. Valjda će ostati jedan viška.


Je li počela navala za ulaznicama?


– Telefoni su počeli zvoniti odmah poslije pobjede nad Argentinom, svi traže ulaznice za osminu finala. Kao da nam do te pobjede nad Argentinom nisu pretjerano vjerovali. Svejedno, naći će se nešto. Svi bi htjeli doći sada kada nas nosi rezultat, ha, ha, ha…


Plavokosi Rus


Što radite u slobodno vrijeme? Nađe li se vremena za odmor i razonodu?


– Nađe, nađe. Imamo takozvanu sobu za igranje u kojoj igramo Sony PlayStation, bilijar, pikado…


Da li Marcelo Brozović još uvijek slovi kao kralj »kafanskih sportova«?


– Apsolutno! Pa čovjek je u Rusiju donio specijalne, osobne strelice za pikado. Spremio se dobro, da, ha, ha, ha… Inače, svatko ima svoju sobu, ali nije dosadno. Neki put dobro dođe da sam sa sobom odmoriš glavu.


Da li vam se javlja netko iz »Rijeke«?


– Imamo grupu na whatsappu, dopisujemo se svakodnevno. Jako dobro znam što se događa na pripremama, u kontaktu sam s nekim pomoćnim trenerima, vidim da se dobro radi uoči nove sezone.


Da li se javio trener Matjaž Kek?


– Nije, ali mi je čestitao kad sam se našao na popisu igrača za Rusiju i prije puta zaželio sve najbolje. Nadam se da će me gledati u utorak.


Jeste li se već oprostili?


– Ne. Pa ja sam još uvijek igrač »Rijeke«, zar ne?


Tko će vas moći zadržati poslije nastupa na svjetskom prvenstvu?


– Sve ćemo vidjeti. U svakom slučaju, saznat ćete ako se nešto dogodi.


Nedavno ste, kao i ostatak vaših reprezentativnih suigrača, postali vlasnik popularne »matrjoške« s vašim likom. Jeste li zadovoljni kako ste ispali?


– Pa i ne baš. Onako, bacam na nekog plavokosog Rusa, ha, ha, ha…