SP Rusija

Evo tko je osigurao drugi krug i prije posljednjih 90 minuta natjecanja po skupinama

Hina

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Drugi krug su osigurale i Rusija, Urugvaj, Francuska, Engleska i Belgija. Hrvatskoj za potvrdu prvog mjesta treba minimalno bod, a kao pobjednik skupine može dalje i u slučaju poraza



MOSKVA Uoči posljednjih 90 minuta natjecanja po skupinama svjetskog prvenstva u Rusiji, šest reprezentacija je osiguralo plasman u osminu finala, a među njima je i hrvatska vrsta.


Drugi krug su osigurale i Rusija, Urugvaj, Francuska, Engleska i Belgija. U zadnjem kolu podijelit će se preostalih 10 viza, te razriješiti dvojbe oko pobjednika u svih osam skupina.


Kriterij za određivanja poretka u skupini su bodovi, a potom razlika pogodaka, a ne međusobni susret. Treći kriterij je broj postignutih golova. Ako su jedna ili više momčadi izjednačene po tom kriteriju, gledaju se broj osvojenih bodova u međusobnim susretima, gol-razlika u međusobnim susretima i broj zabijenih golova u međusobnim susretima.




Ako se ni u tom slučaju ne bi mogao utvrditi poredak, gledat će se fair-play. On se boduje -1 za žuti karton, -3 za crveni karton koji je rezultat drugog žutog kartona, -4 za izravni crveni i -5 za žuti i izravni crveni karton. Ako su momčadi izjednačene i po tom kriteriju, održat će se ždrijeb.


SKUPINA A


U skupini A dalje idu Rusija i Urugvaj, a u međusobnom susretu 25. lipnja u Samari razriješit će tko će biti prvi. Obje ekipe imaju po šest bodova, a “Zbornaji” će biti dovoljan i bod za ‘jedinicu’ zbog bolje razlike pogodaka. Egipat i Saudijska Arabija će u međusobom srazu loviti prve bodove na prvenstvu.


SKUPINA B


U ovoj skupini dalje mogu tri reprezentacije – Španjolska (4), Portugal (4) i Iran (3), dok je Maroko na začelju bez bodova. Najlakši posao bi trebala imati Španjolska koja u Kalinjingradu dočekuje Maroko, dok će Portugal i Iran igrati međusobno za prolaz.


SKUPINA C


Francuska je s dvije pobjede osigurala prolaz, ali ne i prvo mjesto, dok je Peru otpao nakon dva poraza. Danska ima četiri boda i korak je do drugog mjesta, dok se prolazu u osminu finala još nada Australija koja nakon dva kola ima bod.


U zadnjem kolu se sastaju Francuska i Danska i ‘Tricolorima’ je dovoljan bod za prvo mjesto, a Dancima za potvrdu druge pozicije. Australci moraju pobijediti Peru i potom navijati za pobjedu Francuza kako bi dohvatili ‘broj 2’.


SKUPINA D


Naša skupina jedina je uz skupinu F u kojoj sve četiri ekipe mogu do osmine finala, no srećom Hrvatska je osigurala prolaz, a vrlo vjerojatno i jedinicu. Uoči zadnjeg kola Hrvatska vodi sa šest bodova, Nigerija ima tri, dok su Island i Argentina sakupili po bod.


U posljednjem kolu Hrvatska će 26. lipnja u Rostovu igrati protiv Islanda, dok se istoga dana St. Peterburgu sastaju Nigerija i Argentina. Hrvatskoj za potvrdu prvog mjesta treba minimalno bod, a kao pobjednik skupine može dalje i u slučaju poraza. Ali uz uvjet da Nigerija ne pobijedi Argentinu jer bi tada odlučivala gol razlika. Na svjetskom prvenstvu prvi kriterij za rangiranje momčadi koje imaju isti broj bodova jer gol-razlika, a ne međusobni susret. Hrvatska u ovom trenutku ima šest bodova i 5-0 gol razliku, dok je Nigerija na tri boda i razliku pogodaka 2-2.


SKUPINA E


U zadnjem kolu prolazu se nadaju Brazil (4), Švicarska (4) i Srbija (3), dok je Kostarika otpala. Najlakšu poziciju imaju Švicarci koje očekuje otpisana Kostarika i bod ih vodi dalje, a pobjeda možda donosi i  ‘jedinicu’. U drugom susretu Brazil i Srbija će odlučivati o drugom putniku u osminu finala.


SKUPINA F


Aktualni svjetski prvaci Nijemci su pobjedom protiv Švedske 2-1 golom u petoj minuti nadoknade ostali u igri za prolaz premda im možda niti šest bodova neće biti dovoljno. Uoči zadnjeg kola Meksiko ima šest, Njemačka i Švedska po tri boda, a Južna Koreja je bez bodova, no u ludoj teoriji i ona može proći dalje. U posljednjih 90 minuta ‘elf’ će igrati protiv Južne Koreje, a Švedska i Meksiko međusobno. Meksikancima za potvrdu prvog mjesta treba bod, a pobjeda Šveđana mogla bi sve zakomplicirati jer će u tom slučaju Njemačka (ako pobijedi Koreju), Meksiko i Švedska imati po šest bodova. Koreja može dalje uvjerljivom pobjedom protiv Njemačke, ali uz uvjet da Mekisko pobijedi Švedsku.


SKUPINA G


U skupini G plasman u osminu finala osigurali su Belgija i Engleska sa po dvije pobjede, dok su Tunis i Panama bez bodova. U zadnjem kolu ‘Crveni vragovi’ i ‘ Gordi Albion’ će u Kalinjingradu u međusobnom susretu odlučiti o ‘jedinici’, a trenutačno su u svemu poravnati. Imaju po šest bodova i razliku pogodaka 8-2. Ako njihov susret završi bez pobjednika odlučivat će ‘fair-play’ odnosno broj žutih i crvenih kartona. Dosad je Engleska skupila dva žuta kartona na World Cupu, a Belgija tri, te je Gordi Albion trenutno u prednosti. 


SKUPINA H


Uoči posljednjih 90 minuta u ovoj skupini tri ekipe mogu dalje. Japan i Senegal imaju po četiri boda, a Kolumbija tri boda. Poljska je s dva poraza otpala. U zadnjem kolu Kolumbija će igrati protiv Senegala, dok će otpisana Poljska odmjriti snage protiv Japana.