U četvrtak na Kantridi gostuje "Sevilla", aktualni osvajač Europske lige

Emery zna dovesti igrače i stvoriti igru

Marko Cvijanović

Emery je opet postavio visoke kriterije i zadržao visoke standare. Ne samo zbog sjajnih kadrovskih poteza već zbog podizanja Sevilline igre na još jednu višu razinu



RIJEKA  O »Sevilli« se sve zna. Ili barem sve. Zna se da »Rijeka« u četvrtak igra protiv aktualnog osvajača Europske lige i vjerojatno najjačeg protivnika poslije »Juventusa« i madridskoga »Reala« koji je ikad gostovao na Kantridi.


Zna se da je svlačionica tijekom ljetnoga prijelaznoga roka doživjela značajne promjene, a da je cijenjeni stručnjak Unai Emery u kratkom razdoblju uspio ukomponirati momčad koja je do prošloga kola bila poravnata na čelu ljestvice španjolskoga prvenstva s »Barcelonom«.


  


Momčadski duh


Uzimajući u obzir karakter Emeryjeve momčadi, posljednji poraz od »Atletica« (0:4) neće ostaviti traga. Emery je takav trener da to jednostavno ne dopušta. Uostalom, odmah poslije utakmice jasno je dao do znanja: »Ništa se nije dogodilo, ne možemo se mjeriti s Atleticom«.     

Emery je jedan od onih trenera koji na svakom treningu i utakmici prenosi na igrače silnu količinu pozitivne energije, kao jedan od preduvjeta dobroga ozračja u svlačionici bez kojega u današnjem nogometu, kada svi sve znaju i imaju, nema rezultata.


To će, uostalom, najbolje otkriti jedan mali dio priče o momčadi koja se krajem svibnja u Torinu okitila naslovom prvaka Europske lige. Rijetki su »uljezi«, zahvaljujući prijateljskoj susretljivosti tadašnjega kapetana Ivana Rakitića mogli iz prve ruke osjetiti obiteljsku atmosferu u hotelu »Romantik« u San Francescu al campu nadomak međunarodne torinske zračne luke i vidjeti kako to veliki igrači slave izniman uspjeh poput dječaka koji su osvojili prvi pionirski turnir.


   Nikome te piemontske večeri nije bilo do glamura, što ga se uobičajeno veže uz slavne nogometaše, nogometaši »Seville« svi su u hotel redom stigli u dresovima u kojima su završili utakmicu. Ni otuširali se nisu!?


Nije im smetalo, osjetili su potrebu spontanom dječačkom razdraganošću slaviti velik uspjeh jedne generacije na zalasku. Otprilike je to izgledalo kao kad se maturanti opraštaju od srednjoškolskih klupa, svjesni činjenice da su pred njima novi životni izazovi, a da će neke drage zajedničke uspomene ostati samo dijelom neizbrisivih sjećanja. Kažu da su sve prave ljubavi tužne.      »Sevilla« četiri mjeseca kasnije. Slavni kapetan Ivan Rakitić postao je jedan od stožernih prvotimaca slavne »Barce«, njegov zamjenik Fazio odjenuo je dres »Tottenhama«, a Marko Marin »Fiorentine«.   


SEVILLA PROŠLE SEZONE (4-2-3-1): Beto – Coke, Pareja, Fazio, Moreno – M’Bia, Carrico – Reyes (Gameiro), Rakitić, Vitolo (Marin) – Bacca.    SEVILLA OVE SEZONE (4-2-3-1): Beto – Figueiras, Carrico, Kolodziejczak, Navarro – M’Bia, Krychowiak – Deulofeu, D. Suarez, Vitolo – Bacca.


Ciljana pojačanja


Emery nije kukao, već ciljano dovodio igrače koji će unaprijediti igru nove momčadi. Veznu liniju popunili su Grzegorz Krychowiak (Reims), Ever Banega (Valencia), Aleix Vidal (Almeria) i Denis Suarez (Barcelona B) i Iago Aspas (Liverpool), obranu su pojačali Francuzi Timothee Kolodziejczak (Nica) i Benoit Tremoulinas (Dinamo Kijev) i Alejandro Arribas (Osasuna).


Čini se da je najveće pojačanje ipak dolazak talentiranoga napadača »Barcelone« Gerarda Deulofeua, odnosno ostanak dvojice provjerenih golgetera Carlosa Bacce i Kevina Gameira, koji su prošle sezone zajedno postigli 29 pogodaka, odnosno Stephanea M’Bije, stožernoga veznjaka koji je prošle sezone, uz Rakitića, bio jedan od ključnih »Sevillinih« igrača.


   Unai Emery je, u svakom slučaju, opet postavio visoke kriterije i zadržao visoke standare. Ne samo zbog sjajnih kadrovskih poteza već u prvom redu zbog podizanja »Sevilline« igre na još jednu višu razinu. Andalužani i ove godine igraju nogomet bez zadrške. Za dušu i tijelo i rezultat. Emery ne zna drukčije.