Senzacionalan uspjeh

EURO 2016: Wales nadigrao Belgiju i izborio polufinale protiv Portugala

Hina

Reuters

Reuters



 Nogometna reprezentacija Walesa priredila je senzaciju izborivši plasman u polufinale europskog prvenstva u Francuskoj nakon što je u četvrtfinalu pobijedila Belgiju 3-1.


Belgija je povela u 13. minuti, no Wales je u nastavku susreta okrenuo rezultat postigavši tri gola i stigavši tako do senzacionalnog uspjeha. Velšani do sada nikada nisu nastupali na europskim prvenstvima, a na svjetskim prvenstvima su nastupili samo jednom i to 1958. godine kada su ispali u četvrtfinalu. Izgubili su od Brazila 0-1, a pogodak odluke zabio je Pele.


Belgija je uoči utakmice bila veliki favorit, a odabranici Marca Wilmotsa poveli su u 13. minuti sjajnim pogotkom Radje Nainggolana koji je sa 25 metara pogodio rašlje velškog gola. Bio je to njegov drugi pogodak na ovom prvenstvu nakon što je sa 20-tak metara zabio i Šveđanima.




Wales je izjednačio u 31. minuti golom kapetana Ashleyja Williamsa nakon ubačaja Aarona Ramseya iz kornera, a potpuni preokret dogodio se u 55. minuti kada je Hal Robson-Kanu zabio za 2-1. Napadač koji je na EURO došao bez kluba pravom se majstorijom oslobodio čak trojice belgijskih igrača i sjajnim udarcem svladao Thibaut Courtois. Bio je to sasvim sigurno jedan od najljepših poteza na prvenstvu. Asistent za pogodak ponovo je bio Ramsey. Sve dvojbe oko pitanja putnika riješio je Sam Vokes zabivši u 86. minuti glavom za 3-1.


Wales će u polufinalu igrati protiv Portugala 6. srpnja u Lyonu.


Preostala dva četvrtfinalna ogleda na rasporedu su ovoga vikenda. U subotu se u Bordeauxu sastaju Italija i Njemačka, a u nedjelju u Saint Denisu igrat će Francuska i Island.