Liga prvaka

EUFORIJA U MAKSIMIRU Pobjeda nad Šahtarom donosi novo modro proljeće u Europi, ali ovaj Dinamo želi više…

Ivana Vaupotić

Modri će protiv Šahtara uživati podršku rasprodanog Maksimira/D. KOVAČEVIĆ

Modri će protiv Šahtara uživati podršku rasprodanog Maksimira/D. KOVAČEVIĆ

Uknjiže li Dinamo i Manchester City tri boda u sutrašnjim utakmicama Lige prvaka, na proljeće će se u Maksimirskoj 128 igrati barem šesnaestina finala Europske lige.



ZAGREB Kombinacija matematike i propozicija Lige prvaka jasno govori da se Dinamo nalazi pred prilikom da dugu sezonu u nizu osigura europsko proljeće nakon samo četiri kola natjecanja po skupinama. Doduše, u tu formulu treba ubaciti i trijumf Manchester Cityja na gostovanju kod Atalante.


Nepotrebno je isticati da glavni uvjet u toj priči predstavlja pobjeda modrog ansambla nad Šahtarom u Zagrebu. Uknjiže li Dinamo i Manchester City tri boda u sutrašnjim utakmicama Lige prvaka, na proljeće će se u Maksimirskoj 128 igrati barem šesnaestina finala Europske lige.


Naime, u tom slučaju će hrvatski prvak imati osigurano treće mjesto u skupini C. Preciznije, takav rasplet bi značio da Dinamo na svom kontu ima sedam bodova, a Atalanta bi ostala na nuli. Povrh toga, drastično bi narasli izgledi za ostvarenje onoga što je mnogima do jučer izgledalo nadrealno.


Optimizam




Pobjeda u sutrašnjoj utakmici Dinamu bi donijela bolji međusobni omjer sa Šahtarom, što će reći da bi otvorila prolaz prema proljeću u Ligi prvaka. Naravno, tu postoji još niz kombinacija i uvjeta koji trebaju biti ispunjeni, ali činjenica je da momčad pod vodstvom Nenada Bjelice ima pravo na optimizam.


Uostalom, Dinamove izvedbe u prva tri kola Skupine C Lige prvaka vrlo jasno pokazuju da nogometna euforija u Zagrebu ima realnu podlogu. Modri ove sezone izgledaju kao zrela momčad, koja zna što želi i kako to može postići, a u svojim redovima imaju individualce čiji potezi mogu preokrenuti svaku utakmicu.


Na ruku im ide i zdravstveni bilten Šahtara, koji zbog ozljeda u Zagrebu neće moći računati na reprezentativce Ukrajine, Serhija Krivcova i Jevhena Konopljanku. Njih dvojica bila su dio udarne postave koja je prije dva tjedna igrala s Dinamom u Harkivu. Štoviše, Konopljanka je tada zabio i jedan gol.


Izostanci


Na listi ozlijeđenih u redovima ukrajinskog prvaka nalazi se i Manor Solomon, reprezentativac Izraela koji je na toj utakmici stupio na teren u 66. minuti, kada je zamijenio Konopljanku. Naravno, momčad kalibra Šahtara na raspolaganju ima još puno kvalitetnih igrača, no svejedno je jasno da ovi izostanci imaju određenu težinu.


S druge strane, Bjelica nema problema takve vrste. Istina, neki igrači vuku određene posljedice dosadašnjeg dijela sezone, ali ne radi se o ozljedama koje bi ih odvojile od terena na duže vrijeme. Osim toga, ovaj Dinamo također ima sasvim solidnu širinu igračkog kadra visoke razine.


Uz sve navedeno, ne treba zaboraviti ni element koji se u nogometu popularno naziva »dvanaesti igrač«. Ulaznice za dvoboj sa Šahtarom rasprodane su u rekordnom roku, što znači da će modri ansambl pobjedu nas Šahtarom tražiti pred krcatim tribinama. Preciznije, svi sastojci recepta za uspjeh su tu, a sada je sve na Bjelici i njegovim štićenicima.