Sjajni napadač

EDIN DŽEKO ZA NOVI LIST ‘Barcelona je favorit, ali nema predaje unaprijed’

Marko Cvijanović

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Barcelona je u dvjema našim međusobnim utakmicama favorit, ali nije ona samo favorit u četvrtfinalu, već i kad je u pitanju osvajanje Lige prvaka. Međutim, ako ponovno budemo djelovali kao momčad i dali maksimum naših mogućnosti, onda možemo nešto napraviti – kaže Džeko



Čekali su deset godina. I dočekali. Nogometaši »Rome«. Posljednji put Rimljani su ušli u četvrtfinale Lige prvaka 2008. godine kada ih je predvodio legendarni kapetan Francesco Totti. Naravno da je »Il capitano« tjekom uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka protiv »Šahtara« bio na »Olimpicu«, ali i na »propisnoj udaljenosti« od terena i igre. Veliki uspjeh njegova voljena kluba dugogodišnji kapetan dočekao je na počasnoj tribini. Na terenu je, kao uostalom i bezbroj puta prošle i ove sezone, u glavnoj ulozi bio Edin Džeko. Stasiti bosansko-hercegovački napadač s pravom je dočekao ovacije razdraganih »Rominih« navijača kada je u 89. minuti napuštao igru. Zapljeskao je i Francesco Totti.


Kako neće… »Roma« je tek četvrti put u povijesti otišla tako daleko u elitnom europskom klupskom natjecanju, prije utorka plasman među osam najboljih europskih momčadi ostvarila je još samo 1984., 2007. i 2008. godine. U ovom slučaju »Roma« je još jednom čekala Edina Džeku. I dočekala.


– Ne želim da to zvuči kao otrcana fraza, ali plasman u četvrtfinale Lige prvaka zasluga je cijele momčadi, ne samo jednog igrača. Svi smo dali najbolje od sebe za plasman u četvrtfinale, a meni je pripala čast postići gol vrijedan tog uspjeha. Međutim, ne smijemo zaboraviti ni nogu Peresa u prvoj utakmici, kada je spasio siguran pogodak, ni obrane Alissona, ni uklizavanje Fazija… Ništa od toga. Dakle, ovo je zasluga cijele momčadi, ovacije su zaslužili i svi moji suigrači. A posao nas napadača je zabijati golove. Sretan sam i ponosan što sam dio ovog uspjeha – kaže Edin Džeko, koji je protiv »Šahtara« postigao svoj prvi pogodak u nokaut fazama Lige prvaka. Nije mogao odabrati bolji trenutak. Opet, ništa čudno. Džeko je izravno zaslužan za sedam od 11 »Rominih« golova u Ligi prvaka ove sezone.


Timski rad




– Opet se vraćam na momčad. Timski rad je zaslužan za sve što smo napravili ove sezone u Ligi prvaka. Svi golovi koje smo postigli su podjednako važni, momčad je ta koja je donijela rezultate. Samo se takvim razmišljanjem i ponašanjem na terenu možemo nositi s ostalim momčadima.


Zanimljivo, među prvim Džekinim čestitarima poslije pogotka protiv »Šahtara« bila su i dvojica Hrvata…– Ivan Perišić je bio jedan od onih koji se javio i čestitao, ali s Ivanom sam još od ranije u jako dobrim odnosima. Javio se i Ognjen Vukojević i iskreno čestitao. Hvala im obojici, baš su me ugodno iznenadili. Je li posebno čestitao i Totti? Najbolja čestitka je bila prolaz dalje i zadovoljstvo navijača koji su na prolaz »Rome« čekali deset godina. To je sasvim dovoljna čestitka, iako… Bilo je, naravno, i pojedinačnih čestitki. Više ni sam ne znam tko mi sve nije poslao poruku. Eh, sad, da ne bih nekoga zaboravio, onda neću ni spominjati imena. A bilo je zaista mnogo onih koji su mi čestitali, ovim putem svima se zahvaljujem na lijepim riječima.

Edin je u subotu proslavio 32. rođendan, na četvrtfinalnom ždrijebu u Nyonu dan ranije Andrij Ševčenko »ukrao« mu je zabavu onoga trenutka kad je rimsku momčad spario s »Barcelonom« Lionela Messija… Ili nije?



Edinov pogodak razgalio je srca vlasnika i predsjednika »Rome«, američkog milijardera Jamesa Pallotte koji je na dan pobjede nad »Šahtarom« i plasmana u četvrtfinale Lige prvaka proslavio šezdeseti rođendan. Osim sjajnog sportskog uspjeha Pallottu je jemačno obradovala i činjenica da je plasmanom među osam najboljih europskih momčadi klub uprihodio dodatnih 12 milijuna eura.



Rođendanski dar


– Ušli smo među osam najboljih momčadi u Evropi i ne postoji momčad koja se ne nada da može proći dalje. Naravno, »Barcelona« je u dvjema našim međusobnim utakmicama favorit, ali nije ona samo favorit u četvrtfinalu, nego i kad je u pitanju osvajanje Lige prvaka. Međutim, ako ponovno budemo djelovali kao momčad i dali maksimum naših mogućnosti, onda možemo nešto napraviti. Teren je jedino mjerilo snage jedne momčadi, a mi ćemo igrati rasterećeno i za našu dušu, ali se nećemo predati unaprijed. Nemamo što izgubiti u utakmicama protiv »Barcelone«, samo dobiti. A što se rođendanskog dara tiče, stigao je baš na vrijeme.


Mislim, naravno, na gol protiv »Šahtara«, ha, ha, ha… Messi i »Barcelona«? Moramo razmišljati na način da »Roma« može napraviti još jedan iskorak u Ligi prvaka ove sezone, svi se nadamo tome. Doduše, plasmanom među osam najboljih europskih momčadi ispunili smo naše ciljeve i sve preko toga je bonus plus. To, međutim, ne znači da nemamo ambicija. Kao što rekoh, dat ćemo sve od sebe i nadati se najboljem.


Iako mnogi još uvijek podcjenjuju Serie A, ne može se olako prijeći preko činjenica da Italija od 2007. godine nije imala dva predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka.


– Da, to je velika stvar za talijanski nogomet u cjelini, pogotovo u godini kada se reprezentacija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo. Što se »Rome« konkretno tiče, pokupili smo simpatije svih ljubitelja nogometa, jer skupina u kojoj smo se nalazili nije bila nimalo laka. Naprotiv, mnogi su je smatrali skupinom smrti, a mi smo uspjeli izbaciti jedan »Atletico Madrid«, koji je ne tako davno igrao u finalu Lige prvaka. Talijanski nogomet je iz sezone u sezonu sve jači, tako da i nije neko iznenađenje što su dva kluba među osam najboljih.



Edin Džeko je uz Miralema Pjanića jedan od onih igrača s kojim će početi i završavati priprema svake utakmice novog bosansko-hercegovačkog izbornika Roberta Prosinečkog. Kakav je dojam na Edina ostavio »Veliki Žuti«?


– Roberta Prosinečkog iznimno cijenim. Najprije zbog njegove igračke karijere, a zatim i zbog svega što je napravio poslije toga. Radi se o odličnom čovjeku, koji tek treba potvrditi svoju trenersku kvalitetu, a ja se nadam da će to uspjeti napraviti upravo kao izbornik Bosne i Hercegovine koju će odvesti na Europsko prvenstvo 2020. godine. Zajedno činimo momčad i, kao i u slučaju »Rome«, ako na terenu budemo davali sve od sebe, vjerujem da možemo ostvariti plasman na još jedno veliko natjecanje. Pred nama je ujedno i posljednja prilika jedne generacije i zaista se nadam da ćemo, zajedno s Prosinečkim, uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve – kaže Džeko.



Kritičara će uvijek biti


Poslije svega što je Džeko napravio za rimsku momčad u posljednje dvije sezone, uistinu je čudno što još uvijek mora slušati neke bezrazložne kritičare… Doduše, svakom novom Edinovom izvedbom sve ih je manje.


– Ne obraćam previše pažnju ne kritike, ne zato što mi smetaju, već zato što sam obično sam sebi najveći kritičar. U životima nas napadača znaju se događati sušna razdoblja, ali kada se to desi, onda se maksimalno trudim na drugi način pridonijeti uspjehu momčadi. Iz kriza u kojima sam bio obično sam nalazio izlaz na najbolji mogući način, tako je bilo i prošli put. Posao nogometaša je takav da se moraš priviknuti da te danas hvale, a već sutra kude i tako u krug. Ne moram ni ponavljati da na terenu uvijek dajem sve od sebe, a kritičara će uvijek biti, to je sasvim uobičajeno u nogometnom svijetu. Bitno je da su još uvijek glasniji oni koji me hvale, ha, ha, ha… – zaključio je Edin.