Liga prvaka

Drama u zadnjem kolu: 14 klubova bori se za 8 mjesta, evo svih kombinacija

Hina

Jose Mourinho, Foto: REUTERS

Jose Mourinho, Foto: REUTERS

Barcelona, Bayern Munchen, Bešiktaš, Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid i Tottenham su osigurali plasman među 16 najboljih



Uoči posljednjih 90 minuta natjecanja po skupinama Lige prvaka još je osam praznih mjesta za plasman u osminu finala.


Barcelona, Bayern Munchen, Bešiktaš, Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid i Tottenham su osigurali plasman među 16 najboljih, a za preostalih osam viza borit će se čak 14 klubova što nam u zadnjem kolu osigurava pravu dramu.


U igri za prolaz su još Atletico Madrid, Basel, CSKA Moskva, Juventus, Leipzig, Liverpool, Manchester United, Napoli, Porto, Roma, Sevilla, Šahtar, Spartak Moskva i Sporting.


SKUPINA A




Uoči zadnjeg kola Manchester United je u najboljoj poziciji i praktički samo teorija izbacije United iz osmine finala. ManU vodi na ljestvici sa 12 bodova, tri više od Basela i CSKA, dok je Benfica bez bodova otpala iz svih kombinacija.


‘Crvenim vragovima’ za osvajanje prvog mjesta treba barem bod na Old Traffordu protiv CSKA. ManU može dalje i u slučaju poraza ukoliko Basel ne pobijedi u Lisabonu Benficu. U slučaju pobjeda CSKA i Basela zatvorio bi se krug s tri momčadi sa po 12 bodova i tada bi odlučivali njihovi međusobni ogledi. I u toj situaciji su Mourinho i društvo u velikoj prednosti i moralo bi se dogoditi čudo da ispadnu, točnije, United bo morao na svom travnjaku izgubiti sa sedam razlike od ruskog sastava.


Basel ide dalje ukoliko ostvari bolji rezultat od CSKA ili barem identičan jer su Švicarci bolji u međusobnom srazu. U najtežoj poziciji su Rusi koji moraju osvojiti bod više od Basela kako bi bili bolji od Švicaraca.


SKUPINA B


U skupini B PSG i Bayern su prošli dalje i u međusobnom susretu u Munchenu borit će se za ‘jedinicu’. PSG ima tri boda više i u prvom susretu je pobijedio Bayern 3-0, a u slučaju istog broja bodova gleda se međusobni ogledi. U drugom susretu Celtic i Anderlecht će se u Glasgowu boriti za plasman u Europsku ligu. Škoti imaju tri boda više i u prvom susretu su pobijedili u Bruxellesu 3-0. Dakle, Belgijanci na Celtic Parku moraju pobijediti s najmanje tri gola razlike kako bi europsku priču nastavili u Europskoj ligi.


SKUPINA C


U skupini C dalje sigurno ide Chelsea (10), a za još jedno mjesto borit će se Roma (8) i Atletico Madrid (6). Karabag ima dva boda i otpao je iz svih kombinacija. Roma je u velikoj prednosti u odnosu na Atletico jer u zadnjem kolu na svom Olimpicu igra protiv Karabaga i treba pobjedu. Talijani mogu dalje i u slučaju da Atletico ne pobijedi u Londonu. Chelsea pobjedom protiv Atletica osigurava prvo mjesto.


SKUPINA D


Barcelona je osigurala prvo mjesto u skupini i zadnje kolo protiv Sportinga može odraditi bez stresa. Za broj dva borit će se Juve i Sporting. Talijani imaju bod više i bolji su u međusobnom susretu. Dakle, Sporting mora pobijediti na Camp Nou i nadati se da Juventus neće osvojiti tri boda u Pireju protiv Olympiacosa koji igra posljednjih europskih 90 minuta ove sezone.


SKUPINA E


U skupini E je najveća ‘drama’ jer tri kluba mogu dalje – Liverpool (9), Sevilla (8) i Spartak (6). Maribor je otpao (2). U njajtežoj poziciji je Spartak kojeg dalje vodi samo pobjeda protiv Liverpoola na Anfieldu. U tom slučaju Rusi bi bili bolji od ‘Redsa’ bez obzira na utakmicu Maribor – Sevilla. Španjolci odlučuju sami o svojoj sudbini. Pobjeda ih sigurno vodi u osminu finala, a bod bi im bio dovoljan u slučaju da Spartak ne pobijedi u Liverpoolu.


SKUPINA F


Manchester City je osigurao plasman u osminu finala kao pobjednik skupine, a za drugo mjesto bore se Šahtar i Napoli. Ukrajinci imaju tri voda više, ali u zadnjem kolu gostuju kod Cityja, dok Talijani putuju u Rotterdam na noge Feyenoordu. Šahtaru je dovoljan bod, dok Napoli mora slaviti na De Kuipu i nadati se pobjedi engleskog sastava. Tada bi Napoli bodovno dostigao Šahtar i plasirao se dalje jer je bolji u međusobnom skoru. Nizozemci su nakon pet kola jedini sastav uz Benficu koji nema niti jedan bod.


SKUPINA G


U skupini G Bešiktaš je kolo prije kraja osigurao broj 1, a Monaco se oprašta od Europe. Za drugo mjesto bore se Porto i RB Leipzig. Oba sastava imaju po sedam bodova, a u međusobnom srazu su bolji Portugalci. Njemački doprvak može do osmine finala jedino ako u zadnjem kolu osvoji više bodova od Porta. U posljednjem kolu RB Leipzig dočekuje Bešiktaš, dok će Porto na svom travnjaku ugostiti Monaco.


SKUPINA H


U sklupini H prvo mjesto je osigurao Tottenham, dok je drugo mjesto zauzeo Real Madrid. Nepoznanica je tek tko će u Europsku ligu, Borussia Dortmund ili APOEL. Oba sastava imaju po dva boda, a njihove međusobne utakmice završile su rezultatom 1-1. Međutim, Borussija ima bolju ukupno razliku pogodaka, pa APOEL u zadnjem kolu mora dohvatiti barem bod više od njemačkog sastava. U posljednjem kolu igrat će Real i Borussija, te Tottenham i APOEL.