Ništa nije slučajno

Dok je Pep Guardiola trener Cityja, Liverpool neće osvojiti naslov prvaka

Ivana Vaupotić

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Manchester City je prošle sezone osvojio okruglih sto bodova za naslov prvaka, a sada se zaustavio na dva manje. Liverpool je cijele sezone izgubio sam jedan susret i opet nije prvak



ZAGREB Da ne bude zabune, nakon zadnjeg kola Premier lige slavilo se i u Liverpoolu. Navijači Evertona s velikim su zadovoljstvom dočekali novi neuspjeh razvikanog gradskog rivala, koji nije bio prvak Engleske od davne 1990. godine. Pri tome im je poseban gušt donijelo saznanje da Liverpool u ovom prvenstvu zadnji put nije uhvatio sva tri boda na njihovom Goodison Parku.


To 233. izdanje utakmice zvane Merseyside derby odigrano je 3. ožujka ove godine bez golova i pobjednika (0:0). U preostalih devet prvenstvenih kola Liverpool je uknjižio sve pobjede, ali čak ni takav učinak nije mu pomogao da osvoji Premiership. Naime, Manchester City imao je uragansku završnicu prvenstva, sa četrnaest uzastopnih pobjeda.Kada se sve uzme u obzir, prošla nedjelja zapravo je više nudila natjecanje u medijskom pumpanju dramatičnosti nego neizvjesnost. Jednostavno, Manchester City i Liverpool su preozbiljne momčadi da bi si dopustili posrtaj u zadnjem kolu prvenstvene utrke, u ogledima s Brightonom, odnosno Wolverhamptonom. Doduše, malo začina priči je dao vodeći gol Brightona, no Građani su vrlo brzo okrenuli utakmicu i lišili je neizvjesnosti.

Kupovina


– Sve dok je Pep Guardila trener Manchester Cityja, Liverpool neće osvojiti naslov prvaka. Mogu pokušavati, ali sumnjam da će uspjeti – kazao je Paul Ince, prvi tamnoputi nogometaš koji je bio kapetan engleske reprezentacije.


Inače, taj je 51-godišnjak u karijeri, između ostalih klubova, igrao za Manchester United i Liverpool, te bi stoga bilo logično da ponudi drugačije mišljenje, podvučeno crvenim. Međutim, i njemu je jasno da sve ono što se događalo u zadnje dvije sezone Premiershipa ne može biti slučajno. Preciznije, Manchester City je prošle sezone osvojio okruglih sto bodova za naslov prvaka, a sada se zaustavio na dva manje.




Liverpoolu nije pomogla niti pojačanja potrošnja u prošlom ljetnom prijelaznom roku. Naime, Jürgen Klopp je u ljeto 2018. godine potrošio 182,2 milijuna eura na pojačanja, s time da trećina tog iznosa otpada na golmana Alissona Beckera. Guardiola je, pak, u zadnjih dvanaest mjeseci dao 77,09 milijuna eura na nove igrače. Preciznije, 67,8 milijuna ga je koštao Riyad Mahrez, a drugi najskuplji igrač kojeg je doveo i odmah vratio na posudbu u matični klub je Ante Palaversa.


Velik motiv


– Ovo je bila sjajna sezona za nas, iako nismo postali prvaci. Osvojili smo 97 bodova, a iduće sezone vratit ćemo se još jači. Naš motiv je iznimno velik i jako želimo osvojiti naslov prvaka Engleske – rekao je Tom Werner, američki poduzetnik iz New Yorka koji ispred kompanije Fenway Sports Group vodi Liverpool.


Time je, zapravo, Kloppu poručeno da će u ovom ljetnom prijelaznom roku na na raspolaganju imati još više novca za pojačanja. Naravno, ne treba sumnjati da će i Guardila biti u istoj situaciji. Jednostavno, suština cijele priče je u platežnoj moći, bez obzira na navijače i simpatizere Liverpoola koji uz svoj klub uporno vežu nogometnu romantiku i istinsku emociju.


Na kraju krajeva, konkretne brojke sve govore. Na vrhu Premier lige nalazi se šest daleko najskupljih engleskih momčadi – Manchester City (1,14 milijardi eura), Liverpool (950,5 milijuna eura), Chelsea (885,75 milijuna eura), Tottenham (835,5 milijuna eura), Arsenal (625 milijuna eura) i Man. United (796 milijuna eura).