Dinamo izborio Ligu prvaka: Modri odigrali neriješeno i plasirali se u elitno natjecanje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nakon što su u prvom susretu u Maksimiru slavili sa 2-0, "Modri" su u uzvratnom dvoboju u Trondheimu odigrali 1-1 i tako izborili nastup u elitnom natjecanju "Starog kontinenta.



TRONDHEIM – Nogometaši zagrebačkog Dinama po sedmi put izborili su plasman u Ligu prvaka nakon što su u posljednjem kolu kvalifikacija bili bolji od norveškog prvaka Rosenborga.


Nakon što su u prvom susretu u Maksimiru slavili sa 2-0, “Modri” su u uzvratnom dvoboju u Trondheimu odigrali 1-1 i tako izborili nastup u elitnom natjecanju “Starog kontinenta.


Dinamo je u Norveškoj odigrao slabu utakmicu, međutim jedan briljantan potez Amera Gojaka osigurao je hrvatskom prvaku nastavak ‘europske priče’.




Norvežani su poveli već u 11. minuti golom Davida Akintole koji je zabio odbijanac nakon što je Dominik Livaković obranio udarac Alexandera Soderlunda. Domaćin je u 44. minuti mogao anulirati zagrebački zaostatak, no Vegar Hedenstad je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu.


Dinamo je u prvom poluvremenu bio nevidljiv, a momčad Nenada Bjelice nije stvorila niti jednu ozbiljnu priliku. U nastavku susreta gledali smo istu sliku sve do 71. minute kada je Amer Gojak prekrasnim pogotkom izjednačio na 1-1 i otvorio gostima vrata Lige prvaka.


Gojak je pet minuta nakon što je ušao u igru, sjajno opalio sa 18 metara pogodivši same rašlje vratara Andrea Hansena za 1-1. U nastavku susreta domaćin je nastavio s pritiskom, no bilo je jasno kako u preostalom vremenu teško može zabiti potrebna tri gola.


Zanimljivo, Dinamo na gostovanjima u kvalifikacijama za europske kupove nije izgubio već osam godina, odnosno od gostovanja kod Malmoa. Čak 23 utakmice “Modri” nisu pognute glave napustili gostujući travnjak.


Dinamo je tako sedmi put u povijesti izborio nastup u natjecanju po skupinama Lige prvaka. U dosadašnjih šest nastupa niti jednom nije prošao dalje, a u 36 odigranih utakmica ostvario je četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz 22-82 razliku pogodaka.


Ždrijeb skupina je u četvrtak u 18.00 sati u Grimaldi Forumu u Monacu, a Dinamo je već samim plasmanom u LP osigurao oko 25 milijuna eura.


U četvrtak ćemo doznati hoće li i Rijeka izboriti natjecanje po skupinama Europske lige. Momčad Igora Bišćana je u prvom susretu na gostovanju izgubila od Genta sa 1-2, a uzvrat je na Rujevici u 20.00 sati.