Slučaj doping

Darijo Srna kažnjen sa 17 mjeseci, 22. lipnja može krenuti s treningom

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



RIJEKA Za Darija Srnu jučer je stigla dobra vijest. Ukraijnski Nacionalni centar za borbu protiv dopinga donio je presudu prema kojoj je kapetanu »Šahtara« i bivšem hrvatskom reprezentativcu izrečena 17-mjesečna suspenzija, što znači da će se moći vratiti treninzima već 22. lipnja! U Srninom slučaju u obzir je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je nedozvoljena sredstva uzimao nenamjerno.


Prema izvješću što je jučer objavljeno na stranici Nacionalnog centra za borbu protiv dopinga (NADC) Srna je prekršio anti-doping pravilo iz članka 2.1 (prisutnost zabranjene tvari). Prema rezultatima testiranja od 22. ožujka prošle godine u Srninu uzroku mokraće pronađena je atipična komponenta izvedbe endogenog steroidnog profila, a daljnjom je analizom utvrđeno da uzorak sadrži dehidroepiandrosteron, koji se nalazi na popisu zabranjenih tvari WADA-e u 2017. godini.


U izvješću stoji i da je Srna priznao da je nenamjerno prekršio anti-doping pravilo i 22. rujna prošle godine dobrovoljno prihvatio suspenziju. U NADC-u su, nadalje, zaključili da u Srninom prekršaju »nema značajne krivnje ili nemara« i, sukladno tome, primijenili članke 10.2.2 i 10.5.2 pravilnika i Srnu kaznili 17-mjesečnom suspenzijom. U skladu sa stavkom 10.11.1 suspenzija se obračunava od dana uzimanja uzorka, dakle od 22. ožujka 2017. godine, što znači da će Srna steći pravo nastupa 22. kolovoza 2018. godine. Prema članku 10.12.2 Srna može početi trenirati dva mjeseca prije isteka suspenzije, odnosno od 22. lipnja.