OŠ »Milan Brozović«

Danas u Kastvu humanitarna utakmica za Matiju i Patrika

Zlatko Horvat

Ovaj sport  volim jer u njemu pronalazim svoj mir. Da nije bilo košarke i mog trenera, mislim da se ne bih sad ovako borio – poručuje Matija Katalinić



RIJEKA U dvorani OŠ »Milan Brozović« u Kastvu večeras se, s početkom u 19 sati, sastaju »Kastav« i »Kvarner 2010«. Osim dobroga testa za domaćeg A-2 ligaša i riječkog A-1 ligaša, puno važniji je humanitarni karakter susreta budući da cjelokupan prihod ide za liječenje mladog košarkaša »Kastva« Matije Katalinića, oboljelog od tumora kostiju i još jednog mladog Kastavca, Patrika, koji također boluje od zloćudne bolesti. Budući da Matija ima problema i s upalom grla danas, nažalost, neće moći biti uz rub parketa, pogledati susreta seniora, ali i kadeta »Kastva« i »FSV«-a, zakazanog za 17 sati. Njegova generacija, ali da je zdrav, što poručuje njegov trener Eugen Tončinić, danas bi igrao protiv – »Kvarnera 2010«!


– Nažalost, neću biti danas u dvorani, ali moja majka hoće. Moja poruka? Hvala svima na svemu što radite za nas svaki dan, a ja se vraćam jači! – poručuje Matija Katalinić.



Prijateljski međunarodni susret košarkaša: Kvarner 2010 – LTH Škofja Loka 63:79 (26:22, 20:17, 9:19, 8:21). Dvorana »D. Lukarić«. Suci: Baki i Kovačić (Rijeka).


KVARNER 2010: Barnjak 2, Veljačić 6, Cvjetičanin 3, Jambrović 2, Štimac 14, Vucić 10, Antunović 5, Kučan 6, Kalpić 5, Gilbert 10, Vidmar. LTH ŠKOFJA LOKA: Rebec 2, Zagorac 7, Strmčnik, Mežan, Kralj 1, Grubelnik 16, Grum, Varagič 3, Mlakar 4, Williams 26, Jeseničnik 3, Bošnjak 17.

Bez Miličevića (crijevna viroza) i Richardsona (koljeno) Riječani su izgubili od slovenskog prvoligaša. Crne rupe na početku (4:13) i u posljednjim dvjema četvrtinama najbolje pokazuju na čemu će Marijan Mance morati radi do starta prvenstva.



Cijena ulaznice je 10 kuna, ali može se uplatiti i više. Cilj je pomoći u liječenju i savladavanju bolesti, iznaći sredstva i za svakodnevni život. Njegov klub »Kastav«, Grad Kastav, Osnovna škola »Milan Brozović«, Košarkaški savez PGŽ-a, 9. gardijska brigada Vukovi, 128. Brigade Hrvatske vojske, Udruga specijalne policije Rijeka »Ajkule«, Udruga branitelja Domovinskog rata Kastav, svi su se uključili u akciju. Svi oni koji vole košarku, ili svi oni koji imaju zrnce humanosti, trebali bi doći do Kastva.


Mladi košarkaš, koji navija za »Chicago Bullse«, a omiljeni mu je igrač Derrick Rose, to zaslužuje. I treba. Prvi korak je napravljen druženjem košarkaša na »hakli« i plivačkim maratonom, sada su na redu košarkaši i svi ljudi dobre volje.


– Ovaj sport volim jer uz njoj pronalazim svoj mir. Kroz sve ove godine košarka me naučila što je život. Mislim da nije bilo košarke i mog trenera, ne bih se sad ovako borio – dodaje 15-godišnji Matija.


Danas će u Kastvu biti pravi dan sporta i humanosti. Osim košarke, igrat će se i – nogomet. Dva turnira, od 17 sati na igralištu pored dvorane prvo će snage odmjeriti morčići Fantine, Srdoča i ŽNK RIjeka, od 18 sati na rasporedu je turnir na kojem će zaigrati veterani Rijeke, UHBDR Kastav i Dokera. Bit će ića i pića, a prihod također ide za Matiju i Patrika.


Prilika je to za se učini dobro djelo uz košarkaške čakule, a jedna od njih bit će Josip Barnjak, 17-godišnji Kastavac, koji se vraća »kući«u dresu »Kvarnera 2010«.