A sada - nogomet

Danas kreće nova sezona Premiershipa: Pep Guardiola na Fergusonovu tragu

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Chelsea, Arsenal i Tottenham Hotspursi ulaze ipak za pola koraka iza velike trojke. Nakon turobne sezone pod Conteom, Chelsea započinje novu sezonu pod novim talijanskim strategom, Mauriziom Sarrijem, pod kojim bi Chelsea trebao početi igrati romantičarski nogomet.



RIJEKA – Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje”. Besmrtni stih iz Gundulićevog »Osmana« savršeno pristaje nogometnom kolu (sreće) zvanom Premiership koji kreće danas utakmicom između Manchester Uniteda i Leicester Citya. Od navijača do analitičara svi su prepuni pitanja, a odgovora nema na obzoru; može li Manchester City obraniti titulu? Što očekivati od Chelseaja i Arsenala? Može li se Liverpool popeti na tron nakon više od 20 godina? Hoće li Tottenham napokon osvojiti nešto više od mjesta na naslovnici za svoju elegantnu igru? Kada će Jose Mourinho dobiti otkaz? Može li netko postati novi Leicester City?


Kao prvi favorit u sezonu ulazi Manchester City pogonjen arapskim petrodolarima. Prošlogodišnji prvak zadržao je šampionsku jezgru kojoj je još pridodao luksuz u Riyadu Mahrezu koji se tako pridružuje najubojitijem napadu koji je prošle sezone zabio 106 pogodaka. Izabranici Pepa Guardiole već su u Community Shieldu pokazali kako ne usporavaju, već ubrzavaju s željom da osvoje Ligu prvaka te obrane titulu, što je zadnji put uspjelo Sir Alex Fergusonu prije devet godina.


Sve se čini savršenim u »plavom« dijelu Manchestera, stoga što spriječava vlasnika šeika Mansoura da već sada pripremi vatromet te otvori šampanjac u čast dinastije u nastajanju? Odgovor na to pitanje krije se u bilješkama trenera Liverpoola, Jürgena Kloppa, jedinog trenera koji je prošle sezone pokazao kako pobijediti Manchester City. Klub s Anfielda ovoga ljeta trošio je kao da nema sljedećeg ljeta. Redom su došli Naby Keita, Fabinho, Alisson te Shaqiri, sve igrači koji bi trebali omogućiti Liverpoolu da nakon vremena Suareza i Gerrarda može ozbiljno istaknuti svoju šampionsku kandidaturu, nešto što ne može više jedan Manchester United čije je ljeto obilježilo Mourinhovo žaljenje. Unatoč suludim milijunima utučenima u svoju momčad, Portugalac je imao sam jedno za poručiti svojoj upravi.




– Ako ne pojačamo našu ekipu, čeka nas teška sezona – izjavio je Mourinho koji će ključeve momčadi predati Alexisu Sanchezu i Paulu Pogbi u nadi da će potonji ponoviti svoja izdanja iz Rusije. Ako ne krene dobro, spremite se za »paklene« press konferencije u režiji Josea Mourinha.


Chelsea, Arsenal i Tottenham Hotspursi ulaze ipak za pola koraka iza velike trojke. Nakon turobne sezone pod Conteom, Chelsea započinje novu sezonu pod novim talijanskim strategom, Mauriziom Sarrijem, pod kojim bi Chelsea trebao početi igrati romantičarski nogomet.


– Ako bih ikada vidio svoju momčad da se brani te napada iz kontri nakon 30 minuta igre, vratio bi se u banku jer bi mi bilo dosadno – poznata je izjava Sarrija koji nema imperativa u svojoj prvoj sezoni. »Wenger (is) out«.



Na engleske travnjake ove će sezone zakoračiti četiri hrvatska nogometaša. Prvo ime hrvatske kolone je branič Liverpoola Dejan Lovren koji bi u paru s Nizozemcem Virgilom van Dijkom trebao pokazati kako se s razlogom prozvao najboljim svjetskim braničem. Mateo kovačić uspio se osloboditi klupe Real Madrida te bi pod Sarrijem trebao dobiti ozbiljne minute.


Druga dva hrvatska igrača čeka velika borba za minutažu. Novopečeni trener Evertona Marco Silva pokazao je da ne računa na Nikolu Vlašića koji sada može birati između grijanja klupe ili posudbe. Leicester City platio je 15 milijuna Filipa Benkovića, koji vjerojatno neće dobiti previše prilika da dokaže svoju vrijednost.



Arsenalovi navijači nakon godina gledanja kako njihova momčad sve ranije ispada iz borbe za prvaka, sada će se trebati naviknuti na novo lice na klupi. Unai Emery nije se snašao u PSG-u, ali će zato imati priliku pokazati u Arsenalu kako nije slučajno osvojio tri Europske lige dok je vodio Sevillu.


Tottenham bi mogao biti najžešće pogođen nedavno odigranim SP-om u Rusiji gdje su imali čak devetero igrača koji su igrali važnije uloge u reprezentacijama. S obzirom na plitak kadar, ali i izostanak ljetnih ulaganja, Mauricia Pocchetina čeka težak zadatak osvajanja trofeja.


Na kraju dana, pored silnih statistika te »od oka« predviđanja, Premiership se na kraju svodi na samo jednu rečenicu; Nogomet je igra u kojoj pobjeđuje momčad koja napravi manje pogrešaka.