Gordiji od Gordog Albiona

Dalić: Kod nas ima četiri milijuna trenera, četiri milijuna izbornika, četiri milijuna igrača… Sve je moguće. Čak i to da postanemo svjetski prvaci!

Marko Cvijanović

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

 Izbornik Zlatko Dalić djeluje vrlo samouvjereno. Čak i onda kada ga dočeka pitanje o tome može li zemlja sa četiri i pol milijuna stanovnika postati svjetski prvak.



MOSKVA  Oglasio se razglas: »Molim vas da u što bržem roku napustite stadione i ne koristite liftove…« Strka. Zbrka. U paranoičnim vremenima kada svakodnevno stižu vijesti o terorističkim napadima u svakom kutku svijeta valjalo je dati petama vjetra. Nije bilo potrebno. Netko je slučajno stisnuo krivo dugme… Uzbuna je ipak bila lažna. Englezi, međutim, sigurno ne spavaju mirno. Ne zbog lažne dojave u press centru, već od straha od onoga što ih čeka na travnjaku stadiona Lužnjiki gdje se večeras igra polufinale Svjetskog prvenstva. Nije u Rusiji jednostavno igrati protiv Hrvatske. Neće biti ni reprezentaciji iz kolijevke nogometa. To sigurno. A Hrvatska… Izbornik Zlatko Dalić djeluje vrlo samouvjereno. Čak i onda kada ga dočeka pitanje o tome može li zemlja sa četiri i pol milijuna stanovnika postati svjetski prvak.


–  Mi smo zemlja u kojoj je sve moguće. Neće biti nikakvo iznenađenje ako postanemo svjetski prvaci! Pa, kod nas ima četiri milijuna trenera, četiri milijuna izbornika, četiri milijuna igrača… Kod nas je, dakle, doista moguće sve i u svakom pogledu. Evo, svakodnevno gledamo kako cijela zemlja slavi, kako je narod na ulicama. Imamo talent, ponos, emocije, naboj… Sve nas to nosi u Rusiji. Hrvatska je dvadeset godina poslije Francuske opet tamo gdje joj je i mjesto. Zaslužili smo to, nogomet je u Hrvatskoj opet izazvao puno sreće i zadovoljstva. Ne, ne mogu zamisliti što bi bilo da Hrvatska bude svjetski prvak… Vjerojatno nitko ne bi radio. Ne radimo ni ovako, što bi tek bilo onda, ha, ha, ha… – kaže Zlatko Dalić.


Priča o »maloj zemlji za velika nogometna djela« u Rusiji je opet zaživjela punim sjajem.




–  Ne smije biti iznenađenje da je Hrvatska među četiri najbolje momčadi na svijetu. Istina je, dugo godina nismo napravili rezultat adekvatan našoj kvaliteti, ali sada smo nešto promijenili, drukčije se postavili. Iako hrvatski igrači imaju dokazanu kvalitetu, ova je generacija dugo bila osporavana zbog izostanka velikog rezultata. Međutim, kada je bilo najpotrebnije, ovi momci su pokazali kvalitetu, potvrdili da se mogu približiti »vatrenima«. Luka Modrić kao vođa? Luka dugi niz godina pokazuje svoju kvalitetu, karakter i želju. Osvojio je sve što se može osvojiti, ali s reprezentacijom nema veliki rezultat. Ovo mu je možda i posljednje svjetsko prvenstvo, drago mi je da je ušao u polufinale i da je među kandidatima za Zlatnu loptu. Ovo je razdoblje kada Luka možda igra i najbolji nogomet u karijeri, pogotovo u reprezentaciji. Međutim, i ostatak momčadi igra dobro, mi smo rezultat u Rusiji napravili kao momčad.Budući da hrvatski izbornik ništa ne prepušta slučaju, do tančina je snimio igru engleske momčadi pa mu nije promaknuo podatak da je večerašnji protivnik čak sedam od 11 pogodaka u Rusiji postigao poslije prekida.


–  Održali smo dva sastanka s igračima tijekom kojih smo analizirali igru suparnika. Znamo odakle nam prijeti najveća opasnost. Poslije triju utakmica, protiv Islanda, Danske i Rusije, očekuje nas potpuno drukčija utakmica, s protivnikom koji gaji drukčiji stil igre. Odgovara nam stil igre kojim igraju Englezi, ali moramo paziti na prekide. Međutum, nemamo razloga biti nervozni, opterećeni, pod pritiskom. Igrat ćemo rasterećeni, došli smo u Moskvu uživati, igrati nogomet, napraviti rezultat, radovati se. Pokazat ćemo ono najbolje od nas pa što bude…


Naravno da će Englezi večeras biti u određenoj prednosti s obzirom na činjenicu da su uoči polufinalne utakmice u nokaut fazi odigrali pola sata manje i imali dan odmora više, ali Dejan Lovren ne misli da će zbog toga Hrvatska biti hendikepirana.


–  Naravno da nije isto igrati dvaput po devedeset i dvaput po 120 minuta, ali imali smo sasvim dovoljno vremena za oporavak i dovoljno smo veliki profesionalci da ne bismo znali kako se najbolje oporaviti poslije takvih napora. Što se mene konkretno tiče, perfektno sam spreman, a to mogu reći i za ostale suigrače. Znamo što je na kocki, znamo koliko je velik ulog, a u takvim trenucima svatko zaboravlja i na taj mali umor. Znate, ovo je nešto što se ne događa svaki dan i što se rijetko ponavlja.


U pravo je sto posto. Danas je u Moskvi uistinu poseban dan. Pred hrvatskim reprezentativcima izazov karijere. Lijepo je osvajati trofeje s »Realom«, »Barcelonom«, »Juventusom«, pobjeđivati velike utakmice s »Liverpoolom«, »Interom«… Samo… Nije isto. Ne može biti. Finale Svjetskog prvenstva s Hrvatskom? Neke se stvari doista ne mogu kupiti novcem…


– Sve ćemo napraviti da se kućama vratimo s medaljom!Kad je Dalićeva Hrvatska u pitanju… Doista je sve moguće. U Moskvi. Večeras i u nedjelju! Neka snovi postanu java.