Komentar Orlanda Rivettija

Da se u Maksimir mogao preseliti travnjak s Rujevice

Orlando Rivetti

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Pasjem vremenu po kojem je ono što smo gledali dvadeset i nešto minuta ima malo dodirnih točaka s nogometom! Samo pokušaji udaranja lopte zarobljene u vodi i blatu. Biljarski stol na Rujevici je jedini travnjak na hrvatskim prostorima koji može apsorbirati toliko količinu kiše. Jučerašnji prekid utakmice sramota je za Maksimir, Zagreb, Hrvatsku... Davora Šukera, Zdravka Mamića, državnike i političare.



Nakon manje od polovice prve dionice švedski sudac Johanesson održao je »sastanak« s Modrićem i Ujkanijem, kapetanima. Konzultirani su UEFA, delegati… Lopta nije skakala. Nebo se davno bilo otvorilo, lijevalo je kao iz kabla. Televizjski komentator Joško Jeličić u jednom je trenutku »sudačkog time-outa od deset minuta«, zavapio: »Da se igralo na Rujevici travnjak bi bio idealan i po takvom vremenu«.


Pasjem vremenu po kojem je ono što smo gledali dvadeset i nešto minuta ima malo dodirnih točaka s nogometom! Samo pokušaji udaranja lopte zarobljene u vodi i blatu. Biljarski stol na Rujevici je jedini travnjak na hrvatskim prostorima koji može apsorbirati toliko količinu kiše. Jučerašnji prekid utakmice sramota je za Maksimir, Zagreb, Hrvatsku… Davora Šukera, Zdravka Mamića, državnike i političare.


Nije da Hrvatska nema stadion, Maksimir je ruglo, nego nije u stanju niti napraviti travnjak koji će poput onih na pravim europskim stadionima na kojima igraju naši reprezentativci, izdržati jednu utakmicu po kiši. Kiša, pljusak, grmljavna… Otužna atmosfera u Maksimiru. A sudnice su pune onih koji su se obogatili zahvaljujući braku s loptom.




Glavna vijest je ipak, stigla, prije početka utakmice, koja je za našu reprezentaciju trebala biti samo formalnost (u Skadru je bilo 6:0), Finci su uzeli mjeru Islanđanima! »Ribari« su bili senzacija prošlog Europskog prvenstva, ali ipak samo Islanđani. Finci su jednom remizirali s Kosovom i pet puta izgubili… Mi smo na Islandu uspjeli izgubiti i zakomplicirati svoju situaciju u tolikoj mjeri da je nakon toga svaka utakmica, i ova s Kosovom, eliminacijska!


U utorak nas čekaju Turci. Island nam je zabio jedan gol i uzeo dva boda, pošlo je to za rukom Turcima u Zagreba i odnijeli su nam dva boda. S Turcima igramo biti ili ne biti utakmicu. Jer, biti drugi u skupini bilo bi preopasno. Čačić je protiv Kosova izveo momčad sa »španjolskim srcem« (Modrić, Kovačić, Rakitić), i talijanskim napadom (Brozović, Mandžukić, Perišić), ali nije to bio teren za umjetnike loptanja kakvi su naši igrači na središnjem dijelu terena, niti su napadači mogli pobjeći iz vode i blata. Taktika? Što je to u takvim uvjetima terena. Digni lopti i nabij… Tehnika? Voda na mlin znanjem limitirane momčadi, u ovom slučaju Kosova, koja sigurno ne bi izdržala razdoblje do prekida da se igralo na zelenom tepihu.


Teško je donositi bilo kakav zaključak s obzirom na uvjete u kojima se igralo. Ipak ostaju dvije dvojbe. Je li Pivarić za lijevi bok i mora li Kovačić igrati uz bok Modrića samo zbog toga što igraju zajedno u Realu. Ovo nije sigurno bila priprema za Tursku. Tamo će trebati – Badelj. Ali…