Grobnički golgeter

DRAŽEN PILČIĆ: Idem na utakmicu, a znam da ću zabiti gol… Suigrači mi kažu da sam ja Mbappe za siromašne!

Marko Cvijanović

Dražen Pilčić/R. BRMALJ

Dražen Pilčić/R. BRMALJ

Znam da će mnogima ovo zvučati malo bahato, ali ja stvarno idem na utakmicu, a znam da ću zabiti gol... Ne znam samo na koji ću način zabiti. Suigrači mi u šali kažu da sam ja Mbappe za siromašne, ha, ha, ha... – kaže Dražen, koji je postigao već 112 prvenstvenih golova za »crvene«



RIJEKA Dražen Pilčić ovaj put nije s ostatkom momčadi slavio gostujuću pobjedu »Grobničana« nad »Pazinkom« (1:0) u četvrtoligaškom derbiju koji je opet odlučio – njegov gol. Radije je uživao sa svojom mezimicom Victorijom koja napreduje svakim novim danom i već je izvjesno vrijeme njegova najveća navijačica na tribinama stadiona u Mavrincima.


Victoria već napamet zna kada je pitaju za tatu pa kaže: »Tata gol, tata gol«. Zna »Viki«, nema što… Tata Dražen je, uostalom, već sezonama najbolji strijelac četvrtoligaškog natjecanja Nogometnog središta Rijeka, odnedavno i najbolji strijelac »Grobničana« svih vremena. U subotu je u Pazinu postigao 112. prvenstveni pogodak za »crvene«, legendarni Šime Brtan donedavno je bio neprikosnoven sa 109 golova…


Rekord


– E, da, pao je i taj rekord… Drago mi je, kako ne bi bilo, lijepo je kad napraviš tako nešto u svom klubu, a »Grobničan« će uvijek biti moj klub – kaže Dražen Pilčić, koji je protiv »Pazinke« postigao svoj četrnaesti ovosezonski prvenstveni pogodak i čvrsto drži prvo mjesto ljestvice strijelaca i na dobrom je putu zadržati uobičajene standarde, jer… Prošle sezone je postigao čak 35 prvenstvenih pogodaka, što u prijevodu znači da trener »Grobničana« Dušan Gruevski uživa rijedak privilegij počinjati utakmicu s golom prednosti u odnosu na protivnike.




– Znam da će mnogima ovo zvučati malo bahato, ali ja ništa ne skrivan i uvijek kažem što mislim, ja stvarno idem na utakmicu, a znam da ću zabiti gol… Ne znam samo na koji ću način zabiti, ha, ha, ha… Suigrači mi u šali kažu da sam ja Mbappe za siromašne, ha, ha, ha… A Dule, Dule je grobnički Wenger ili grobnički Ferguson, prešišat će i Keka po trajanju na Mavrincima, ha, ha, ha…


Naravno da tolika količina postignutih golova ne može proći nezamijećeno, ali varaju se oni koji misle da Dražena mogu odvojiti od rodne Grobinšćine. Zapravo… Postoje samo dva kluba, ali…


– Iz »Grobničana« mogu samo u »Dinamo« i »Rijeku«, a budući da je za te transfere ipak malo prekasno, sigurno ću karijeru završiti u »Grobničanu«. Samo… Gdje je još kraj karijere, preda mnom je još jako puno, igrat ću dok me noge nose. Kad može moj kapetan Stipe Jukić, mogu valjda i ja još barem pet, šest godina.


Zvijezde


Draženova je nesreća što se u presudnom razdoblju njegove karijere neke zvijezde nisu dobro poklopile. Možda neki ljudi u »Rijeci« nisu imali strpljenja, možda Dražen u datom trenutku nije bio pravi, a možda je baš sve onako kako je trebalo biti, jer:


– Ne žalim ni za čim, odmah da bude svima jasno. Možda u danom trenutku nisam imao malo sreće, a možda tu sreću nisam ni zaslužio. Iskreno, danas imam sve što želim. Igram nogomet iz gušta, imam dobar posao i prekrasnu obitelj. To bogatstvo nijedan profesionalni ugovor ovoga svijeta ne može nadomjestiti. Često znam u šali reći dečkima u ekipi da nikad ne bih mijenjao status kralja za status sluge. Sigurno da mi je u jednu ruku žao što nisam napravio više u karijeri, u drugu uopće nije. Uživam igrati u »Grobničanu«, gušt je biti dio ovakve momčadi, gušt je igrati s ovakvim dečkima… Mi smo baš »vela klapa«, nema ljepšega nego kada poslije pobjede »zidemo na pijaču«. E, za to se živi. Ja jedva čekam kada igramo doma, u Mavrincima, kada na tribinama bude moja obitelj, moji prijatelji, moji Grobničani. Kako neću biti sretan kada pred svima njima zabijem gol… Pa tada sam najsretniji čovjek na svijetu.


Dražen je raznovrstan golgeter u pravom smislu te riječi, posljednjih sezona se u »Grobničanu« nadavao prekrasnih golova…


– E, da, bilo je i škarica, pa lijepih golova glavom, iz daljine, gađao sam male mrežice i rašlje, bilo je svega. I neka je! Bit će još toga, to sigurno.


Ponosni otac Mladen


Draženov najveći navijač ipak je otac Mladen, legendarni ekonom hrvatske nogometne reprezentacije puno se puta u karijeri svoga sina grizao od muke, ali silno je ponosan svaki put kada s tribina može uživati u Draženovom golegeterskom umijeću.


– Ja bih rekao da je naš Mladen moj najveći navijač, ali i najveći kritičar. Znam da se puno nervirao u nekim prijelomnim razdobljima u mojoj karijeri, ali što ću… Takav sam, kakav sam. Nadam se da sada barem malo to kompenziram ovim golovima za »Grobničan«, znam da mu je jako drago kada zabijam.


Budući trener?


Iako je u najboljim nogometnim godinama, s obzirom da je nedavno proslavio 29. rođendan, Dražen se već bavi mišlju ostati vjeran nogometu i poslije aktivne igračke karijere.


– Nastojat ću upisati trenersku školu, jer bih u budućnosti volio pomagati mladim dečkima koji često ne dobiju priliku koju zaslužuju. Evo, reći ću samo jedan primjer. Sa mnom u prvoj momčadi »Grobničana« igra Kristijan Fućak, koji u posljednjih nekoliko utakmica pokazuje prvoligaški potencijal. Još uvijek je mlad, mislim da bi trebao probati igrati na puno višoj razini od četvrte lige. On to može, samo mu netko treba dati priliku.


Šamarčina


»Grobničan« je nedavno u Mavrincima doživio neugodan poraz od »Rovinja« (0:4) koji je toliko mobilizirao momčad da su poslije redom stradali svi protivnici.


– Poslije te utakmice došli smo u svlačionicu i jedni drugima rekli: »Vratio nam se pogrešan pristup, protivnik nam je opalio šamarčinu, ali nije to ništa strašno. Znamo da smo dobri i to moramo pokazati u sljedećim utakmicama«. I pokazali smo, zabili smo »Borcu« pet komada, pobijedili u derbiju »Pazinku« i to u gostima, napravili razliku na prvom mjestu. Klapa smo, u svlačionici nema podjela na starije i mlađe igrače, to vrijedi samo kada na treningu igramo za gajbu piva.